Politică Social

Vasile Iliuţă: În 2024, vârstnicii vor beneficia de două majorări ale pensiilor

Consiliul Politic Naţional al Partidului Social Democrat s-a reunit luni, 11 decembrie 2023, la sediul central al formaţiunii politice. Preşedintele PSD Călăraşi, Vasile Iliuţă, a explicat, la data de 13 decembrie 2023, în cadrul unei conferinţe de presă, subiectele dezbătute. Una dintre teme, respectiv noua Lege a pensiilor, a fost prezentată, pe larg, de către politician.

„Luni, am avut Consiliul Politic Naţional, unde preşedintele partidului, Marcel Ciolacu a cerut mandat pentru adoptarea bugetului de stat, cu nişte creşteri pe sănătate şi pe muncă. Bugetul va creşte acolo unde PSD consideră că există priorităţi naţionale şi se va ţine de promisiunile electorale care au fost făcute în campanie”, a spus Iliuţă.

Sursa citată a adăugat că, în cadrul Consiliului Politic Naţional al PSD, s-a discutat şi despre noua Lege a pensiilor. Conform declaraţiilor sale, prin adoptarea acestei legi, partidul din care face parte ar fi îndeplinit două obiective importante: ar fi realizat reforma pensiilor prin care eliminarea inechităților și asigurarea creșterii continue și sustenabile a pensiilor; ar fi înlăturat pragul de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile, care ar fi putut duce la înghețarea pensiilor până în 2070. El a mai susţinut că, acest prag ar fi fost introdus cu cinism de USR în PNRR, știind bine că, în general, pensionarii nu îi votează la alegeri.

Interlocutorul a mai afirmat că noua lege a pensiilor nu îi vizează doar pe pensionari, ci şi pe tineri şi pe salariaţi.

În 2024, cei mai mulți dintre pensionari vor beneficia de două majorări ale pensiilor, una la 1 ianuarie 2024, iar alta la 1 septembrie 2024.

De la 1 ianuarie 2024, vor crește toate pensiile, ca urmare a creșterii punctului de pensie cu 13,8% de la 1.785 de lei la 2.032 de lei. La data de 1 septembrie 2024, vor fi eliminate toate inechităţile, prin recalcularea tuturor pensiilor.

Cele mai multe dintre pensii vor crește consistent, spune liderul pesediştilor călărăşeni.

Se vor majora pensiile celor are au muncit mai mult, care au stagii mai lungi de cotizare, se vor elimina inechitățile dintre femei și bărbați, între pensionarii care s-au pensionat în baza unor legi diferite. De asemenea, pensiile celor care au fost dezavantajați vor crește la nivelul celorlalți pensionari care au muncit și au contribuit la fel. Dacă în urma recalculării valoarea rezultată e mai mică decât pensia în plată, se aplică principiul pensiei mai favorabile. Noua lege ar asigura creșterea continuă și sustenabilă a pensiilor şi niciun guvern nu va ma putea îngheța pensiile, așa cum s-a întâmplat în 2021, în guvernarea PNL-USR, conform declaraţiilor lui Iliuţă, în lege fiind prevăzut un mecanism de creștere anuală a pensiilor.

Pensiile vor crește anual cu 100% din rata medie anuală a inflației + 50% din creșterea reală a salariului mediu (prin creștere reală se înțelege creșterea nominală a salariului mediu din care se scade rata inflației).

Beneficii pentru tineri și salariați

Cei care lucrează mai mult vor fi recompensați cu puncte suplimentare care vor mări valoarea pensiei. Principiul se aplică și pensiilor în plată:

  • +0,5 puncte/an pentru intervalul 26-30 de ani de contributivitate
  • +0,75 puncte/an pentru intervalul 31-35 de ani de contributivitate
  • +1 punct/an începând de la 36 de ani de contributivitate.

Cei care au contribuit 40 de ani pot ieși la pensie cu 5 ani mai devreme.

Vor fi luate în calcul la pensie veniturile salariale suplimentare nepermanente (prime, premii, acord global, al 13-lea salariu).

Tinerii vor fi stimulați să continue studiile la nivel universitar. Perioada studiilor universitare este luată în calcul la stabilirea pensiei. Pentru fiecare de an de studii universitare se acordă 0,25 de puncte la pensie. Principiul se aplică și pensiilor în plată (numărul de puncte aferent anilor de studii universitare se înmulțește cu 81 pentru a se determina cu cât va fi suplimentată pensia).

Va fi stimulată natalitatea. Vârsta de pensionare a femeilor care au copii scade cu câte 6 luni pentru fiecare copil, până la maxim 3 ani și șase luni. Beneficiul se acordă pentru copiii născuți sau înfiați care au fost îngrijiți cel puțin până la 16 ani.

Concediul pentru creșterea copilului este considerat perioadă contributivă. Va fi luat în calcul la îndeplinirea stagiului minim de cotizare și în cazul pensionării anticipate. Beneficiu se acordă părintelui care s-a aflat în această situație, indiferent de gen.

„În ultimii ani, guvernele de dreapta au tot încercat să introducă o creștere mascată a vârstei de pensionare până la 70 de ani. Pentru a împiedica astfel de tentative, în lege a fost introdusă garanția că vârsta de pensionare nu poate crește dacă nu are loc o îmbunătățire a speranței de viață din România”, a conchis Iliuţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *