Vaccinarea gratuită anti-HPV a fost extinsă până la 18 ani, pentru fete, din luna septembrie a anului trecut. Până la acel moment, vaccinarea împotriva infecției cu virusul papiloma uman se realiza gratuit doar pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani. Potrivit medicului primar epidemiolog al Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Călărași, Camelia Truică, această infecție este principala cauză a cancerului de col uterin, boală care are o prevalență mare și o mortalitate ridicată. Anual, în țara noastră, se înregistrează peste 3.000 de cazuri de cancer de col uterin și decedează aproximativ 1.800 de femei din cauza acestei boli.
“În luna septembrie, am avut o conferință cu personalul medical din județul Călărași și pe data de 19 octombrie avem, din nou, un eveniment în colaborare cu Asociația Medicilor de Familie și împreună cu Societatea Human Papillomavirus, care se adresează exclusiv vaccinării HPV. De ce? Pentru că au survenit modificări în Programul Național de Vaccinare și este bine ca toți părinții să știe că, dacă până în septembrie, anul trecut, vaccinul era oferit, prin program, gratuit, fetelor între 11 și 14 ani, s-a extins această grupă de vârstă și se oferă fetelor între 11 și 18 ani. Probabil că încă nu știu toate mamele, nu știu încă toți părinții și vrem ca informația să ajungă la toți, pentru că este cauza principală a cancerului de col uterin, cancer care în România încă are prevalență mare și mortalitate mare. Anual, în România se înregistrează cam 3.600 de cazuri, anual, în România mor cam 1.800 de femei din cauza cancerului de col uterin. Vaccinul HPV nu protejează numai împotriva cancerului de col uterin, pentru că serotipurile de HPV pot produce infecții și cancere și cu alte localizări și, de asemenea, pot produce și papilomatoze, deci protejează și scopul pentru care se administrează este pentru a proteja fetele de infecția cu serotipurile care produc cancerul de col uterin, dar are și alte beneficii”, a declarat dr. Camelia Truică.
Ce trebuie să facă părinții care vor să își vaccineze copiii
Pentru a-și vaccina copilul, părinții trebuie să depună la medicul de familie o solicitare scrisă, dacă fetița se încadrează în grupa eligibilă, respectiv dacă are vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani. Medicii de familie centralizează lunar aceste solicitări și le înaintează Direcției de Sănătate Publică, iar instituția le transmite, mai departe, către Ministerul Sănătății, pentru a se realiza achiziția de vaccin.
“Pentru HPV, părintele trebuie să facă o solicitare scrisă la medicul de familie, atât timp cât fetița se încadrează în grupa eligibilă, adică să aibă între 11 și 18 ani. Medicii de familie, lunar, centralizează solicitările și ni le înaintează nouă, noi le transmitem mai departe și periodic Ministerul Sănătății, în funcție de solicitările transmise din teritoriu, realizează achiziția de vaccin. Adică la HPV poate să existe o întârziere într-un interval de timp între momentul în care se face solicitarea și momentul în care fetița, efectiv, beneficiază de vaccinare”, a mai precizat dr. Truică.
Numărul solicitărilor privind vaccinarea HPV a crescut
De anul trecut, numărul solicitărilor privind vaccinarea anti-HPV a crescut, însă între numărul fetelor eligibile și numărul solicitărilor este o diferență foarte mare.
“De anul trecut, a crescut ușor numărul de solicitări. Oricum, între numărul fetelor eligibile și numărul solicitărilor este o diferență foarte mare. De asta spun că avem foarte mult de lucru. Din cauza acestor ani de pandemie, este posibil ca aceste informații care au fost transmise, între timp, să fi fost uitate, și atunci este bine să revenim cu informațiile către populație”, a conchis medicul primar epidemiolog din cadrul DSP Călărași, Camelia Truică.