Centrul de Recuperare de Zi pentru Copilul cu Dizabilități Călărași (numit și Centrul SERA) a fost inaugurat, astăzi, 5 decembrie 2022. Evenimentul a fost organizat cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități. Investiția are o valoare de 420.000 de euro, contribuția Consiliului Județean (CJ) Călărași fiind de 63.000 de euro, iar cea a Fundației SERA, de 357.000 de euro. În această locație, vor fi cazați, deocamdată, pe timp de zi, 43 de copii care vor beneficia de servicii medicale de kinetoterapie, hidroterapie, educaţie specială, logopedie și consiliere psihologică.
La eveniment, au participat și autoritățile județene, directori ai instituțiilor, dar și preoți care au sfințit locul prin intermediul unei slujbe religioase.
Directoarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Călărași, Daniela Arbagic, a declarat că acest centru dispune de 48 de locuri pentru copiii cu dizabilități. La acest moment, au fost pregătite dosarele pentru înscrierea a 43 de copii. Toate activitățile de terapie vor fi organizate în mod individual, însă, astăzi, a fost organizată o acțiune de grup cu copiii, fiind prezenți și părinții. Centrul dispune de cinci cabinete individuale: asistență socială, asistență medicală, psihologie, logopedie și intervenție educațională, dar și două săli de kinetoterapie și de hidroterapie.
„Am pregătit, astăzi, inaugurarea Centrului de Recuperare de Zi pentru Copiii cu Dizabilități. Noi îi spunem Centrul SERA 2, pentru că a fost sponsorizat, în mare parte, de Fundația SERA România și cu participarea Consiliului Județean Călărași. Inclusiv dotarea din acest centru a fost obiectul sponsorizării. Noi am pregătit, deci, inaugurarea, în această zi, pentru că am vrut să marcăm și ziua de 3 decembrie, Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, în acest fel arătându-ne noi grija și respectul pentru toate persoanele cu dizabilități. Au existat mai multe acțiuni, în cadrul DGASPC Călărași, cu acest prilej. Astăzi, am programat această inaugurare, pentru că a trecut cumva un timp de la recepția clădirii, iar în acest moment suntem pregătiți să funcționăm la capacitate. Vreau să precizez că acest centru dispune de 48 de locuri pentru copiii cu dizabilități. În prezent, am pregătit dosarele pentru admiterea a 43 de copii. Mai avem în program ocuparea postului de logoped, care este post unic și este programat examenul pe 19 decembrie, iar după această dată, inclusiv la cabinetul de logopedie, vor putea fi desfășurate activitățile de recuperare. Toate activitățile de terapie sunt organizate, în general, în mod individual, deci terapiile se vor desfășura unu la unu, copil-terapeut. În schimb, pentru prima zi, noi am organizat o acțiune de grup, în așa fel încât să avem și părinții prezenți la inaugurare, dar și aceste activități de grup sunt programate a fi desfășurate într-o zi pe săptămână, de obicei, ziua de vineri, când copiii pot participa, în scop de socializare și recreere în comun cu ceilalți beneficiari ai serviciilor noastre. Sunt 5 cabinete individuale: cabinet de asistență socială, de asistență medicală, psihologie, logopedie și intervenție educațională plus două săli de kinetoterapie și de hidroterapie. Personalul a fost asigurat prin transfer intern de la Centrul de Copii cu Handicap Sever Călărași, cu excepția postului de logoped despre care v-am povestit că așteptăm să fie ocupat după data de 19 decembrie. În prezent, suntem în situația de a putea desfășura activități individuale de terapie. Există o programare a copiilor pe zile și ore, în așa fel încât copilul cu dizabilități poate să rămână în acest centru, o perioadă de maxim 4 ore. Activitățile de terapie se sunt programate în urma unui plan de abilitare-reabilitare, pe care copilul îl obține fie la încadrarea în grad de handicap, odată cu obținerea certificatului de încadrare în grad de handicap, dar și ulterior după efectuarea evaluărilor inițiale”, a precizat directoarea DGASPC Călărași, Daniela Arbagic.
Fostul director al Direcției de Dezvoltare din cadrul Consiliului Județean Călărași, Eduard Grama, a subliniat faptul că acești copii speciali trebuie să fie prioritari pentru administrație.
“Este o lună a sărbătorilor, o lună în care trebuie să ne aplecăm și asupra copiilor. Centrul de Recuperare, creat prin investiția Consiliului Județean Călărași și cu susținerea DGASPC Călărași, astăzi, face un pas important în societatea noastră. Acești copii au nevoie de noi, trebuie să fim alături de ei. Acești copii trebuie să fie o prioritate pentru administrație și vă felicit, domnule președinte (n.r. Vasile Iliuță), că vă implicați și mă bucur că am participat și eu, alături de dumneavoastră, în realizarea acestor investiții. Vă urez sărbători fericite și la mulți ani”, a punctat Eduard Grama.
Președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a afirmat că susține, prin instituția pe care o conduce, toți copiii județului.
“Este o mare bucurie! Consiliul Județean se implică! Am săvârșit, în luna septembrie, recepția, iar astăzi venim și inaugurăm centrul și cu profesioniștii pe care DGASPC Călărași îi are, și aici trebuie să le mulțumesc directoarelor Daniela Arbagic și Iuliana Raiu, care s-au implicat să găsească specialiști din alte centre, pentru a putea inaugura centrul. Mulțumesc preoților pentru că au venit alături de noi. E și mai mare bucurie să spun că, părintele protopop, în urmă cu doi ani și jumătate, mi-a spus o pildă: ‘să aveți încredere, deoarece dacă faceți lucruri bune, veți rămâne, în continuare, președinte’. Și uitați că pilda protopopului s-a adeverit. Continuăm proiectele județului. Le mulțumesc directorilor din deconcentrate, din subordinea Consiliului Județean, pentru că sunt prezenți, astăzi, la un eveniment unic pentru Consiliul Județean. Acest centru a fost gândit în urmă cu patru ani și jumătate și iată că azi devine realitate. Biserica locului de muncă trebuie să ne confere siguranță, încredere și să ne dăruim pentru ceea ce ne-am angajat, într-un proiect al locului de muncă, într-un proiect politic și într-un proiect al promisiunilor pe care le facem o dată la patru ani. Dumnezeu lucrează prin oameni și Dumnezeu ne-a adus pe toți împreună, aici. Părinților care sunt prezenți cu copiii, pentru tratament, le transmit sărbători fericite, un an mai bun și să aibă încredere în Consiliul Județean, care este alături de copiii județului cu dizabilități, dar și de copiii fără dizabilități. Susținem învățământul, dar și sănătatea, străzile și tot ce înseamnă infrastructură. La mulți ani”, a menționat Vasile Iliuță.
Părinții copiilor cu dizabilități consideră această investiție de bun augur. Aceștia speră în recuperarea copiilor. Ba mai mult, Centrul de Recuperare de Zi pentru Copilul cu Dizabilități Călărași va fi un sprijin chiar și pentru părinți.
Vă reamintim că, acest proiect a debutat în anul 2018. În locul în care s-a ridicat acest obiectiv, mai exact pe strada Independenței, erau, pe atunci, doar iarbă, pietre și pământ. Recepția edificiului a avut loc în data de 2 august 2022.