În ultima perioadă, am tot auzit vorbindu-se despre politicianul Alexandru Chiriță, cel care candidează la funcția de primar al municipiului Călărași, din partea PRO România. Am vrut neapărat să cunosc OMUL Alexandru Chiriță, așa că l-am provocat la o cafea cu povești.
Alexandru Chiriță provine dintr-o familie simplă, muncitoare, care i-a insuflat acestuia valori și principii ce țin de bunul simț al societății. Este necăsătorit și are o fetiță de cinci anișori pentru care vrea tot ce este mai bun în viață, dorindu-și cu ardoare ca aceasta să fie mândră de el.
“Fac parte dintr-o familie absolut normală. Părinții mei sunt oameni care au muncit pentru tot ceea ce au. Mama este pensionară, dar legat de activitatea sa profesională, a fost diriginte la un oficiu poștal. Tatăl meu este instructor auto și lucrează și la o companie în domeniul agriculturii. Ei au fost cei care, prin modul lor de a fi, mi-au imprimat anumite valori: respectul față de oameni, responsabilitatea faptelor mele, dorința de a nu trăi în zadar pe acest pământ. Aceleași valori încerc să le imprim și fiicei mele, în același timp, dorindu-mi ca ea să fie mândră de ceea ce este tatăl ei”, afirmă Alexandru Chiriță.
“Viața este o luptă continuă împotriva tuturor obstacolelor care se opun realizării binelui, frumosului sau dreptății din viața noastră”
A învățat că viața este o luptă continuă împotriva tuturor piedicilor care apar atunci când îți dorești să realizezi lucruri mărețe.
“Ce am mai învățat de la ai mei, din cărți, din experiența altora este că viața nu reprezintă doar o contemplare înțelegătoare sau presărată de critici față de ceea ce ți se întâmplă ție și celorlalți, ci este o luptă continuă împotriva tuturor obstacolelor care se opun realizării binelui, frumosului sau dreptății din viața noastră.”
“Îmi încep diminețile spunându-mi că pot și aceasta pare să îmi creeze premisa de reușită”
L-am întrebat ce înseamnă o zi reușită pentru el, și iată ce răspuns a oferit:
“Pentru mine, o zi reușită este aceea în care simt pacea interioară, că sunt împăcat cu mine însumi, iar această stare este dată de ceea ce reușesc să realizez în acea zi, motivat fiind de intenții bune și de dorința de a face totul bine. Îmi încep diminețile spunându-mi că pot și aceasta pare să îmi creeze premisa de reușită.”
“Sunt genul de lider care nu are senzația că le știe pe toate, așa că mă bazez și pe echipă”
A condus oameni atât în sistemul public, cât și în privat, bazându-se pe calități, dar recunoscându-și și defectele.
“Mă definesc următoarele calități: perseverența, capacitatea intelectuală, ambiția. Ce m-a ajutat în activitatea profesională? Sunt genul de lider care își dă seama că nu le știe pe toate, așa că mă bazez pe echipă, pe oamenii de lângă mine, fiind conștient că orice individ poate da ce e mai bun din el, profesional vorbind, cu condiția să știi să pui omul potrivit la locul potrivit și să îi oferi motivația de a-și atinge potențialul. Unul din defectele mele este impulsivitatea, pe care am reușit să o ponderez de-a lungul timpului, dar, trebuie să recunosc, mai am de lucru la acest aspect. Experiența de viață, la un moment dat, te schimbă. Loialitatea și corectitudinea sunt două principii pe care nu le încalc și pe care le pretind la rândul meu. De asemenea, am încercat, pe cât posibil, să nu îmi creez datorii față de diverse persoane, tocmai pentru a nu mă abate de la principiile care mă definesc”, mai precizează interlocutorul nostru.
Despre studii și experiența profesională
Alexandru Chiriță este absolventul Colegiului Național “Barbu Știrbei” Călărași. A finalizat Facultatea de Transporturi din cadrul Universității Politehnica București. Apoi a urmat un master în specializarea Managementul și Marketingul Operațiunilor Logistice, dar și alte cursuri și studii postuniversitare în domeniile securitate în muncă, transporturi rutiere și trafic urban. A acumulat o sumedenie de diplome, dar atuul său cel mai important este reprezentat de experiența în muncă.
“Ajuns în piața muncii, a trebuit să mă adaptez la o varietate de activități și de locuri de muncă pe care le-am avut de-a lungul timpului. Am început cu o funcție de execuție într-o companie multinațională din București, în domeniul distribuției de produse farmaceutice, unde am activat un an și jumătate, după care, pentru o scurtă perioadă, am lucrat la o casă de expediții feroviare, unde mi-am finalizat și lucrarea de diplomă pentru facultate. Au urmat câteva luni în cadrul unei companii de transport valori. În anul 2007, întors în Călărași, m-am angajat la ISU, unde am ocupat funcția de ofițer specialist, la început, în domeniul Securității și Sănătății în Muncă, ulterior la Serviciul Logistic, pe partea tehnică, până în anul 2013, când am ajuns în poziția de director tehnic la Serviciul de Ambulanță al Județului Călărași. Din anul 2017, am schimbat domeniul public cu cel privat, fiind, în prezent, manager la o firmă cu profil agricol. Am avut șansa ca fiecare job nou să reprezinte un upgrade, dar acest lucru a însemnat alte responsabilități și provocări”, mai spune candidatul la Primăria Municipiului Călărași.
Alexandru Chiriță a atras fonduri europene în municipiul Călărași
Sursa citată a reușit să atragă și fonduri europene în municipiul Călărași.
“Pe parcursul carierei profesionale, am participat la proiecte importante cu fonduri europene. Spre exemplu, la ISU Călărași am atras sume foarte mari, pentru momentul respectiv, mă refer la perioada 2009-2010. Astfel, primele mașini de pompieri au fost aduse, la Călărași, printr-un proiect în care eu am fost expert tehnic. Era un proiect regional, la vremea respectivă. După aceea, la Serviciul de Ambulanță Județean, eu și colegii mei am reușit să atragem fonduri de la Guvern, respectiv Ministerul Sănătății, pentru modernizarea sediilor, pentru dotarea cu mașini noi de ambulanță și pentru îmbunătățirea condițiilor de lucru a personalului. S-au realizat lucruri foarte importante, consistente, cu resurse destul de puține, pentru că, în sistemul sanitar, știm cu toții, acest aspect nu reprezintă un punct forte. Mă mândresc cu aceste realizări, chiar dacă unii cârcotași vor spune că se putea face mai mult. E adevărat, întotdeauna este loc de mai bine. Îmi place să cred că perioada în care eu am coordonat direcția tehnică a Serviciului de Ambulanță, lucrurile s-au îmbunătățit pentru această instituție, fapt confirmat chiar de foștii mei colegi. De când sunt în agricultură, deși au fost ani grei, cu provocări foarte mari, cred că am reușit să gestionez situația în așa fel încât compania, care nu era una cu probleme, dimpotrivă, era și înainte o companie de succes, să poată merge înainte și să facă față cu brio tuturor acestor provocări generate de factori de mediu sau de alte probleme de ordin legislativ.”
Alexandru Chiriță, membru fondator al Asociației Voluntariat pentru Sănătate
Pe lângă activitatea profesională, Alexandru Chiriță a înființat Asociația Voluntariat pentru Sănătate, un ONG care se ocupă de probleme sociale în domeniul sănătății.
“Asociația mai există, dar de când nu m-am mai ocupat eu de aceasta, nu s-a mai întâmplat nimic. Au fost acolo, de-a lungul timpului, proiecte frumoase. Scopul principal era să aducem voluntari în cadrul Serviciului de Ambulanță, prin intermediul asociației, care să ajute colegii în desfășurarea misiunilor. Bine, acum e și o perioadă mai dificilă, în care acești voluntari nu prea mai au voie să participe la misiuni de intervenții, dar asociația a mai realizat și alte lucruri, însă, din păcate, în prezent este cam inactivă. Mi-aș dori ca proiectul început în anul 2015 să continue, chiar dacă, în momentul de față, nu mai fac parte activă din această asociație.”
V-am arătat o mică parte din omul Alexandru Chiriță. Sper că v-a părut bine să întâlniți o altă latură a unui politician. Cu siguranță, am fi avut și mai multe de descoperit, însă, pauza de cafea s-a încheiat aici. Îmi face semn că timpul ne presează și trebuie să se întoarcă la activitățile sale. Ne luăm la revedere și, în timp ce se îndepărtează, nu pot să nu mă întreb… “viitorul este acum”?