Conducerea Consiliului Județean Călărași și aparatul de lucru al acestei instituții au vizitat, astăzi, 16 noiembrie a.c., drumurile județene 402 și 302, înainte de recepție. Lucrările acestora sunt aproape de final. Drumul 402 leagă localitățile Curcani, Luica, Nana, Solacolu (Sărulești), Fundulea, Tămădău și Măriuța. De asemenea, acesta leagă sudul județului, mai exact zona Dunării, cu județul Ialomița. DJ 402 a început să fie folosit de cei care tranzitează această zonă, prin județul Ialomița. El face legătura până la Autostrada A3, la Moara Vlăsiei. Deja transportatorii au început să îl utilizeze ca variantă ocolitoare a Bucureștiului. Așadar, drumul este de importanță regională. Drumul 302 se desfășoară pe teritoriul localităților Belciugatele (DN3) și Măriuța.
Lucrările sunt finanțate prin Programul Operațional Regional (POR) și ar avea o valoare de 128 de milioane de lei, după cum a declarat președintele CJ Călărași, Vasile Iliuță, și fac parte din proiectul “Modernizarea și reabilitarea drumurilor județene DJ 402 tronson DN 4-Curcani-Măriuța-limită județ Ialomița, km 0+000-km 53+700 și DJ 302 tronson DN3-Belciugatele-Măriuța-limită județ Ialomița, km 0+000-km 15+365”.
În cadrul proiectului derulat prin POR, au fost montate și 17 stații de autobuz, dotate cu panouri fotovoltaice și cu un sistem de informare a cetățenilor.
“Suntem în teren. Echipa Consiliului Județean și constructorul acestui obiectiv vor face o verificare înaintea recepției finale a drumurilor 402 și 302. Este o investiție câștigată de Consiliul Județean, prin Programul Operațional Regional, o investiție de 128 de milioane de lei. În urmă cu cinci ani, s-a semnat contractul de lucrări, mai exact din 2017 și uitați că astăzi, în 2022, finalizăm un drum de aproximativ 62 de km, drum care leagă 7 UAT-uri, plecând de la Curcani, Luica, Nana, Fundulea, Tămădău, Sărulești și Belciugatele. Aceste 6 UAT-uri sunt beneficiarele unei investiții de 128 de milioane de lei, a Consiliului Județean. Am făcut legătura între Dunăre și județul Ialomița, prin satul Măriuța, comuna Belciugatele. Cred că putem să ne mândrim cu cel mai mare drum și cea mai mare investiție a Consiliului Județean. (…) Unul din cei care s-au implicat în proiect este fostul director al Direcției de Dezvoltare din CJ Călărași, Eduard Grama. Cu el am plecat la acest drum, cu el am promovat proiectul, cu el am supervizat, astfel încât toate lucrurile să decurgă așa cum trebuie”, a declarat președintele CJ Călărași, Vasile Iliuță.
“Felicitări, celor implicați și, bineînțeles, dumneavoastră, domnule președinte, pentru că ne-ați susținut în demararea acestor proiecte. Felicitări, Marius Fulga, pentru că ai fost unul dintre oamenii importanți care au făcut ca aceste lucrări să fie finalizate. Este primul proiect început în primul mandat al președintelui Consiliului Județean, un proiect de 30 de milioane de euro, un proiect care deservește peste 20.000 de locuitori ai acestei regiuni, oameni care pleacă către București și accesul către capitală se face mult mai ușor prin acest drum. Sunt UAT-uri care beneficiază de infrastructura rutieră, care va duce la dezvoltarea județului Călărași. Vom crește investițiile care vin în județul Călărași, va crește nivelul de trai al populației și împreună vom continua și celelalte proiecte și sper ca până la cel târziu doi ani de zile, județul Călărași să fie asfaltat în totalitate, pentru că la începutul mandatului, peste 400 de km din cei 684 de km de drumuri județene erau fie de pământ, fie de piatră. Și atunci, prioritățile dumneavoastră și ale echipei au fost sănătatea, infrastructura, iar astăzi suntem într-un punct important, pentru că suntem în faza de recepție a unui drum important al județului Călărași”, a subliniat fostul director al Direcției de Dezvoltare din cadrul CJ Călărași, Eduard Grama.
“Mulțumim frumos, domnule președinte, pentru bucuria pe care ați făcut-o tuturor cetățenilor din Luica, Nana și Șoldanu. Avem șanse mari ca investitorii să vină în număr mare, acum făcând de la Curcani până la Fundulea 35 de minute. E un lucru foarte bun și sunt mulți cetățeni care au venit și au zis că ați făcut un lucru bun pentru cei care lucrează la București. Sunt mulțumiți și este de mare succes”, a precizat primarul comunei Curcani, Aurică Gazu.
„Lucrarea a fost o provocare pentru noi, mai ales că avea niște zone inaccesibile: e vorba de un tronson de peste 20 de km, care pe hartă exista într-o zonă de teren arabil și pădure. A fost dificil pentru lucrările din zona respectivă să le aducem la nivelul de drum județean. Celelalte lucrări, sigur, au avut dificultate medie, nu au fost complicate, dar am încercat să ne înscriem, în primul rând, în termen și, mai ales, în bugetul contractat într-o perioadă în care în zona de construcții toate prețurile au luat-o razna: materialul, manopera, utilajele, echipamentele, absolut totul s-a scumpit peste măsură. Sigur că au apărut și acele ordonanțe de guvern de actualizare a prețurilor, numai că întotdeauna ordonanța vine mai târziu decât scumpirea. Și atunci, antreprenorul este obligat să suporte niște diferențe financiare. Până la urmă, noi ne bucurăm că am reușit să îl finalizăm, să legăm sudul județului de nord și implicit legătura cu Autostrada Soarelui, care, într-adevăr, aduce un grad de fluidizare a graficului pe zona județului Călărași. Vă mulțumesc pentru sprijin, pentru ajutor și domnului primar Aurică Gazu, și domnului președinte Vasile Iliuță. Chiar a fost o plăcere să putem lucra împreună”, a menționat directorul firmei de construcții Dimar, Iulian Drăgunoiu.
“Îmi aduc aminte, în 2016, când ați semnat acest contract de finanțare, primul contract de finanțare pe fonduri europene pe care l-ați semnat în calitate de președinte al Consiliului Județean. De acolo se pare că ați avut o mână bună, pentru că au urmat foarte multe. Nu știam ce ne așteaptă, știam că va fi un proiect de importanță majoră, un proiect de conectivitate regional, nu doar al județului Călărași, pentru că leagă sudul județului, zona Dunării, cu județul Ialomița. Deja a început să fie folosit de cei care tranzitează această zonă, prin județul Ialomița. Face legătura până la Autostrada A3, la Moara Vlăsiei. Deja transportatorii au început să îl utilizeze ca variantă ocolitoare a Bucureștiului. E un drum de importanță regională, un drum complex, cu lucrări complexe. Pe anumite sectoare, era imposibil de intrat și îmi aduc aminte, când am început lucrarea și am mers să verificăm terenul, nici nu puteam ajunge. De la Nana până la Fundulea, nu se putea intra cu mașina. Mulțumim pentru că ați reușit să țineți o echipă și este meritul dumneavoastră să motivați o echipă care să lucreze și să ducă la bun sfârșit toate proiectele”, a afirmat managerul public al CJ Călărași, Marius Fulga.
“Într-adevăr, principalii beneficiari ai acestui drum sunt locuitorii celor șase localități menționate. Aș adăuga un mare plus pentru Oltenița, pentru că vă fac o mărturisire, ați adus Bucureștiul mai aproape de Oltenița. Sunt convins că acest lucru va determina, în viitor, atragerea de investitori în zona Olteniței, pentru că s-a fluidizat foarte mult traficul. Vă spun, cu sinceritate, în 2016, nefiind implicat în administrație la acest nivel, când am auzit, pentru prima oară, despre acest proiect, nu am crezut că voi trăi ziua în care acest drum va fi realizat. Lucrările sunt unele de foarte bună calitate. Îi felicit, cu această ocazie, pe cei care au făcut acest lucru”, a punctat vicepreședintele CJ Călărași, Mihăiță Beștea.
“Într-adevăr, o zi mare înainte de finalizarea acestui contract. Vrem să urmărim cum s-au desfășurat lucrările și dacă mai sunt probleme, înainte de recepția finală. Eu vreau să felicit echipa de implementare a acestui proiect, constructorul și proiectantul, pentru că pe durata desfășurării unui contract, unei lucrări, inevitabil apar și problemele, dar dacă suntem o echipă și funcționăm, ele se rezolvă, în timp, și așa cum constatăm astăzi, în toată această perioadă au fost și probleme, dar important este că am reușit să finalizăm acest drum, foarte important. Sperăm, din tot sufletul, și îmi doresc ca pe viitor să lucrăm și să avem beneficiari ai lucrărilor CJ, constructori precum firma Dimar. Nu am avut probleme deosebite în derularea acestui contract. Eu felicit această firmă și sper, din tot sufletu,l să participe la viitoarele licitații pe care Consiliul Județean o să le lanseze. Avem informații că, cel târziu în luna februarie, o să începem să depunem proiecte tot pe Programul Operațional Regional. Avem deja stabilit un drum care este aproape matur și o să reușim să îl depunem. E vorba despre 201B”, a spus vicepreședintele CJ Călărași, Ion Samoilă.
“Ca reprezentant al Guvernului în teritoriu, nu pot decât să vă felicit. Într-adevăr, echipa Iliuță este cea care face multe. Pentru mine, personal, este o bucurie deosebită. Aveți multe proiecte în lucru, aveți susținerea Guvernului, din care face parte și PSD. Ați făcut cea mai mare investiție, de 30 de milioane, dar mai aveți în lucru Palatul Prefecturii, portul turistic și un drum expres de patru benzi, o investiție mare, iar toate se datorează Consiliului Județean”, a adăugat subprefectul județului Călărași, Virgiliu Diaconu.
Ca să ne aliniem standardelor europene, am prevăzut pe acest drum 17 stații inteligente de încărcare. Acestea au afișaj electronic, au spațiu de încărcare wireless, atât cu fir, cât și wireless, prin așezarea telefonului, în momentul în care aștepți să vină autobuzul și un afișaj electronic, care ne indică, la momentul când autobuzele poposesc în stație, și programul acestora de lucru. Noi sperăm ca aceste stații să reziste cât mai mult, pentru că este un mod prin care noi încercăm să civilizăm lumea și să o aducem la standarde europene. Președintele Vasile Iliuță a prevăzut și pe celelalte proiecte pe care noi le implementăm, pe partea de infrastructură, stații inteligente, tocmai în ideea să oferim facilități locuitorilor din județul Călărași”, a conchis directoarea Direcției de Dezvoltare a CJ Călărași, Liliana Avram.