Educație

Elevii liceelor tehnologice se pot înscrie în proiectul „Academia de Cariere Tehnice”

Școala de Valori, alături de partenerul PEPCO România, anunță lansarea înscrierilor pentru ediția a IV-a a proiectului Academia de Cariere Tehnice sau ACT by PEPCO. În proiect se pot înscrie elevi de clasa a X-a și a XI-a care învață la liceele tehnologice din toată țara, până pe 10 decembrie 2023:  https://scoaladevalori.ro/act-by-pepco/ .

Participanții vor avea oportunitatea de a-și maximiza potențialul și de a afla prin intermediul activităților din proiect cum este să ai o carieră în domeniul tehnic sau în alte domenii conexe. Timp de 9 luni, din ianuarie până în septembrie 2024, 120 de elevi selectați vor beneficia de 10 ateliere de dezvoltare personală, susținute online. În cadrul atelierelor, tinerii vor înțelege care le sunt valorile universale și personale, își vor dezvolta comunicarea, vor pune accent pe importanța lucrului în echipă, pe eficiența personală și pe rezolvarea problemelor. Totodată, elevii participanți vor afla ce înseamnă antreprenoriatul social și implicare comunitară, vor conștientiza necesitatea voluntariatului în schimbarea socială și vor beneficia de orientare în carieră și vor explora cum pot deveni antreprenori de viitor. De asemenea, vor avea cunoștințe despre managementul de proiect.

Proiectul ACT by PEPCO va aduce tinerilor și două evenimente inspiraționale de tip „Bibliotecă Vie”, în care profesioniști și antreprenori din domeniul tehnic vor vorbi deschis despre cariera lor. Participanții vor avea, astfel, posibilitatea de a se conecta la ce înseamnă un job în domeniu tehnic, provocările, eșecurile, dar și momentele de succes. Vizita la PEPCO este momentul în care elevii participanți înțeleg de ce este important lucru în echipă, eficiența personală și comunicarea. 20 dintre participanții la proiect vor vor avea șansa să aprofundeze ce au dobândit în atelierele online în cadrul taberei de vară ACT by PEPCO. Elevii vor continua dezvoltarea personală prin activități care să le pună în valoare potențialul pentru a lua decizii corecte în privința carierei în domeniul tehnic.

La finalul proiectului, vor avea cunoștințele necesare pentru a-și da seama care sunt joburile care li se potrivesc, de unde ar trebui să înceapă cariera lor, dar și unde își doresc să ajungă. Dragoș Belduganu, manager colaborări instituționale și internaționale la Școala de Valori, crede că tinerii au nevoie de proiecte educaționale prin care să descopere cum pot face alegeri de viitor care să-i pună în valoare:În secolul vitezei, piața muncii evoluează rapid, iar pentru tinerii din domeniul tehnic devine din ce în ce mai important să descopere cine sunt și să-și facă planurile îmbinând potențialul cu oportunitățile pe care le pot avea la finalizarea studiilor. În Academia de Cariere Tehnice, îi ajutăm pe adolescenți să-și răspundă la întrebări și îi încurajăm să se implice activ în comunitatea din care fac parte pentru a-și canaliza energia într-o direcție cu participare și învățare activă, prin proiecte și experiențe bazate pe traning, mentorat și implicare practică”.

Raluca Popescu este Corporate Social Responsibility Specialist în cadrul PEPCO România și a urmărit evoluția participanților: ACT by PEPCO este unul dintre cele mai longevive proiecte pentru adolescenți în care ne-am implicat. Ne bucură nespus să vedem că el a ajuns la a IV-a ediție și ne dorim ca Academia de Cariere Tehnice să crească de la un an la altul, atât în ceea ce privește numărul de participanți la programul de dezvoltare personală și profesională cât și în tabără și proiectele comunitare pe care am început să le susținem de anul trecut. Fiecare ediție ne arată câtă nevoie este de organizarea unor astfel de programe nonformale de educație, prin care adolescenții să se cunoască mai bine, în care să-și dezvolte abilități transferabile la viitorul loc de muncă și, mai ales, în care să pună în practică și să-și demonstreze că se poate orice, dacă au un plan concret și mentori care să îi inspire și să le modeleze parcursul pe tot parcursul Academiei. De aceea îi încurajăm să aplice și să-și ofere acest timp de calitate pe tot parcursul acestui an școlar. La final vor avea doar de câștigat!”

Tinerii care au participat în ediția a treia a proiectului recunosc că experiența i-a ajutat să evolueze, mai exact, au înțeles care este importanța dezvoltării personale în deciziile privind cariera. Pentru majoritatea elevilor de la liceele tehnologice nu existau oportunități de carieră înainte de proiect.

Gati Cynthia este din Satu Mare și a participat în ediția care tocmai s-a încheiat: „Experiența mea în cadrul proiectului ACT by Pepco a fost superbă. Mi-a plăcut extrem de mult. Am învățat foarte multe lucruri, mai ales despre valorile mele personale despre care nu știam până acum și am învățat să comunic mult mai ușor și mai rapid. Înainte eram o fire mai retrasă și îmi era teamă să vorbesc în public. Acum am reușit să vorbesc în fața unor persoane noi. Am învățat să-mi gestionez timpul mult mai bine, înainte eram dezorganizată. Acum îmi notez fiecare activitate.”

Despre Școala de Valori

Școala de Valori este o organizație non-guvernamentală și non-profit, înființată în 2009, care oferă tinerilor și profesorilor din mediul preuniversitar experiențe de dezvățare a convingerilor și comportamentelor disfuncționale și reînvățarea unor noțiuni care pun accentul pe identificarea potențialul individual, dezvoltarea competențelor pentru viață și creșterea abilității de a lucra colaborativ, multidisciplinar și multigenerațional pentru a transforma societatea actuală într-una centrată pe valori sănătoase.

Școala de Valori a ajuns prin intermediul proiectelor la 146.173 de elevi și studenți și 11.702 de profesori și în 5.916 de școli.

Despre PEPCO România

 Pepco este lanțul de retail european cu cea mai rapidă creștere, oferind îmbrăcăminte pentru întreaga familie și bunuri de uz casnic. Motto-ul rețelei „Descoperă calitatea, bucură-te de preț” atrage în fiecare lună milioane de clienți. Compania are aproape 4.000 de magazine și este prezentă în 20 țări din Europa. În prezent, rețeaua are peste 25.000 de angajați, dintre care aproximativ 2970 doar în România. La nivel de grup, Pepco desfășoară activități extinse în domeniul dezvoltării durabile pe baza unei strategii care acoperă toate domeniile ESG. Scopul companiei este de a implementa și de a oferi clienților soluții durabile prin reducerea impactului activității asupra mediului și ajută clienții să facă alegeri mai informate și benefice pentru planetă, în fiecare zi. Din punct de vedere social, își propune să diminueze inegalitățile și să ofere șanse egale la un start bun în viața de adult copiilor și adolescenților. Nu în ultimul rând, investește în dezvoltarea angajaților și îi încurajează să se implice în acțiuni de voluntariat. Pentru mai multe informații accesați www.pepco.eu.

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *