Consiliul Judeţean Călăraşi, Primăria Municipiului Călăraşi şi senatorul PSD, Nicuşor Cionoiu sunt parteneri în sprijinirea refugiaţilor din Ucraina. Astfel, în data de 3 martie a.c., cele două instituţii menţionate anterior şi parlamentarul călărăşean au lansat o campanie umanitară, intitulată “Suntem lângă Ucraina”, prin intermediul căreia se vor strange donaţii de echipamente medicale şi medicamente, care vor ajunge către poporul ucrainean. Potrivit administratorului public al Municipiului Călăraşi, Eduard Grama, prin această acţiune se doreşte îmbunătăţirea stării critice în care se află spitalele din Ucraina la acest moment. Pentru buna desfăşurare a acestei campanii umanitare, există o linie telefonică directă cu semenii noştri din Ucraina (0734/719.719), prin intermediul căreia refugiaţii vor fi consiliaţi juridic de către specialişti ai CJ Călăraşi şi ai primăriei şi unde cetăţenii din judeţ pot suna pentru acordarea de ajutoare medicale.
“În urmă cu o săptămână, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Iliuţă, am început şedinţe de lucru la CJ şi Primăria Călăraşi, cele două autorităţi publice locale, pentru a găsi soluţii în vederea primirii în Călăraşi a refugiaţilor sau a persoanelor care într-adevăr întâmpină dificultăţi în urma războiului. După pandemie, un alt dezastru în care ne aflăm, în momentul de faţă, este acest război care se află la graniţa cu România, un război care ne determină să ne implicăm direct şi să găsim soluţii pentru poporul ucrainean. Astăzi am lansat o campanie de strângere de donaţii pe echipamente medicale, medicamente. Ne axăm în această zonă pentru a trimite echipamentele medicale către Ucraina şi pentru a găsi o variant de a îmbunătăţi, într-un fel, situaţia critică în care se află spitalele din Ucraina, spitalele din oraşele care, într-adevăr, întâmpină probleme. Alături de preşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Iliuţă, senatorul Nicuşor Cionoiu, echipa PSD, împreună cu autorităţile locale şi împreună cu colegii mei din cadrul Primăriei Călăraşi şi Consiliul Judeţean Călăraşi, încercăm să aducem un plus la acest dezastru, la această situaţie critică prin care trecem şi trebuie să ne mobilizăm cu toţii. Vă rog să veniţi alături de noi şi să arătăm că suntem uniţi şi putem depăşi aceste momente extrem de dificile! Deja de astăzi au început să sune telefoanele, iar ucraineanul din Călăraşi care este alături de noi, Andrei Sainciuc (n.r. cel care răspunde la linia telefonică), deja m-a informat că au început să sune, de la graniţă, persoane care într-adevăr îşi caută o zonă de linişte. Eu sunt convins că toţi cei care suntem în Călăraşi, toţi cei care suntem în judeţul Călăraşi, vom contribui cu aceste medicamente şi echipamente medicale şi vom găsi soluţii pentru a asigura un trai mai bun celor de acolo”, a afirmat Eduard Grama, în cadrul unei conferinţe de presă.
Interlocutorul a mai punctat faptul că Primăria Călăraşi şi Consiliul Judeţean ţin legătura, permanent, cu Biroul pentru Imigrări al Judeţului Călăraşi şi cu alte instituţii ale statului, pentru a veni în sprijinul celor care vin să se refugieze în judeţul nostru.
“Ţinem legătura permanent cu Biroul pentru Imigrări al Judeţului Călăraşi. Persoanele din Ucraina care încearcă să ajungă în România pot sta pe teritoriul ţării noastre, la acest moment, 90 de zile, până se va schimba legislaţia. Sunt discuţii că, în cursul zilei astăzi, legislaţia va fi schimbată printr-o Ordonanţă de Urgenţă. La vamă, în momentul de faţă, persoanele care nu au documente şi care încearcă să intre în România au un alt culoar, unde se face un screening şi pot avea acces pe teritoriul României, urmând ca la intrarea în ţară să meargă către Biroul de Imigrări sau către Ambasadă şi să primească aceste documente. Deci, în permanenţă ţinem legătura cu autorităţile locale, cu instituţiile statului, care ne pot furniza informaţii şi care pot veni în ajutorul acestor persoane care, în acest moment, întâmpină probleme”, a adăugat Grama.
Ucrainenii au nevoie, printre altele, de: bandaje, tifon de diferite dimensiuni, seringi de diferite dimensiuni, sisteme pentru perfuzii, mânuși medicale, spirt medicinal și antiseptice, antibiotice, hemostatice, analgezice, turniquet pentru oprirea sângerării, genți frigorifice speciale, materiale de structură de diferite dimensiuni, tărgi, materiale pentru repararea fracturilor, catetere intravenoase, alte medicamente necesare, truse medicale de prim-ajutor, saci de dormit, dispozitive de vedere pe timp de noapte.