Agricultură

APIA începe plățile în avans din 16 octombrie 2020

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează fermierii că, prin Hotărârea de Guvern nr.819/2020, au fost stabilite, pentru anul 2020, cuantumurile la hectar ale plății unice pe suprafață, plății redistributive și a intervalelor de suprafață pentru care se acordă acestea, al plății pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, al plății pentru tinerii fermieri și a plafonului aferent schemei de sprijin cuplat pentru măsura din sectorul zootehnic, speciile ovine și caprine.

Astfel,  potrivit  actului  normativ  anterior menționat, cuantumurile la hectar ale plăților directe care se acordă pentru anul de cerere 2020 sunt următoarele:

De  asemenea,  prin  actul  normativ  se  aprobă plafonul  aferent  plății  directe  pentru schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine de 71.300.000 euro. Cuantumurile  per  cap  pentru  schema  de  sprijin  cuplat,  speciile  ovine/caprine  se calculează de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură,  prin raportarea plafoanelor la efectivul de animale eligibile. Reamintim că, începând cu data de 16 octombrie 2020, APIA va acorda plăți în avans în cadrul schemelor de plăți directe și al măsurilor de dezvoltare rurală legate de suprafață și de animale.

Nivelul plăților în avans va fi de până la 70% în cazul plăților directe și până la 85% în cazul sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale. Plățile se fac în lei, utilizând cel mai recent curs de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană anterior datei de 1 octombrie 2020 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

În Campania aferentă  anului  de  cerere 2020, România  beneficiază  de  o alocare financiară pentru plățile  directe  acordate  fermierilor  din  Fondul  European  de Garantare Agricolă (FEGA) în valoare de 1, 94 miliarde euro și, ca în fiecare an, suntem pregătiți să turăm motoarele la maximum pentru ca acești bani să ajungă în timp util la fermieri”, a declarat Adrian Pintea, directorul general al APIA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *