Social

ITM Călărași: Amenzi de 40.000 de lei pentru muncă nedeclarată

În săptămâna 16-20 noiembrie 2020, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Călăraşi a efectuat controale în următoarele domenii de activitate: confecţii textile, construcţii, comerţ, brutării, exploatare forestieră, fabricarea sticlei, operaţiuni de mecanică generală, fabricarea hârtiei, agricultură, confecţii metalice, prelucrarea şi conservarea cărnii de pasăre.

Potrivit unui comunicat de presă al ITM Călărași, acţiunile de control au avut în vedere următoarele obiective: identificarea şi combaterea muncii nedeclarate; respectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi a securităţii şi sănătăţii în muncă; eliminarea neconformităţilor constatate şi dispunerea de măsuri; verificarea  respectării de către angajatori şi angajaţi a măsurilor pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

În urma controalelor efectuate, au fost depistate următoarele deficienţe: lucrători care prestau muncă fără forme legale; neevidenţierea orelor de muncă prestate de fiecare salariat; neacordarea drepturilor salariale; instruirea în mod necorespunzător a lucrătorilor; lipsa echipamentelor individuale de perotecţia muncii.

Inspectorii Compartimentului Relaţii de Muncă au verificat 33 de angajatori, din care doi au fost sancţionaţi. S-au aplicat amenzi în valoare de 43.000 de lei, din care 40.000 de lei pentru muncă nedeclarată. Au fost dispuse 29 de măsuri cu termene precise de rezolvare.

Inspectorii din cadrul Compartimentului Securitate şi Sănătate în Muncă au efectuat 31 de controale, în urma cărora 27 de angajatori au fost sancţionaţi, au fost aplicate 55 de avertismente, amenzi în valoare de 4.000 de lei și 56 de măsuri cu termene precise de rezolvare, pentru remedierea deficiențelor.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *