Politică

România pierde bani europeni. Peste un miliard de euro, pe apa sâmbetei

Într-o conferință de presă susținută la sediul PSD Călărași, deputatul Constantin Bîrcă a semnalat problemele majore existente în agricultură, economie și sănătate.

Parlamentarul Bîrcă a declarat că România a pierdut peste un miliard de euro din alocarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

“Aș începe cu Planul Național de Redresare și Reziliență. Nici nu am început marea bătălie pentru a atrage fondurile europene și deja am pierdut 1,2 miliarde de euro. După cum știți, în anul 2020, România avea alocată, prin PNRR, suma de 30,4 miliarde de euro, pentru că această sumă a fost calculată în funcție de PIB-ul României din anul 2019. În 2021, România are alocate doar 29,2 miliarde de euro prin PNRR, ca urmare a scăderii PIB-ului în anul 2020. Cu alte cuvinte, dacă actualul Guvern ar fi înțeles că ar fi trebuit să aprobe PNRR-ul încă de anul trecut, România ar fi avut la dispoziție 30,4 miliarde de euro, bani care ar fi putut fi folosiți pentru sănătate, infrastructură, agricultură, educație, dar pentru că nu ne-am grăbit, pentru că actualii guvernanți ne arată o incompetență crasă, astăzi vorbim deja de o pierdere de 1,2 miliarde de euro”, a afirmat demnitarul.

Ajutoarele Naționale Tranzitorii au scăzut cu 50% 

Potrivit sursei citate, Ajutoarele Naționale Tranzitorii pentru fermieri au scăzut cu 50%.

“De ieri (n.r. 17 martie a.c.), a fost publicată, pentru dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Agriculturii, o Hotărâre de Guvern referitoare la Ajutoarele Naționale Tranzitorii. Practic, sunt bani din bugetul statului, care vin în completarea fondurilor europene pentru subvențiile acordate în agricultură. Ca urmare a acestei Hotărâri de Guvern, Ajutoarele Naționale Tranzitorii destinate fermierilor au scăzut cu 50%. Vorbim,  practic, de undeva la 5-6 euro pe hectar pentru ANT-urile destinate sectorului vegetal, iar pentru sectorul zootehnic, undeva la 2 euro/cap de animal. Se pune o întrebare firească: care este păcatul fermierilor, cu ce l-au supărat fermierii pe premierul Cîțu, astfel încât să fie condamnați să ajungă la sapă de lemn?”, a precizat deputatul PSD Călărași.

Moțiune împotriva ministrului Agriculturii, pentru remedierea problemelor financiare ale fermierilor

Întrebat ce soluții există pentru remedierea problemelor financiare ale fermierilor, deputatul a subliniat că acestea vor fi stabilite în urma unei întâlniri cu patronatele și sindicatele reprezentative din agricultură. Acesta este de părere că soluțiile se vor concretiza cu o moțiune împotriva ministrului Agriculturii.

“Săptămâna aceasta, m-am întâlnit cu colegi de-ai mei, din Parlamentul României, care sunt la guvernare, sunt călărășeni. Am profitat de ocazie și i-am întrebat de ce nu au votat despăgubirile pentru secetă și nu mă așteptam la acest răspuns, pentru că au râs și chiar au fost ironici. Asta înseamnă că ceea ce au promis în 2020, în campania electorală, au fost doar promisiuni electorale, iar acum vedem rezultatul sau le vedem adevărata față. De asemenea, am încercat cu a doua întrebare, prin care m-am referit la Anexa 7.03, cea care a fost votată odată cu bugetul de stat, în care știți că este o sumă colosală, bani care au fost împărțiți conform algoritmului politic pentru partidele aflate la guvernare. Le știți care sunt, dar din localitățile beneficiare ale banilor din această anexă lipsesc cele din județul Călărași. Cu alte cuvinte, Călărașiul nu este parte în acea anexă. Și am întrebat de ce nu au reușit sau de ce nu au încercat, de ce nu au făcut ca și UAT-urile, fie chiar și ale PNL, să se regăsească acolo? Și mi-au spus că nu au putut. Ca să vă răspund direct la întrebarea dumneavoastră, chiar astăzi (n.r. 18 martie a.c.), la PSD, o să aibă loc o întâlnire cu Departamentul tehnic pe agricultură, la care sunt invitați și parlamentarii, va fi o întâlnire cu patronatele și sindicatele reprezentative din agricultură, iar problemele pe care vi le-am spus în cadrul conferinței de presă vor fi abordate și cu siguranță sunt soluții. Eu știu o parte din ele, probabil altele vor emana în urma discuțiilor de astăzi (n.r. 18 martie a.c.). Cred că se vor concretiza, asta este părerea mea, cu o moțiune simplă împotriva ministrului Agriculturii, pentru că eu nu înțeleg și cred că nici fermierii nu înțeleg de ce nu au vrut să acorde acele despăgubiri de secetă, de ce au scăzut la jumătate Ajutoarele Naționale Tranzitorii, atât în sectorul vegetal, cât și în cel zootehnic. Ei au spus că nu există bani. Eu vă spun că anul acesta este unul agricol promițător, bun, cel puțin până la momentul acesta, în comparație cu anul agricol trecut, iar cu banii care ar fi venit pe aceste despăgubiri, fermierii ar fi putut să achiziționeze inputurile, ar fi făcut însămânțările culturilor agricole la timp, în perioada optimă, iar taxele și impozitele percepute ca urmare a vânzării acestor producții mari ar fi făcut ca acei bani să fie recuperați, în anul acesta, prin taxe și impozite. Deci, doar un aspect cu privire la recuperarea banilor, dacă ar fi înțeles să îi acorde pentru despăgubirile de secetă, este acesta”.

Parlamentarii puterii vor să vândă pământul românesc

Constantin Bîrcă spune că siguranța alimentară a României este pusă sub semnul întrebării, din cauză că 61 de deputaţi şi senatori PNL-USR, în frunte cu ministrul Agriculturii, Adrian Oros, vor ca pământul românesc să fie vândut străinilor, prin modificarea Legii 175/2020.

“Un alt subiect pe care aș vrea să vi-l aduc la cunoștință se referă la pierderea a peste 10 miliarde de euro ca urmare a eliminării condiționărilor prevăzute de Legea 175/2020 referitoare la vânzarea terenurilor agricole. Cu alte cuvinte, prin această lege promovată de PSD apăreau câteva condiționări în vânzarea terenurilor agricole, și anume: o persoană putea cumpăra teren agricol în România dacă făcea dovada că are rezidență sau domiciliul în România, cel puțin cu 5 ani în urmă și, bineînțeles, terenul achiziționat să îl vândă doar după 8 ani, să aibă acest drept. Cu alte cuvinte, erau eliminați samsarii de terenuri. Aceste condiționări se pare că vor fi eliminate, pentru că 61 de deputați și senatori de la guvernare au depus, la momentul acesta, un proiect de lege la Camera superioară în Senatul României, vizând tocmai eliminarea acestor condiții. Cred că în câțiva ani, o bună parte din terenul pe care astăzi îl avem, ca urmare a muncii tuturor românilor de secole, va rămâne necultivat. Astfel, România va deveni o țară care va consuma produsele din străinătate. Cu alte cuvinte, siguranța alimentară a românilor este pusă sub semnul întrebării”, a punctat parlamentarul.

“Moțiunea simplă pe care PSD a depus-o împotriva ministrului Sănătății era și este pe deplin justificată”

Medicii din centrele de vaccinare nu și-au primit banii pentru activitatea prestată de două luni.

Următorul subiect pe care aș vrea să vi-l aduc în atenție se referă la neplata cadrelor medicale care la momentul acesta lucrează în centrele de vaccinare. Conform Ordonanței nr. 3 din 2021, toți medicii, asistenții, registratorii medicali ar fi trebuit să fie plătiți în plus, dar în această ordonanță se specifică, în mod clar, cu excepția personalului delegat ori detașat. În schimb, erau plătiți cei din centrele de vaccinare din sistemul privat. Este o diferențiere între medicii, asistentele, registratorii medicali, care lucrează în centrele de vaccinare aparținând sistemului de stat și angajații din spitalele din mediul privat. Au vrut, totuși, prin Ordonanța 7 din luna februarie 2021, să elimine acest neajuns, însă au făcut mai mult rău, deorarece nici pentru orele suplimentare pe care acest personal medical le-a lucrat nu au reușit să introducă baza legală, astfel încât să își primească banii. Nici timp liber nu își pot lua, având în vedere că suntem în această mobilizare maximă, din cauză că urmează valul trei pandemic. La momentul acesta, nu știm câte paturi avem în ATI. Ministrul Sănătății, în momentul acesta, a trimis în control Inspecția Sanitară de Stat, pentru a vedea care este realitatea. Un lucru pe care aș vrea să vi-l aduc la cunoștință este următorul: știm că domnul colonel Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, îndreaptă acuzator degetul către ministrul Sănătății. Cu alte cuvinte, moțiunea simplă pe care PSD a depus-o nu demult împotriva ministrului Sănătății era și consider că este, în continuare, pe deplin justificată”, a conchis Bîrcă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *