Inspectoratul de Poliție Județean Călărași, Inspectoratul de Jandarmi Județean și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” Călărași au organizat, în data de 16 octombrie a.c., o conferință de presă comună, prin intermediul căreia au fost prezentate activităților desfășurate de la începutul lunii octombrie.
IPJ Călărași, a intervenit, în această perioadă, la peste 600 de solicitări ale cetățenilor, venite prin intermediul Sistemului de Urgență 112 și a efectuat 130 de acțiuni și controale, în scopul creșterii gradului de siguranță al cetățenilor, după cum a transmis adjunctul șefului IPJ Călărași, comisar șef de poliție Petronel Dumitrașcu.
„Referitor la activitatea derulată la nivelul IPJ Călărași, în primele două săptămâni ale lunii octombrie pot să vă transmit că în această perioadă polițiștii au intervenit la 644 de solicitări venite din partea cetățenilor prin intermediul sistemului de urgență 112 și au efectuat în aceeași perioadă 139 de acțiuni și controale, scopul fiind creșterea gradului de siguranță al cetățenilor. În urma tuturor acestor activități, au fost constatate un număr 232 de infracțiuni, 23 de persoane fiind surprinse în flagrant delict în ceea ce privește comiterea unor infracțiuni, iar în cauzele pe care le-am instrumentat la nivelul unității au fost dispuse 12 măsuri preventive. De asemenea, din punct de vedere contravențional au fost aplicate 2116 astfel de sancțiuni, din care 1.460 sunt amenzi, iar 656 sunt avertismente. Valoarea amenzilor este de 890.000 de lei. Polițiștii rutieri au derulat, de asemenea, activități de fluidizare și de realizare a siguranței cetățenilor în trafic, fiind constatate 26 de infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice. În cadrul acestor acțiuni au fost reținute 99 de permise și fac aici o paranteză, pentru viteză 14, alcool 13, precum și 72 pentru alte abateri la regimul rutier. De asemenea, au fost retrase un număr de 120 de certificate de înmatriculare pentru defecțiuni tehnice preponderent. În ceea ce privește asigurarea unui climat de siguranță în mediul școlar, avem un mod de acțiune integrat, încercăm să avem, zilnic, activități în acest domeniu. S-au realizat, în cele două săptămâni, un total de 89 de activități preventive și de educație rutieră, inclusiv de instruire prelucrare în domeniul juridic, la care am avut 349 de beneficiari și 75 de unități școlare. De asemenea, au fost promovate elemente în cadrul campaniei Tăcerea este tot violență, vocea ta este soluția, care încurajează denunțarea anumitor fapte cu caracter ilegal. Siguranța elevilor rămâne în continuare o prioritate pentru noi și se va acționa zilnic și săptămânal atât timp cât se derulează cursuri pentru acest demers”, a menționat Petronel Dumitrașcu.
Sursa citată a mai precizat că, în perioada anterior menționată, au fost montate patru brățări electronice: 3 pentru măsuri preventive de control judiciar și una pentru violență domestică: „Un alt aspect pe care aș vrea să îl punctez este faptul că, de la 1 octombrie, funcționează un sistem legat de Sistemul de Monitorizare Electronică, iar acesta cuprinde, față de prevederile anterioare care erau legate doar de protecția victimelor în cadrul violenței domestice, și măsurile dispuse în cadrul procesului penal, măsuri cu caracter preventiv, și mă refer aici la controlul judiciar, controlul judiciar pe cauțiune și situația arestului la domiciliu. Utilizarea acestor sisteme electronice permite, pentru noi, dar și pentru societate, în ansamblu, un grad mai ridicat de siguranță și, în primul rând, monitorizarea strictă a acestor măsuri, în sensul de punere în aplicare a lor pentru siguranța generală, dar și a realizării demersurilor dispuse în cadrul procesului penal. Se evită, de asemenea, contactul fizic între victimă și autor. Avem un deziderat mai vechi în domeniul de ordine publică, la acele situații în care acest contact prezintă pericol social. La începutul lunii, au fost montate 4 brățări electronice: 3 pentru măsuri preventive de control judiciar și una singură în domeniul violenței domestice”.
Comisarul șef de poliție a vorbit și despre raziile efectuate în județul Călărași.
„Așa cum ați observat, în ultima perioadă, am avut un ritm susținut de acțiuni și razii. În cele două săpătmâni, au fost efectuate 4 razii. Una dintre ele a vizat zona Dragalina-Perișoru, a doua razie a vizat zonele Curcani, Șoldanu, Luica și Nana, o a treia razie a vizat localitățile Modelu, Roseți, Dichiseni, Unirea, Jegălia și Borcea și o a patra, zonele Budești, Frumușani, Crivăț, Gălbinași, Vasilați, Sohatu, Plătărești și Fundeni. În cadrul acestor razii, au fost efectuate peste 70 de filtre, peste 500 de autovehicule au fost verificate în trafic și au fost constatate infracțiuni. Au fost aplicate 247 de de sancțiuni contravenționale doar în cadrul acestor acțiuni, iar sancțiunile contravenționale se ridică la valoarea de 147.000 de lei. Ca măsură complementară, legată de fapte contravenționale au fost reținute 9 permise și au fost retrase 2 25 de certificate de înmatriculare. Vreau să scot în evidență faptul că aceste acțiuni și aceste razii au fost realizate în sistem integrat și alături de noi au participat colegii de la IJJ Călărași, ISU Călărași, Serviciul de Poliție Transporturi, colegii de la Poliția de Frontieră, inclusiv de la IGI”, a conchis Dumitrașcu.
Activități desfășurate și rezultate obținute de Inspectoratul de Jandarmi Județean Călărași, în peiroada 1-14 octombrie 2024
Primul adjunct al inspectorului șef din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Călărași, Gheorghe Cristian, a descris activitatea desfășurată de structurile specializate ale instituției MAI, în perioada 1-14 octombrie 2024.
Potrivit declarațiilor acestuia, structurile specializate din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Călărași au avut ca obiectiv general creșterea gradului de siguranță a cetățeanului prin:
- Asigurarea unei prezențe active a elementelor de dispozitiv, pentru asigurarea caracterului preventiv și consolidarea încrederii populației în structurile de aplicare a legii;
- Intensificarea acțiunilor specifice în zonele aglomerate, pentru amplificarea sentimentului de siguranță a cetățeanului, în vederea prevenirii producerii unor situații cu impact în planul ordinii și siguranței publice;
- Participarea, împreună cu celelalte structuri cu atribuții în domeniul ordinii publice, la acțiuni punctuale în zone de interes operativ sau cu potențial criminogen, pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale din segmentul stradal care afectează climatul de ordine și siguranță publică, a consumului de droguri și a substanțelor psihoactive;
- Adaptarea dispozitivelor în funcție de nevoile operative, pentru asigurarea unei reacții prompte și eficiente, în situația apariției unor incidente cu impact asupra climatului de ordine și siguranță publică.
Pentru asigurarea unui climat de normalitate cu ocazia desfășurării unor activități cu public numeros, în perioada de referință au fost executate 8 misiuni de asigurare a ordinii publice, fiind angrenați 94 jandarmi.
Principalele acțiuni de asigurare a ordinii publice desfășurate in perioada analizată, se prezintă astfel:
- 4 manifestări sportive, ( la partidele de fotbal din cadrul Ligii a III-a, seria a III); fiind angrenați 28 de jandarmi și 6 autovehicule;
- 2 manifestări religioase cu prilejul Sfințirii Bisericii din cadrul Mănăstirii Buna Vestire” din localitatea Valea Roșie, comuna Mitreni, județul Călărași, respectiv Hramul Bisericii Parohiei ,,Sfintei Cuvioase Parascheva” din municipiul Călărași, fiind angrenați 50 de jandarmi și 14 autovehicule;
- 1 manifestare comemorativă omagiată printr-un marș cu ocazia sărbătoririi a 140 de ani de existență a Colegiului Național “Barbu Știrbei” în municipiul Călărași,, fiind angrenați 8 jandarmi și 2 autovehciule;
- 1 manifestare promoțională cu ocazia evenimentului „Festivalul Cailor de Rasă” organizat în localitatea Curcani, jud. Călărași, fiind angrenați 8 jandarmi și 2 autovehciule.
Structurile de ordine publică au intervenit pentru aplanarea unor conflicte, precum şi pentru luarea măsurilor legale privind ordinea şi siguranța publică la un număr de 8 sesizări prin S.N.U.A.U. „112”, sesizări directe sau sesizări din oficiu.
Participarea la menținerea ordinii publice s-a concretizat prin asigurarea cadrului organizatoric necesar bunei desfăşurări a misiunilor în sistem integrat, vizând în principal asigurarea efectivelor solicitate de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Călăraşi, săptămânal analizându-se în comun situaţia operativă şi eficienţa misiunilor executate în scopul îmbunătăţirii activităţilor.
Prezenţa activă în misiunile de menţinere a ordinii publice este evidenţiată de participarea la 76 misiuni de menţinere a ordinii publice, fiind organizate 24 patrule mixte, constituite atât în mediul urban (5 patrule mixte), cât şi în mediul rural (19 patrule mixte), cu un efectiv de 24 jandarmi și 52 patrule de jandarmi în sistemul integrat de menținere a ordinii publice, cu un efectiv de 170 jandarmi.
În perioada de referință efectivele inspectoratului au participat, la solicitarea Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, la 9 acțiuni în sistem integrat, circumscrise Planului de acțiune ,,Blocada”, cu un efectiv de 215 jandarmi și 46 autovehicule, pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale din segmentul stradal care afectează climatul de ordine și siguranță publică, a consumului de droguri și a substanțelor psihoactive/interzise.
În perioada analizată a fost desfășurată o acțiune Tip Razie în cooperare cu Inspectoratul de Poliție Județean Călărași, având în sprijin și Gruparea de Jandarmi Mobilă Constanța, circumscrise planului de acțiune (BLOCADA) pe raza de competență a Poliției municipiului Călărași, Poliției municipiului Oltenița, Poliției orașului Budești, Poliției orașului Fundulea, Poliției orașului Lehliu Gară și a secțiilor arondate, pentru combaterea infracționalității economice, a consumului de droguri și a substanțelor psihoactive/interzise, combaterea braconajului piscicol, respectiv depistarea conducătorilor auto care nu respectă regulile de circulație în vigoare, efective folosite: 148 jandarmi și 30 autovehicule.
În perioada de referință, structurile operative din Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Călăraşi au executat în cooperare/ colaborare cu alte structuri un număr de 3 misiuni cu un efectiv de 12 jandarmi și 3 autovehicule, toate fiind executate în cooperare cu Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Călărași, pe raza județului Călărași.
În zona instituțiilor de învățământ:
În perioada analizată au fost constituite 25 patrule de ordine publică cu un efectiv de 78 jandarmi, în incinta și în proximitatea școlilor avute în responsabilitate, respectiv 5 școli gimnaziale (4 în mun. Călărași și 1 în mun. Oltenița), 2 licee (1 în mun. Călărași și 1 în mun. Oltenița) și 1 colegiu în mun. Călărași, în scopul desfășurării în bune condiții a activităților specifice.
Alte activități desfășurate de Inspectoratul de Jandarmi Județean Călărași în perioada 01.10– 14.10.2024:
– în zilele de 04, 05.10.2024 – monitorizarea tranzitării zonei de competență de către suporterii echipelor de fotbal FC Dinamo 1948 București, respectiv CSU Craiova în contextul partidelor de fotbal din cadrul Superligii, etapa a XII-a, desfășurate în localitățiile Ovidiu, jud. Constanța, , respectiv în localitatea Galați, județul Galați, efective folosite: 40 jandarmi și 10 autovehicule;
– 05.10.2024, monitorizarea zonei sălii Polivalente „Ion C. Neagu” din municipiul Călărași, cu ocazia desfășurării turneului de futsal „Cupa Red Dogs Călărași”, ediția a 2-a, în zilele de 12-13.10.2024, cu ocazia desfășurării Campionatului Național Individual U 20 la Lupte Libere, lupte Greco romane și lupte feminine, respectiv 12.10.2024, sala de sport din incinta Școlii „Tudor Vladimirescu”, din municipiul Călărași (fosta Nr. 11 ), cu ocazia desfășurării partidei de handbal feminin dintre echipele CS Danubius Călărași – CSM Slatina din Campionatul Național de Tineret, seria B, etapa IV, pentru asigurarea unei reacții prompte și eficiente, în situația apariției unor incidente cu impact asupra climatului de ordine și siguranță publică
Prevenirea faptelor antisociale
În perioada 01.10.2024 – 14.10.2024 s-au desfăşurat 3 activităţi de prevenire a faptelor antisociale, astfel:
- 2 acțiuni în zona institutiilor de învățământ, în cadrul cărora au fost prezentate aspecte referitoare la drepturile și îndatoririle prevăzute în noul Statut al elevului, precum și elemente de noutate cu privire la interdicția comercializării energizantelor, tutunului, țigărilor electronice și alcoolului către minori. Totodată, au fost aduse în vedere reguli de conduită și comportament în interiorul și proximitatea unităților de învățământ;
- 1 acțiune la arenă sportivă, în cadrul căreia au fost prezentate obligațiile organizatorului, spectatorilor, precum și modul de acțiune în diferite situații ce pot apărea în cazul unor fapte ce pot tulbura buna desfășurare a manifestării sportive.
Au fost constatate în cooperare cu efective din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, 2 infracțiuni cu 2 autori, astfel: 1 infracțiune cu 1 autor conform Legii 143/2000 și 1 infracțiune cu 1 autor conform art. 334 din Noul Cod Penal.
În perioada supusă analizei au fost constatate şi aplicate 19 sancţiuni contravenţionale, (16 aplicate în mediul urban şi 3 în mediul rural).
Din totalul sancţiunilor contravenţionale aplicate, 3 sunt avertismente scrise, iar 16 sunt amenzi aplicate, în valoare de 8.400 de lei.
Misiuni ce se vor desfășura în perioada următoare
– 18.10.2024 – asigurare măsuri de ordine publică la partida de fotbal dintre ACS Înainte Modelu – SC Popești-Leordeni, din cadrul Ligii a 3-a, seria 3, etapa VIII.
– 19.10.2024 – asigurare măsuri de ordine publică la partida de fotbal dintre ACS Progresul Fundulea – AFC Dunărea 2005 Călărași, din cadrul Ligii a 3-a, seria 3, etapa VIII.
– 19.10.2024 – asigurare măsuri de ordine publică la partida de fotbal dintre AS FC Agricola Borcea – CSM Fetești, din cadrul Ligii a 3-a, seria 3, etapa VIII.
Pentru preîntâmpinarea apariției unor evenimente nedorite, Jandarmeria Călărași, recomandă tuturor cetățenilor participanți la manifestările desfășurate în spațiul public, să dea dovadă de înțelegere, să adopte un comportament civilizat și să respecte indicațiile forțelor de ordine.
Activitatea Inspectoratului pentr Situații de Urgență, în primele două săpătmâni ale lunii octombrie
Pompierii călărășeni au fost angrenați în chestionarea unui număr de 320 de situații operative, din care 9 pentru stingerea incendiilor, 265 pentru asistență medicală de urgență și 46 pentru protecția populației, după cum a specificat șeful ISU, Adrian Păduraru. Dintre acestea, menționăm misiunile de sprijin ale populației și ale pompierilor din județele Galați și Vaslui, unde, și pe parcursul lunii septembrie, cât și începutul lunii octombrie, pompierii militari călărășeni au avut importante efective și mijloace, în sprijinul acestora, pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor din localitatea Pechea.
„Ca și alte activități operative, am avut transmiterea a 27 de notificări de tip SMS, dintre care 5 au fost pentru atenționări hidrometeorologice, 4 pentru cod galben și una pentru cod portocaliu. A fost emis și un mesaj RO-Alert pentru o manifestare de fenomen meteorologic în partea de Vest a județului, intensificări de vânt și vijelii puternice.
În palierul prevenirii, am avut ziua de 13 octombrie, zi stabilită ca Zi Internațională pentru Reducerea Riscurilor la Dezastre. Au fost susținute premergător și în data de 13, în mai multe localități ale județului, acțiuni de informare preventivă, despre abordarea comportamentului corespunzător în cazul producerilor unor situații de urgență la care persoanele pot fi expuse, la un moment dat. Tot pe parcursul acestei perioade, am avut alte 16 informări preventive. Ca persoane participante au fost contorizate aproximativ 1.100 de persoane. Au fost asigurate 7 asistențe tehnice de specialitate, au fost eliberate 8 acorduri/avize de securitate la incendiu, planuri urbanistice zonale sau generale, au fost desfășurate și 10 controale, 5 la instituții publice și 5 la operatorii economici, unde au fost înregistrate 58 de deficiențe, acestea fiind sancționate cu avertisment ( 48) și 10 cu amenzi în cuantum de peste 27.500 de lei.
În partea de pregătire a personalului operativ, cât și a populației, a formării personalului de la autoritățile publice, personalul din compartimentele de specialitate a desfășurat activități. În partea de pregătire a populației, a fost încheiat un parteneriat cu Școala Nicolae Titulescu, unde s-a desfășurat o activitate de pregătire și informare, cu aproximativ 900 de persoane aflate în aceeași zi în incinta școlii.
Au fost desfășurate și activități de pregătire și asistență de specialitate, în 6 comune și obiective economice, iar în cadrul inspectoratului este o activitate de voluntariat în care majoritatea cazurilor sunt incluși elevi ai școlilor care au peste 16 ani, atât în municipiul Călărași, cât și în municipiul Oltenița și orașul Lehliu. Chiar în perioada aceasta, s-a finalizat o nouă activitate în care 10 elevi au urmat cursurile acestui program de voluntariat Salvator din pasiune.
În această perioadă, au fost salvate bunuri în valoare de aproximativ 3,5 milioane de lei”, a declarat Adrian Păduraru.