Sport

Gheorghe Nane, ACS Micul Luptător: “Datoria mea este să caut viitorii campioni”

Antrenorul călărășean de lupte libere, Gheorghe Nane a înființat, de câteva luni, Asociația Club Sportiv „Micul Luptător”. A luat această decizie din dragoste pentru sportul pe care l-a practicat încă din copilărie și pe care dorește să îl insufle și copiilor. Toți tinerii care doresc să facă performanță în acest domeniu, sunt așteptați să se înscrie la clubul sportiv. Președintele ACS „Micul Luptător” ne-a acordat un interviu în cadrul căruia ne-a vorbit despre medaliații pe care îi antrenează, sacrificiile pe care le-a făcut pentru asociație și pentru sportivii săi, dar și despre planurile pe care le are pentru extinderea clubului.

Opinia de Călărași: Ați înființat Asociația Sportivă “Micul Luptător”. Când, cum v-a venit ideea și de ce v-ați dorit acest lucru?

Gheorghe Nane: Mi-a venit ideea anul trecut, în luna octombrie. Cum mi-a venit ideea, m-am și decis. Am ales să fac acest lucru datorită sportului pe care l-am practicat și m-am dăruit. Este vorba de lupte libere. Mi-am zis că performanța pe care am făcut-o până în prezent, o pot continua, de acum încolo, și la clubul meu. Datoria mea este să caut viitorii campioni. Nu vorbesc acum doar de lupte libere. Momentan, la asociația mea există secția de lupte libere, dar pe parcurs vreau să înființez mai multe secții printre care: box, atletism, baschet, fotbal, tenis, șah, culturism și fitness, natație, gimnastică și volei. Vreau ca la clubul meu să existe toate sporturile de contact. Doresc să mă extind pe mai multe paliere sportive. Sper să mă ajute Dumnezeu ca în doi-trei ani să deschid și secția de volei sau pe cea de gimnastică, dar aici voi avea nevoie de oameni de încredere: antrenori, instructori, oameni cu care să pot lucra, oameni care au lucrat în domeniu, care au experiență.

Opinia de Călărași: Câte grupe de copii activează, în prezent, la ACS Micul Luptător? Unde vă antrenați?

Gheorghe Nane: La ora actuală, am două grupe de copii foarte buni, cu care lucrăm pe plajă pentru că este vară.

Opinia de Călărași: Ce vârste au copiii?

Gheorghe Nane: Începând de la 5 ani până la 12, 13 ani. Am și juniori de 17 ani. Vreau să promovez acest sport în Călărași, deoarece sportivii pe care îi am în club sunt foarte buni. Sunt medaliați la campionatele naționale și internaționale. Ultimul campionat l-am avut chiar în luna decembrie, anul trecut, unde am plecat cu 9 sportivi și ne-am întors cu 9 medalii, dintre care 3 de aur.

Opinia de Călărași: Când ați început antrenamentele?

Gheorghe Nane: Antrenamentele au debutat după data de 18 mai. După pandemie, am început cu alergare, am respectat regulile, iar acum lucrăm pe Plaja Mare Călărași. An de an am lucrat pe plajă, și când eram antrenor la Clubul Sportiv Municipal, tot pe plajă lucram, pentru că din cauza căldurii nu poți să bagi copiii în sala de sport. Ca să nu stagneze și să poată face performanță, mai bine lucrez cu copiii afară, pe plajă, pe timpul verii. Când va trece căldura, vom lucra în sală, la sala sporturilor din Modelu. Chiar îi mulțumesc primarului comunei Modelu, Gheorghe Dobre, pentru că ne ajută și ne susține.

Opinia de Călărași: Apropo de susținere, v-a ajutat cineva în asigurarea tuturor condițiilor necesare pentru participarea sportivilor la competiții și nu numai?

Gheorghe Nane: Vă spun sincer, am plecat la foarte multe competiții pe banii noștri. Deci, ne-am plătit singuri totul. Nu am fost ajutați de nimeni. Dar nu m-am lăsat. Nu mi-am pierdut speranța și nu mi-o voi pierde.

Opinia de Călărași: Cum ați găsit copiii pe care îi antrenați? Cum ați făcut selecția acestora?

Gheorghe Nane: Unii copii sunt antrenați de mine de când lucram la CSM, iar pe ceilalți i-am ales prin selecție. Merg în selecție la școli. Ultima selecție am făcut-o chiar în luna martie, înainte de pandemie. Am făcut selecție și în comuna Vâlcelele, în satul Floroaica, am luat și de acolo copii care au venit la antrenamente zi de zi, până să ne întrerupă activitatea pandemia.

Opinia de Călărași: Când vă desfășurați antrenamentele?

Gheorghe Nane: Antrenamentele le avem de luni până sâmbătă. Abia scap de ei duminică, pentru că le place foarte mult. Antrenamentul pe care îl fac acum pe plajă durează o oră și jumătate.

Opinia de Călărași: De cât timp sunteți antrenor de lupte libere?

Gheorghe Nane: Antrenor sunt din anul 2011. Am activat la CSM Călărași, până când am decis că vreau să merg pe drumul meu. Consider că se poate în sport dacă ai voință, ambiție și putere de muncă.

Opinia de Călărași: Când ați deschis această asociație sportivă a fost cineva alături de dumneavoastră?

Gheorghe Nane: Am lângă mine încă trei membri: Alexandru Paște, Dănuț Zainea și Marian Ferbințeanu, care îmi sunt alături. Eu i-am ales, am vrut să formăm o echipă. Sunt și părinții copiilor lângă mine, am ales din aceștia pentru a vedea și ei munca copiilor și tot ce se întâmplă.

Opinia de Călărași: Din păcate, pandemia v-a afectat activitatea.

Gheorghe Nane: Da. Chiar am rămas uimit că pornisem cu dreptul, dar a venit pandemia de coronavirus și a trebuit să sistăm activitatea sportivă.

Opinia de Călărași: În perioada pandemiei ar fi trebuit să participați la vreo competiție?

Gheorghe Nane: Da. Am pierdut trei campionate naționale și câteva concursuri foarte importante la nivel mare pentru care ne-am pregătit. Chiar în luna februarie am fost în pregătire la Băile Herculeane, timp de 10 zile, special pentru acele campionate. Am mai prins două săptămâni de antrenament la Călărași, după care am stopat totul din pricina pandemiei.

Opinia de Călărași: Aceste campionate au fost reprogramate tot pentru anul acesta?

Gheorghe Nane: Încă nu știm sigur. De exemplu, de astăzi, 1 iulie, până pe 5 iulie, trebuia să fim la Campionatul Național de Copii, dar s-a anulat. De abia astăzi ni s-a spus că avem voie să intrăm în sală cu câte 20 de copii. Acum să sperăm că vom prinde Campionatul național din august, de la Mangalia.

Opinia de Călărași: Cu câți copii vreți să participați la Campionatul de la Mangalia?

Gheorghe Nane: Este vorba despre cadeți juniori și cred că mă voi duce cu 3-4 copii pentru că este vorba de vârste mai marei, adică de la 14 la 17 ani. Și dacă se va ține și campionatul pe care îl organizează Mangalia, mă voi duce cu toți copiii. Eu, pentru clubul pe care l-am înființat și știind ce am făcut în toți acești ani, nu voi mai pierde niciun concurs, deoarece cu ajutorul competițiilor, sportivii vor învăța multe lucruri. Au de învățat și de la mine și de la concursuri. E vorba de experiență.

Opinia de Călărași: Ce criterii trebuie să îndeplinească cei care vor să vină să facă sport de performanță la ACS “Micul Luptător”?

Gheorghe Nane: Să aibă voință, poftă de muncă, putere le ofer eu. Trebuie să își dorească să muncească. Măcar să vină, să vadă despre ce este vorba și să încerce. La început, cu cei mici nu fac lupte, fac mișcare. Copiii nu pot face lupte libere la 5, 6, 7 ani, aceștia trebuie să facă mișcare în primul rând.

Opinia de Călărași: Cum vă găsesc cei interesați de acest sport, care vor să se înscrie în asociația dumneavoastră sportivă?

Gheorghe Nane: Cei interesați, mă pot contacta la numărul de telefon 0735/441.406.

Opinia de Călărași: Unde veți căuta copii care să facă performanță în lupte libere?

Gheorghe Nane: Copiii îi voi căuta la sate, pentru că vreau să mă extind în comunele din județ. Copiii de la țară au altă mentalitate. Totuși, sunt foarte uimit că am o grupă de performanță formată din copii care sunt doar din municipiul Călărași. Am 16 copii doar din oraș. Este mai greu să faci o grupă de sportivi din oraș, pentru că tehnologia le-a pus capac. De aceea, vreau să mă extind pe sate foarte mult, pentru că acolo sunt copii care încă nu au fost descoperiți în nicio ramură sportivă. Și în comuna Jegălia am înfințat un club de lupte libere. Am fost cinci ani acolo, dar m-am retras pentru că patru ani nu am fost plătit, am scos bani din propriul buzunar.

Opinia de Călărași: Și totuși, nu ați renunțat la pasiunea dumneavoastră. Deși, mai mereu a trebuit să vă descurcați cu banii proprii.

Gheorghe Nane: Nu am renunțat și nu voi renunța. Am început sportul acesta de mic. Acum cunosc foarte bine ce înseamnă să ajungi un sportiv de performanță, prin ce trebuie să treci, prin ce etape.

Opinia de Călărași: Aveți sportivi în lotul național?

Gheorghe Nane: Am două fete la lotul național, la Târgoviște. Deja, în luna martie, când le-am adus acasă pentru că s-au închis cluburile, antrenoarea de acolo mi-a spus că fetele vor rămâne la lot pentru că își pune baza în ele pentru campionatele europene. Deci, a văzut valoarea lor și mi le-a “furat”. Dar ele așa vor putea urca mai departe în viață. Și urmează băieții pe care vreau să îi trimit la lot. Este vorba despre patru sportivi, care au vârste de 12, 13 și 14 ani.

Opinia de Călărași: Vă veți antrena cu lotul național?

Gheorghe Nane: Următoarea plecare va fi luna aceasta, vom merge la Onești, unde e lotul național. Vreau să merg cinci zile cu lotul național, pentru că știu ce am antrenat până acum și pot să ajung și la nivelul de a mă antrena cu lotul. La fete, la Târgoviște am fost și am făcut antrenamente, iar acum vreau să mergem la Onești. După data de 15, vom pleca în pregătire. După care, dacă ne ajută Dumnezeu și vine și campionatul național, o să ne prindă bine.

Opinia de Călărași: Cei care doresc să se înscrie la clubul dumneavoastră trebuie să plătească o anumită taxă?

Gheorghe Nane: Da, dar am copii care nu au posibilități financiare, însă eu îi primesc. La ora actuală, lucrez pe bani foarte puțini, dar nu îmi pierd speranța. Merg înainte, nu mă va da nimeni înapoi. Știu ce înseamnă sportul și investiția într-un sportiv. Am învățat să am răbdare. Mă bucur că am reușit să înființez clubul. Nimeni din țară nu a făcut așa ceva. Cine a făcut asociație club sportiv, a făcut prin primării. Eu am făcut totul singur.

Opinia de Călărași: Aveți sponsori în acest moment?

Gheorghe Nane: Deocamdată am doar vorbe. Am două săptămâni de când alerg zi de zi, după antrenament, pentru a face lumea să înțeleagă ce am făcut și pentru a le cere ajutorul tuturor.

Opinia de Călărași: Și ce feedback primiți din partea oamenilor cărora le cereți ajutorul?

Gheorghe Nane: Am văzut că oamenii vor să ne ajute, însă nu e nimic cert acum. Sper că mă vor ajuta. Personal, am investit foarte mult în copii. Am avut momente în care luam copiii acasă la mine ca să mănânce.

Opinia de Călărași: Sunteți foarte apropiați unii de alții. Sunteți ca o familie.

Gheorghe Nane: Da. Cel puțin celor care sunt acum la performanță, pot spune că le sunt ca un părinte. Dacă mi se vor aproba fondurile pentru club, voi găsi sponsori, atunci nu o să mai plăteaască niciun copil taxă de înscriere. Așteptăm să vedem ce buget ne va aloca și Ministerul Sportului. Orice ban e binevenit, să îl aloce pentru copii, ca aceștia să poată merge mai departe spre performanță. Din puținul pe care îl vom aduna, putem face mult.

Opinia de Călărași: Ce alte planuri de viitor mai aveți?

Gheorghe Nane: Vreau să depun două proiecte la Primăria Municipiului Călărași și la Consiliul Județean. Proiectele le voi depune, în primul rând, pentru sportivii de performanță pe care îi am, pentru tot ce necesită un echipament, o deplasare, orice are nevoie un sportiv pentru o bună pregătire. Pe mine mă interesează să fiu băgat în seamă și sper că autoritățile vor susține sportul călărășean.

Opinia de Călărași: Oricum, deja aveți performanțe.

Gheorghe Nane: Am făcut performanță și la CSM Călărași, am performanță și la ACS “Micul Luptător”.

Opinia de Călărași: Vreți să vă extindeți și în alte județe din România?

Gheorghe Nane: Eu am făcut clubul pentru România, nu doar pentru Călărași. Clubul meu de lupte este afiliat la Federația Română de Lupte, unde particip la toate campionatele naționale, internaționale și așa mai departe.

Opinia de Călărași: V-am întrebat în sensul în care poate și alți copii din țară vor dori să se înscrie în clubul dumneavoastră.

Gheorghe Nane: Mergem înainte și vom deveni un club puternic, vom dispune de cazări în țară și atunci se vor putea înscrie la clubul nostru copii din toată țara. Nu am făcut nimic doar pe plan local. Am făcut acest club pentru minister, direct. Pot participa la toate campionatele naționale, internaționale. Vreau să îmi duc copiii pe o treaptă înaltă. Fac totul pentru copii. Mândria noastră este reprezentată de copii. Prin ei dovedim și munca noastră. Copiii mei de la secția de lupte sunt luați în evidență de mult timp și chiar sunt la nivel înalt. De mulți ani, am medaliați în fiecare an la campionatele naționale și internaționale.

Opinia de Călărași: Cum este să aveți medaliați și să știți că nu sunt răsplătiți așa cum ar trebui?

Gheorghe Nane: Aici este o durere foarte mare. Știu ce a însemnat pentru copiii mei să obțină medalii și să nu poată fi răsplătiți, nu că nu a vurt să le dea cineva ceea ce meritau, ci pentru că nu au fost fonduri sau nu s-a putut. Dar acum, pentru clubul meu, secția mea, pentru orice medaliat voi avea, voi căuta să își ia răsplata, indiferent că îi voi da bani din buzunarul meu sau că îi aduc sponsori. Asta o voi face oricum. Copiii vor avea de câștigat de acum încolo. Le-am promis și mă țin de cuvânt. Prefer să mă las pe mine pentru sportivii mei. Iubesc ceea ce fac! Voi încerca să fac tot posibilul să dezvolt acest club!

Opinia de Călărași: În încheiere, doriți să mai transmiteți ceva?

Gheorghe Nane: Vreau să mulțumesc firmei Lazy Garden și domnului Luci Croitoru, directorul Plajei Mari, pentru tot ajutorul. Mă ajută cu copiii de ani de zile. Sunt lucruri mici care contează foarte mult pentru mine. Dacă nu aveam plaja la dispoziție, trebuia să mă duc în sală cu ei și acolo puteam să îi plictisesc cu 10 antrenamente. Afară sunt 40 de grade, în sală e și mai cald. Ne ajută, niciodată nu a zis nu. Sper să le mulțumesc mai multor persoane care vor să ne ajute pe viitor. Eu cred că oamenii care înțeleg sportul vor ajuta.

Opinia de Călărași: Vă mulțumesc pentru interviul acordat! Succes în tot ce v-ați propus!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *