Cultură

Expoziția “Eternul Feminin”, la ediția a doua

Expoziția de artă vizuală “Eternul Feminin” a ajuns la ediția a doua. Aceasta a fost vernisată, în data de 5 martie a.c., la sediul Bibliotecii Județene Alexandru Odobescu” din Călărași. Lucrările expuse aparțin membrilor grupului Omicron și ale invitaților acestora și pot fi vizionate până la finele lunii martie 2021 pe simezele instituției culturale.

„Astăzi (n.r. 5 martie a.c.), avem o nouă expoziție, cu un titlu pe cât de provocator, pe atât de delicat, Eternul Feminin’. Este o expoziție dedicată feminității, frumuseții, iubirii, primăverii. Primăvara aceasta o simțim fiecare în felul nostru. Eu, de exemplu, uneori mă gândesc la ea ca la un zâmbet senin, care vine dinlăuntrul meu și pe care îmi doresc, din suflet, să îl dăruiesc oamenilor. Sărbătorim, la început de martie, Mărțișorul. Sărbătorim femeia, ființa aceasta delicată, dar puternică, sensibilă și uneori cu tărie și forță de nebănuit. Vă mulțumesc tuturor că ne-ați dat posibilitatea, astăzi, să intrăm în magia aceasta care ne înconjoară. (…) Vă mulțumesc tuturor pentru că aveți această pricepere frumoasă și să dea Dumnezeu să facem cât mai multe expoziții, cu cât mai multe picturi de acest fel. Urez tuturor femeilor la mulți ani, să fiți sănătoase, fericite și iubite, a declarat directoarea Bibliotecii Județene “Alexandru Odobescu”, Laura Munteanu.

Expoziția este foarte bogată și în lucrări, și în prezențe noi. Este o expoziție plină de culoare, care depășește simpla omagiere a primăverii și a zilei de 8 martie, pentru că aici artiștii continuă, la fiecare apariție pe simeze, să își dezvăluie emoțiile în raport cu arta lor și particularitățile care îi definesc și cu care aceștia ne-au obișnuit de fiecare dată. Văd foarte multe nume noi prezente în această expoziție, ceea ce mă bucură. Asta înseamnă că biblioteca județeană este un coagulant al spiritelor iubitoare de frumos  și această a doua ediție a expoziției de grup este cea care aduce, încă o dată, o încredere deplină a noastră, faptul că instituția aceasta nu se ocupă numai cu arta cărții, a cititului, a cuvântului, ci și cu ceea ce ține de spiritul frumos al omului. Îmi pare rău că nu am apucat să cunosc toți expozanții și să reușesc să pătrund în intimitatea lucrărilor lor, astfel încât să fiu pertinentă în cuvintele mele, dar din o primă privire asupra expoziției, mi-am dat seama că nimeni nu este în afara exprimării sensibilității în raport cu eternul feminin. Ideea aceasta de etern feminin este un arhetip și literar, și vizual. Știți cu toții că încă dinaintea erei noastre, reprezentările antropomorfe, atât tridimensionale, cât și bidimensionale, atât cât a ținut de evoluția, de stadiul artei, la vremea respectivă, sunt un plus și o definiție a vremurilor de demult. Ideile acestea de frumos și de feminitate au evoluat spectaculos, nu numai în Antichitatea clasică ci și în Renaștere și după aceea în toate epocile artistice. Feminitatea, frumosul și ideea de femei au căpătat dimensiuni dintre cele mai provocatoare, atât în sensul pozitiv al cuvântuluui, cât și în sensul mai nepotrivit al unei necunoașteri a societăților care au generat astfel de sintagme. Iată că acum noi ne hrănim spiritul vizual și cultural din ceea ce a fost înainte, dar evident că fiecare artist are o anumită perspectivă asupra ideii de feminitate și etern feminin. Puteți să vedeți, în această expoziție, femeia este ambientată de elemente care îi sunt specifice. Nu numai atitudinile diferite sunt cele care definesc expoziția acolo unde e vorba de portret, ci și zona florală, de culoare, de exuberanță, vine în avangarda, în întâmpinarea ideii de termen feminin. Ideea este că stilul modern este cel care amprentează expoziția. Văd aici foarte frumoase studii de atelier, care demonstrează că mulți artiști sunt încă apropiați de desen, că desenul este măsura tuturor lucrurilor, dar văd și artiști foarte liberi, expresivi, expresioniști, impresioniști, figurativi, cu note de abstract. Deci, diversitatea stilurilor și abordărilor este una firească, pentru că fiecare artist este o identitate în ceea ce înseamnă arta lui. Sunt și artiști cu experiență destul de elaborată, sunt și artiști foarte tineri, dar toți amprentează această expoziție într-un mod foarte frumos, a subliniat criticul de artă Ana-Amelia Dincă.

“’Eternul Feminin’ este la a doua ediție. Expoziția de pictură este una la care participă artiști foarte diferiți. De la membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din București sau Brăila, artiști plastici locali, cu studii la Școala Populară de Artă, care  a funcționat în Călărași sau autodidacți, până la copii de 12 ani. Deci, este o expoziție deschisă tuturor oamenilor care doresc să se manifeste în acest mod, prin artă plastică. Tehnicile pe care le folosesc expozanții de azi (n.r. 5 martie a.c.) sunt diverse, foarte diferite chiar. Începând cu desenul în creion, colajul, acrilice, picturi clasice în ulei pe pânză, pasteluri, care se realizează cu niște batoane speciale fabricate din pigmenți, oxizi. De-a lungul timpului, pictura a evoluat foarte mult, odată cu tehnologia. Primele picturi care sunt cunoscute, erau realizate cu oxizi. Acei oxizi se mai folosesc și astăzi la fabricarea materialelor pentru pictură. În schimb, au apărut și alte materiale, și alte forme de expresie. La început, pictura însemna o imitare a realității, a naturii. Artiștii din Antichitate încercau să imite natura, desenau anumite plante, animale, creau niște ornamente zoomorfe. Mai târziu, prin secolul 18, pictura a suferit o anumită modificare, schimbare, deci, pentru prima dată, artiștii au început să își exprime stările pe care le trăiau sau încercau să inducă privitorului anumite stări. A fost un curent artistic, se numea Romantism. Mai târziu, s-a extins și în muzică, literatură. În Epoca Modernă, iar au suferit niște modificări ideile artiștilor și au pus accent pe expresie, dar renunțând la formă. Forma însemnând așezarea elementelor în pagină, acordurile cromatice, felul în care erau construite compozițiile. Deci, o pictură poate fi evaluată din mai multe puncte de vedere. Felul în care artistul a reușit să imite obiectele pe care le reprezintă, felul în care transmite un mesaj sau induce privitorului anumite stări, anumite trăiri. Și al treilea reper în analizarea unei picturi, tehnica pe care o folosește artistul, deci, felul în care stăpânește amestecurile cromatice, compoziția, în general. Le mulțumim gazdelor noastre, cu care de fiecare dată colaborăm foate bine. Cred că o să mai realizăm multe expoziții, chiar și anul acesta, a precizat unul dintre organizatorii evenimentului, Victor Grigore, membru al grupului Omicron.

Jimmy Stănescu, un alt organizator al evenimentului cultural, a recitat o poezie intitulată “Boala”.

 

 

La final, artiștii expozanți au primit diplome de participare.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *