Agricultură

Vreme prea caldă, în luna lui Gerar. Fermierii, îngrijoraţi

Acest an a debutat cu o vreme călduroasă, lucru care nu prea îi ajută pe agricultori, deoarece culturile de toamnă au de suferit. Fermierii au nevoie de zăpadă în prezent, nu de căldură. Precipitațiile ar fi oferit protecție culturilor agricole, pe timp de iarnă. S-ar părea că semne bune anul nu are, pentru că meteorologii anunță că vremea se va menține caldă aproape toată luna ianuarie, iar acest lucru nu face decât să ducă la disperare pe ogoare. Câmpurile sunt uscate, din cauză că nu a plouat și nu a nins.

Dacă plantația a intrat în vegetație pe timp iernos, iar apoi va fi lovită de îngheț, aceasta se poate usca sau poate înregistra pierderi pe o perioadă îndelungată de timp.

“Vremea, la momentul acesta, nu este tocmai prielnică pentru culturile de toamnă. Au fost aproape 20 de grade, iar temperaturile ridicate nu reprezintă un lucru tocmai bun pentru această perioadă, la grâu, orz și rapiță. Dacă în februarie vom avea niște temperaturi cu minus, vor fi afectate aceste culturi și se va vedea acest lucru în producție, când vom recolta. Unii fermieri văd că au început să facă tratamente la culturile de toamnă. Depinde și de rotația culturilor. De câțiva ani buni, nu mai avem zăpezi și asta se vede în producție, când recoltăm. Nu e umiditate în sol, avem lipsă de apă în sol. Spre exemplu, cultura de grâu, la momentul acesta, trebuia să aibă o plapumă de zăpadă și vorbeam cu totul altfel când recoltam, aveam niște producții mult mai mari. (…) Am avut ani în care la începutul lui martie deja am început semănatul la floarea-soarelui și chiar și la porumb, pentru că am avut vreo 6-7 grade în sol. Însă, de vreo câțiva ani încoace cam acestea sunt temperaturile și nu este bine, agricultura nu merge pe un făgaș bun din cauza schimbărilor climatice. La momentul acesta, nu este rău, nu putem să băgăm oamenii în panică. Nu vom ști ce va fi de aici încolo. Acum depinde și ce precipitații vom avea. Noi trebuie să avem precipitații, mai ales în perioada februarie-martie”, a declarat fermierul călărășean, Valentin Popa.

Anul trecut nu a fost unul agricol foarte bun pentru Valentin Popa, însă acesta ne-a precizat că a avut o producție mai bună față de dezastruosul an 2020, în care a înregistrat multe pierderi.

“Anul trecut nu a fost un an nici bun, dar nici rău. Față de 2020, am ajuns la aproape 5 tone la ha, dar e bine și așa. Am avut pierderi în anul 2020. Pentru mine a fost un an drastic și am avut pierderi și la grâu, și la orz, și la floarea-soarelui, și la porumb. La grâu, cel puțin am făcut undeva la 700 de kg. Nu am mai pățit așa ceva până atunci. La floarea-soarelui am ajuns undeva la o tonă, iar la porumb, o tonă și jumătate”, a mai spus acesta.

Fermierul Valentin Popa susține că agricultorii au nevoie de irigații ca de aer.

“Noi avem nevoie de un sistem de irigații ca de aer, dar cum la noi în România toate merg pe dos, mi-e greu să cred vreodată, și am spus, de foarte multe ori, că o să vedem un sistem de irigații bine pus la punct. (…) Aproape tot județul Călărași a avut canale principale, secundare și cred că 80% din suprafața județului iriga. Mi-e greu să cred că vom mai avea apă pe aceste canale, în continuare. Acum, degeaba vrea ministrul Agriculturii (n.r. Petre Daea), pentru că ele nu se fac de azi pe mâine. Poate vine alt ministru cu alte idei, cu alte principii și, din nou, lucrurile vor sta pe loc. Dacă domnul Daea rămânea ministru și nu era schimbat la momentul respectiv, poate vorbeam de încă mii de kilometri de sisteme de irigații”, a conchis interlocutorul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *