Administrație

Stație de compost, complex pescăresc și bază sportivă, la Jegălia

Primarul comunei Jegălia, Aurel Vasile, a vorbit, în conferința de presă a PNL, organizată săptămâna trecută la sediul partidului, despre proiectele aflate în derulare. El spune că, în prezent, în localitatea pe care o conduce, se lucrează la trei proiecte. Este vorba despre un complex sportiv la Gâldău, un complex pescăresc la Iezeru și o stație de compost. Potrivit acestuia, Primăria Jegălia a depus două proiecte de asfaltare pe Programul Național de Investiții “Anghel Saligny” și încă un proiect la Compania Națională de Investiții, pentru reabilitarea centrului SMURD.  

Văd, în această perioadă, foarte multe comune care au proiecte, se dezvoltă. Nu stăm în loc din cauza acestei pandemii. Chiar dacă sunt multe critici la adresa Guvernului, în acest moment, se lucrează”, a afirmat Aurel Vasile.

Sursa citată a descris problemele financiare cu care se confruntă pe linie sportivă și turistică, din cauză că localității nu i-a fost repartizată nicio sumă din bugetul Consiliului Județean Călărași.

M-aș fi bucurat dacă strategia de dezvoltare a acestui județ, de care eu vorbesc de foarte mult timp, ar fi fost o strategie a Consiliului Județean care să ne vină foarte mult în ajutor. Și aș vrea să mă explic. O mare greutate a comunei Jegălia este faptul că noi avem două echipe de fotbal, pentru că tinerii își doresc, și e normal, o echipă în Divizia a V-a și o alta în Divizia a IV-a. Avem și secție de lupte. La 4.200 de locuitori, să ai  un segment atât de mare sportiv, este foarte greu să susții din bugetul local, în condițiile în care, știți, Consiliul Județean ne-a dat zero fonduri. La Iezeru, am un stadion și un mic complex sportiv, frumos aranjate, cu o echipă de fotbal în Divizia a IV-a. La Gâldău, facem acel complex sportiv care este pentru echipa din localitate și suferim pentru că nu suntem mai mult ajutați. Nu fac eu calculul celor de la Consiliul Județean, dar, dacă ofereau o sumă de bani, măcar câte 50.000 de lei, pentru aceste echipe cărora li se spune că sunt echipe de tractoriști… Sunt tinerii acestui județ, nu sunt oameni aduși din altă parte și mi se părea corect să se vină cu sume în toate comunele și, acolo unde sunt copii care se evidențiază, să fie cineva care să-i preia la Dunărea (n.r. AFC Dunărea Călărași), care să formeze echipe, dar să fie cu oameni din județul Călărași, care să ne reprezinte pe noi. Ce am făcut dacă am avut o echipă în Divizia A, cu alde Coco Jambo? Ne-am făcut de râs. Avem echipe de lupte, box, handbal, în comune. Mi-aș fi dorit ca în strategia de Dezvoltare a județului Călărași să fie o oportunitate, poate de acum încolo, pentru ca tineretul acestui județ să se dezvolte și să ne ridicăm și să fim pe Imnul Național.

O altă propunere din partea mea are legătură cu strategia de dezvoltare a turismului acestui județ. M-aș fi bucurat ca în strategia Consiliului Județean să fie incluse și comunele ale căror primari vor să investească pe malul Dunării sau pe malul Borcei în complexe pescărești, să putem aduce turiști. Ce se întâmplă? Eu, la ora actuală, am un complex pescăresc, nu văd însă ca strategia de dezvoltare a județului să fie atât de amplă încât să vină turiștii la Jegălia, să mănânce o ciorbă  de pește. Dar 3 zile unde se mai duce turistul? Trebuie să le oferim alternative. Trece Dunărea pe lângă noi, trec banii europeni pe lângă noi, și ne trezim că facem poduri de la Călărași în balta de la Modelu. Să fim serioși. Noi trebuie să facem o strategie, m-aș bucura chiar să vină alături de noi parteneri, chiar și fără bani, în turismul piscicol, Direcția Silvică, Apele Române. Nouă, spre exemplu, ne-au dispărut pescarii, familii de pescari și dacă vor mâine, în pădure, să facă o cherhana mică, nu le dau aprobare aceste instituții. Eu asta solicitam când au făcut strategia, să avem parteneriate, să ne ajute Consiliul Județean doar cu specialiști. Câștigăm de zece ori. Tot județul câștigă. Nu trag pe nimeni de urechi, însă vom rămâne la același stadiu, dacă nu conlucrăm împreună. Când este vorba de un județ, să fim toți o echipă. De la Guvern am avut ajutor, pentru că avem, așa cum ne-am dorit, oameni tineri care văd altfel lucrurile și se zbat pentru ele”, a conchis primarul comunei Jegălia, Aurel Vasile.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *