⇒Înscrie-te pe canalul de WhatsApp, AICI.
În cadrul unei conferințe de presă, primarul municipiului Oltenița, Mihăiță Beștea, a prezentat primele măsuri pe care le-a inițiat de la preluarea mandatului său. Acesta a evidențiat deschiderea primăriei către toți cetățenii și a subliniat câteva dintre problemele și proiectele prioritare pentru comunitate.
Primarul a menționat că a descoperit datorii semnificative lăsate de administrația anterioară, respectiv o datorie de 1.700.000 de lei către operatorul de gunoi Iridex și o altă datorie, de 2 milioane de lei, către operatorul de apă. Aceste datorii, acumulate din 2023, ar fi fost refuzate la plată, susține actualul edil, deși ar fi existat fonduri disponibile.
„Am preluat mandatul de mai puțin de o lună de zile, de 3 săptămâni. Primul lucru pe care l-am făcut, în Oltenița, a fost să deschid această primărie către toți locuitorii din Oltenița. Nu pot să le spun chiar nereguli (n.r se refer la neregulile pe care le-a descoperit de când a preluat mandatul de primar). Sunt câteva lucruri care s-au făcut din răutate și pot să numesc aici două dintre ele, și anume neplata facturilor către operatorul de gunoi Iridex, am găsit o datorie de 1.700.000 de lei, și neplata către operatorul de apă, unde, din nou, am găsit o datorie de 2 milioane de lei. Ambele datorii se întind din anul 2023, când, efectiv, au fost refuzate de a fi plătite. Din punctul meu de vedere și din discuțiile pe care le-am avut cu Direcția Economică, nu mi s-a dat un alt răspuns decât acela că, la începutul anului, existau bani și se puteau plăti parte din facturi. Pe finalul anului, într-adevăr, nu mai erau nici bani, dar cei care ar fi trebuit să se ducă către apă și gunoi, probabil au avut altă destinație”, a spus actualul edil al Olteniței.
Beștea a evidențiat lipsa locurilor de muncă și a locuințelor adecvate ca fiind probleme majore pentru locuitorii din Oltenița. El a afirmat că a întâlnit familii care trăiesc în condiții supraaglomerate și a subliniat necesitatea unor soluții pe termen lung pentru aceste probleme.
„(…) Cele mai grave probleme sunt lipsa locurilor de muncă și lipsa locuințelor pentru familiile care deja au depășit un anumit număr. AA, văzut că în același apartament sau în aceeași garsonieră locuiesc 3 familii, bunici, părinți, iar copiii sau unul din copii deja este căsătorit și locuiesc într-un spațiu locativ care, cu siguranță, nu poate să satisfacă nevoile lor. Și atunci, e o mare problemă, pentru că șanse de rezolvare a acestor probleme nu sunt imediate, aceste probleme nu au un nivel de rezolvare imediată”, a mai adăugat sursa citată.
Primarul a anunțat că o companie din China intenționează să deschidă o fabrică de panouri fotovoltaice, în Oltenița, creând aproximativ 120 de locuri de muncă. De asemenea, Beștea a avut discuții cu agenți economici locali și a subliniat deschiderea administrației publice către investiții și colaborări: „Ieri (n.r. 19 noiembrie a.c.), am avut o întâlnire pe care am simțit nevoia să o fac și publică, să o arăt cetățenilor din Oltenița. Este vorba de o companie din China, care intenționează și este destul de angrenată și de aproape de a deschide o fabrică care să producă panouri fotovoltaice și care să creeze undeva la 120 de locuri de muncă. Nu este singura discuție pe care am avut-o cu agenții economici. Am avut, deja, discuții cu agenții economici care își desfășoară activitatea pe raza municipiului Oltenița, atât companii vechi, conduse de oltenițeni pe care îi cunosc foarte bine. (…) Am stat de vorbă și voi sta și voi căuta, și, cu fiecare ocazie, voi îndemna toți agenții economici din Oltenița și din afara Olteniței să vină către administrația publică din Oltenița, pentru că administrația publică din Oltenița, începând cu intrarea în mandat a mea, are o deschidere pe care nu a avut-o până acum și, cu siguranță, nu o va găsi în nicio altă administrație publică locală. De ce? Pentru că eu am înțeles că fără banii aduși în bugetul local de agenții economici nu putem să le asigurăm oltenițenilor un nivel de trai decent. Investitorul chinez și-a închiriat spațiul, este în stadiul de a-și obține autorizația de mediu și autorizația ISU. În momentul în care va parcurge etapele obținerii acestei autorizații, se pregătește să aducă utilajele în Oltenița, să le pună pe poziții. Deja a început un proces de recrutare, chiar astăzi, pentru că a fost aici prezentă directoarea AJOFM Călărași, căreia i-am spus că la momentul oportun o să o rog să vină în Oltenița, la agenția locală, pentru a-i invita pe angajatorii chinezi să îi cunoască, să înțeleagă atribuțiile și rolul AJOFM și să venim în sprijinul lor pentru a găsi forța de muncă necesară (…)„.
Beștea a făcut și un apel către funcționarii din primărie să fie deschiși și sinceri, asigurându-i pe aceștia că intenția sa este de a face lucrurile să funcționeze eficient. El a subliniat importanța colaborării și a comunicării deschise, în scopul îndeplinirii obiectivelor administrației: „Mesajul meu pentru funcționarii publici din primărie este următorul: să fie deschiși, să înțeleagă că în biroul primarului se află un coleg, un om de administrație, care așteaptă de la dumnealor multă deschidere și sinceritate. Mi-a fost foarte greu, în primele săptămâni, să comunic cu dumnealor, pentru că erau, cumva, suspicioși de ce discut, de ce îi chem. Se panicau, dacă chemam pe cineva în birou. Acum, lucrurile au început să se mai dezmorțească, dar, în continuare, ele nu sunt la nivelul la care ar fi trebuit să fie relațiile. Nu mă întrebați de ce sunt așa de închistați, de ce sunt așa de timorați, vreau să îi asigur că nu am nicio altă intenție decât aceea de a face lucrurile să funcționeze și un apel un apel către dumnealor, am nevoie de ei, de părerile sincere, chiar dacă eu greșesc, să nu le fie frică niciodată să îmi atragă atenția că am greșit”.
Printre proiectele prioritare ale primarului se numără reabilitarea intrărilor în oraș, inclusiv Șoseaua Portului, și dezvoltarea unei zone de agrement și industrie. Beștea a menționat și proiectul privind trecerea cu feribotul, care întâmpină momentan un blocaj, dar pentru care se caută soluții prin colaborarea cu partenerii bulgari.
Primarul Mihăiță Beștea și-a exprimat dorința de a crea o bază sportivă modernă și de a aduce „mai mult verde și albastru” în Oltenița, prin proiecte de dezvoltare urbană și de agrement. El și-a luat angajamentul de a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor și de a atrage investiții care să contribuie la dezvoltarea economică a municipiului.