Educație

În plin sezon de gripă, elevii s-au întors în bănci. Reguli pentru copii, profesori și părinți

În plin sezon de gripă, 38.000 de elevi, din județul Călărași, s-au întors, astăzi, 9 ianuarie 2023, în bănci. Pentru că ne aflăm în stare de alertă epidemiologică de gripă, școlile trebuie să respecte câteva reguli, astfel încât virusul să nu se răspândească în rândul elevilor.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Călărași, Adriana Butoi, printre măsurile recomandate la nivelul unităților școlare și preșcolare se numără următoarele:

  • Realizarea triajului zilnic;
  • Utilizarea măștii de protecție de către cadrele didactice și de către copii;
  • Informarea părinților și aparținătorilor legali privind semnele și simptomele de infecții respiratorii;
  • Asigurarea materialelor necesare dezinfecției periodice a mâinilor și a suprafețelor;
  • Aerisirea periodică a încăperilor;
  • Respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință.

Sursa citată ne-a declarat că ISJ Călărași a comunicat instituțiilor de învățământ din județ toate măsurile de prevenire a îmbolnăvirii cu virusul gripal, primite de la Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică. De asemenea, aceste măsuri au fost diseminate și către părinții elevilor. Părinții sunt nevoiți să realizeze, la domiciliu, triajul epidemiologic, dar acesta se va desfășura, zilnic, și în cadrul unităților de învățământ, de către asistenții medicali, acolo unde există, și de către profesori. În județul Călărași, există doar 20 de asistenți medicali, în cele 101 unități cu personalitate juridică.

“Astăzi, a început al treilea modul din structura modulară a anului școlar. 38.000 de elevi s-au întors la școală. Inspectoratul Școlar a comunicat toate măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul gripal, către instituțiile de învățământ din județ: atât adresele venite de la Ministerul Sănătății, cât și cele de la DSP. Au fost disseminate și către părinți, și către reprezentanții legali ai copiilor toate informațiile necesare, în scopul prevenirii răspândirii acestui virus gripal. Părinții vor realiza un triaj epidemiologic la domiciliu, dar și la nivelul instituțiilor de învățământ se va realiza acest triaj de către asistenții medicali, acolo unde sunt, și de către cadrele didactice, acolo unde asistenții medicali, din păcate, nu există. Sunt asigurate materialele necesare pentru dezinfecția mâinilor și a suprafețelor. Se efectuează, periodic, dezinfecția spațiilor de învățământ, are loc aerisirea periodică a încăperilor. În permanent, elevii vor fi instruiți cu privire la comportamentul adecvat, în acest context epidemiologic. Se recomandă, dar nu se impune, folosirea măștii, atât pentru elevi, cât și pentru personalul didactic și nedidactic. De asemenea, recomandăm directorilor unităților de învățământ să limiteze accesul persoanelor străine în unități, pe cât posibil. Sunt aproximativ 20 de asistenți medicali, în cele 101 unități cu personalitate juridică. Există, într-adevăr, un deficit. Încercăm să remediem acest aspect. În fiecare dimineață, profesorii vor participa la acest triaj”, a afirmat purtătorul de cuvânt al ISJ Călărași, Adriana Butoi.

foto: www.brookings.edu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *