Administrație Cultură

Concursul de creație literară „Mihai Eminescu” și-a desemnat câștigătorii

Festivitatea de premiere a Concursului de interpretare și creație literară “Mihai Eminescu” a avut loc astăzi, 13 ianuarie 2023, la sediul organizatorului acestuia, respectiv Primăria Municipiului Călărași. Aflată la prima ediție, competiția s-a desfășurat în perioada 29 noiembrie 2022-6 ianuarie 2023 și a fost adresată elevilor din școlile gimnaziale și liceale ale municipiului. Concursul s-a derulat și prin sprijinul nemijlocit al profesoarei de limba română, Stella Anghel. La prima ediție, s-au înscris 58 de participanți din licee și școli gimnaziale precum: Mihai Eminescu, Danubius, Sandu Aldea, Barbu Știrbei, Ștefan Bănulescu, Carol I, Mihai Viteazul și Nicolae Titulescu.

Concursul a fost organizat pe trei secțiuni:

  • Poezie: participanții au putut trimite 3 poeme;
  • Proză: participanții au putut trimite două povestiri sau fragmente din roman;
  • Eseu: participanții au putut trimite un eseu, având ca temă jurnalismul în viziunea lui Mihai Eminescu.

Iată lista premiilor oferite și a câștigătorilor:

  • Poezie:

-Mențiune: Sabrina Baltin, Carmen Ulmeanu, Andreea Emilia Bostan;

-Premiul III: Ionuț Andrei Filip;

-Premiul II: Maria-Ștefania Tonciu;

-Premiul I: Ilinca Maria Antonache.

  • Eseu:

-Premiul special: Florentina Gabriela Mihuț;

-Mențiune: Mihaela Dărăgălie, Briana Aldea, Elena Andreea Podaru;

-Premiul III: Cosmin Robert Mihai;

-Premiul II: Serena Corseti;

-Premiul I: Evelina Maria Popa.

  • Proză:

-Premiul III: Andreea Lilă, Valeria Tănase;

-Premiul II: Andreea Cojocaru, Bianca Ion;

-Premiul I: Alexandru Chițoi, Sara Pascu.

Valoarea premiilor oferite este următoarea:

  • Premiul I (poezie, proză, eseu): 500 de lei;
  • Premiul II (poezie, proză, eseu): 300 de lei;
  • Premiul III (poezie, proză, eseu): 300 de lei.

De asemenea, toți concurenții au primit diplome de participare.

Stella Anghel, cea care a pus umărul, alături de primărie, la organizarea acestui concurs literar, a declarat următoarele: “Mă bucur mult că văd fețe frumoase, că am reîntâlnit colegi aici (n.r. în sala de ședințe a primăriei) și cel mai mult mă bucură faptul că domnul primar Marius Dulce are grijă să fie preocupat, nu sporadic, ci totdeauna, de generația tânără. Ne-am bucurat de inițiativa domnului primar. Am văzut cât de preocupat este de aspectul cultural al orașului și, în special, de cei care aveți această vârstă (…)”.

Edilul Călărașiului, Marius Dulce, a subliniat faptul că această competiție va deveni o tradiție, la Călărași: “Mă bucur că ați avut răgazul de a participa la acest concurs, dar vreau să spun că fără întreaga echipă a primăriei nu puteam să facem acest eveniment. Nu ne așteptam să fiți așa de mulți iubitori de poezie, de proză, și atunci, a trebuit să ne mobilizăm și să venim în întâmpinarea voastră și pentru a omagia cu două zile mai devreme pe iubitul nostru poet, geniul nostru al poeziei, Mihai Eminescu. Nu sunt puține lucrări, sunt 58 de lucrări, ceea ce spune mult despre voi. Asta înseamnă că avem un viitor asigurat de voi, pentru că vă place literatura, vă place poezia și acest lucru este îmbucurător. Fiind prima ediție, pentru că nu ne vom opri aici, am considerat să venim cu un omagiu pentru poetul Mihai Eminescu și pentru toți cei care iubesc poezia. Vă mulțumesc pentru implicare, mulțumesc profesorilor îndrumători pentru implicare și, cu siguranță, edițiile următoare le vom pregăti din timp, iar premiile vor fi mai substanțiale”. 

Prezenți la eveniment au fost, pe lângă elevi și cadre didactice, și părintele protopop Viorel Dinu, directorul Liceului Mihai Eminescu, George Stoian, dar și prof. Laura Cristina Munteanu.

Toate creațiile vor fi cuprinse într-o antologie publicată de o editură în domeniu.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *