Politică

Senator Filipescu: Se duce o furibundă campanie de dezinformare a cetățenilor privind reforma în sănătate

Senatorul liberal Răducu George Filipescu a declarat că în acest moment are loc o amplă campanie de dezinformare a cetățenilor cu privire la reforma în sănătate.

„Se duce o furibundă campanie de dezinformare a cetățenilor privind reforma în sănătate. Este important ca fiecare român să știe că Ordonanţa de Urgenţă privind reforma în sănătate, aprobată de Guvernul PNL în ședința din 4 februarie și publicată în Monitorul Oficial, prevede că:
ℹ️ Pentru bolnavii incluși în programele naționale de sănătate furnizorii publici și privați au obligația de a NU încasa sume suplimentare față de cele decontate potrivit actelor normative în vigoare.
ℹ️ Cheltuielile pentru îngrijirea pacienţilor aflaţi în stare critică vor fi decontate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, dacă nu pot fi acoperite din sumele obţinute pe baza contractelor încheiate de către spitale private cu casele de asigurări de sănătate.
ℹ️ Prin modificările aprobate pacienții NU vor plăti nimic dacă vor alege să se trateze într-un spital privat sau într-unul de stat, iar numărul vieților salvate va fi în creștere.
ℹ️ În cazul programului de infarct miocardic acut, ordonanța va permite mai multor centre să-l opereze, reducând timpul din momentul stabilirii diagnosticului şi rezolvarea intervenţională. Acest lucru va conduce la salvarea mai multor vieţi.
ℹ️ De exemplu, un pacient cu infarct miocardic acut din Craiova nu va mai trebui transportat la București pentru a fi preluat de un mare spital din Capitală, deja supraaglomerat, ci va putea fi rezolvat la centrul de cardiologie din Craiova.
ℹ️ A doua modificare importantă este pentru Programul Național de Oncologie. Mecanismul este asemănător, noutatea o constituie crearea unui subprogram, cel de chirurgie oncologică. Acest proiect face parte din strategia de combatere a cancerului în România, o strategie pe 4 piloni și pune accent pe depistarea precoce a cancerului.
ℹ️ Am prorogat termenul introdus de guvernarea PSD prin OUG 27/2019 pentru aplicarea coplății până în aprilie 2021. Românii trebuie să știe că PSD a introdus coplata și contribuțiile financiare în unitățile spitalicești private. Același PSD care astăzi urlă și țipă că noi privatizăm sistemul de sănătate.
ℹ️ Orice solicitare de plată suplimentară făcută către pacienții care beneficiază de programele naționale de sănătate este interzisă. E simplu! Nici un pacient NU va scoate un ban din buzunar pentru dreptul său la tratament!
ℹ️ Spitalele private au fost incluse în programele naţionale de sănătate gestionate de CNAS, încă din 2014. Ordonanța emisă de Guvernul PNL nu introduce spitalele private în sistemul de sănătate, ci încearcă să completeze legislația, în interesul pacienților.
❗ În 2019, PSD a introdus coplata în sistemul privat de sănătate, prin ordonanța de urgență 27/2019. ”Asigurații care optează să beneficieze de unele servicii medicale acordate de furnizorii privați care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate, în regim de spitalizare continuă, ambulatoriu clinic de specialitate și ambulatoriu paraclinic, pot plăti o contribuție personală pentru a acoperi diferența dintre tarifele serviciilor medicale acordate de furnizorii privați și tarifele suportate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate decontate de casele de asigurări de sănătate”, prevede ordonanța de urgență aprobată de Guvernul PSD.
❗ Astăzi, PSD și partidele satelite mint în ceea ce privește modificările aduse de Guvernul PNL, pentru a băga spaima în pacienți și ca să acopere interesele baronilor din sănătate pe care îi protejează de ani de zile”
– senator Răducu Filipescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *