Vicepreședintele Organizației Județene de Femei a PSD Călărași, Mirela Tache, a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, oportunitățile de finanțare europeană pentru perioada de programare 2021-2027. Aceasta a punctat aspecte despre Programul Operațional Regional, care se află în dezbatere publică la această dată. Autoritățile publice locale vor putea depune proiecte în vederea investițiilor în clădiri publice, monumente istorice, clădiri rezidențiale, primării, școli. De asemenea, se vor putea accesa bani europeni pentru activități de realizare, amenajare, dotare de parcuri și grădini publice, păduri urbane, grădini botanice, zone verzi existente. Prin POR 2021-2027, se vor putea realiza și insule plutitoare, zone umede sau grădini plutitoare.
“Mă voi referi la un document aflat în consultare publică, respectiv Programul Operațional Regional 2021-2027 și vom discuta pe obiectivul de politică european 2, care se numește ‘O regiune cu orașe prietenoase cu mediul’, astfel încât autoritățile publice locale să își facă o idee despre ce pași trebuie să urmeze, în următoarea perioadă, pentru a obține finanțări în cadrul acestui program. Pentru prioritatea 2 este alocată o sumă de aproximativ 290 de milioane de euro, din Fondul European de Dezvoltare Regională și are două componente, pe două obiective specifice: unul care se referă la promovarea măsurilor de eficiență energetică și reducerea emisiilor de gaze, iar aici vorbim de investiții în clădiri publice, monumente istorice și, pentru prima dată, se discută pentru monumentele istorice și de partea de activități de consolidare a acestora, în funcție de riscurile identificate, și măsuri de utilizare a energiilor alternative de energie. De asemenea, se prevăd investiții în clădiri rezidențiale, atât în locuințe individuale, cât și în cele sociale, dar și măsuri de eficiență energetică a clădirilor administrative ale primăriilor, a instituțiilor din subordine, inclusiv a celor de învățământ. Pentru această activitate, este în lucru un portofoliu de proiecte, inclusiv la nivelul județului Călărași, care va fi finanțat prin instrumentul de finanțare ELENA. Acesta este un instrument al BERD-ului, prin care se pot pregăti documentații aferente proiectelor de investiții pentru următoarea perioadă de programare. Astfel, prin această facilitate, respectiv ELENA, se vor pregăti aproximativ 100 de documentații pentru o suprafață de aproximativ 48 de mii de metri pătrați, în cele 7 județe ale Regiunii Sud Muntenia.
Un al doilea obiectiv specific al acestei priorități este cel legat de intensificarea acțiunilor de protecție și de conservare a naturii și a biodiversității și infrastructurii verzi, inclusiv în zonele urbane, precum și reducerea tuturor formelor de poluare. Aici sunt alocați undeva la 86 de milioane de euro și vizează activități de realizare, amenajare, dotare de parcuri și grădini publice, păduri urbane, grădini botanice, zone verzi existente. De exemplu, grădinile zoologice. Chiar am fost la o vizită la Grădina Zoologică din Călărași, unde se dorește un astfel de proiect de infrastructură verde-albastră și inclusiv sisteme de drenaj, pavaje permeabile, acoperișuri, pereți verzi, iazuri de retenție, tot ce înseamnă sisteme urbane de drenaj, alte sisteme de colectare a apelor pluviale și realizarea de bazine de retenție pentru stocarea apei, în vederea gestionării inundațiilor și a secetei.
O altă acțiune este cea de îmbunătățire a calității apei, prin realizarea de insule plutitoare, zone umede, grădini plutitoare, alte lacuri, pâraie existente și amenajarea terenurilor slab utilizate sau abandonate, precum și împădurirea zonelor expuse la alunecări de teren.
Pentru zona de împăduriri, am mers în partea de ieșire spre Drajna, unde se dorește o zonă de împădurire pentru protejarea noului cartier care se construiește în acea zonă a Călărașiului și s-a discutat oportunitatea de finanțare tot pe acest coridor verde-albastru. Pentru aceste coridoare verzi-albastre se dorește reabilitare, regularizare, dragare râuri, lacuri, canale, realizare de străzi, treceri, pasarele pentru pietoni și biciliști, trasee de ciclism pietonale, conversie sau reabilitarea coridoarelor de transport abandonate și aici vorbim de căi de linie ferată abandonate pentru a deveni căi de acces pentru biciclete sau pentru alte zone de relaxare.
De asemenea, se vorbește de amenajarea obiectivelor turistice naturale de utilitate publică, crearea de infrastructuri conexe de utilitate publică, incusiv pentru acostare de nave turistice fluviale. În acest sens, pentru ca autoritățile să poată depune finanțare în cadrul acestui obiectiv de politică este neapărat să se realizeze un plan de infrastructură verde-albastră la nivelul autorităților publice, pentru că altfel nu pot fi eligibile proiectele. Există, în momentul de față, pe site-urile instituțiilor, inclusiv pe site-ul Agențiilor pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, câteva documente care pot fi utile autorităților publice în elaborarea acestor planuri de infrastructură verde.
Ultimul document este chiar un exemplu de tipologii de infrastructură verde-albastră din care pot lua exemple de bună practică autoritățile publice și să găsească proiecte asemănătoare, să le adapteze la situația localităților și specificul geografic al acestora.
Aș atrage atenția și nutresc speranța că viitorul guvern va acorda prioritate pentru a semna acordul de parteneriat cu cei de la Comisia Europeană. Fără acordul de parteneriat, niciun program, indiferent în ce stadiu se află în momentul de față, nu poate fi aprobat. Fără aprobarea programelor, acestea nu se pot deschide linii de finanțare pentru depunerea proiectelor”, a declarat Mirela Tache.