Sănătate Social

Consultaţii medicale gratuite, pentru persoanele de etnie romă din judeţul Călăraşi

Locuitorii mai multor localități din județul Călărași vor beneficia de consultații medicale gratuite, în cadrul unui proiect cu finanţare europeană al Consiliului Județean (CJ).

Potrivit CJ Călăraşi, proiectul “AL-IN – Acțiuni Localizate și Incluziune în comunități rome din județul Călărași” este finanțat din Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021, prin Fondul Român de Dezvoltare Socială, Programul “Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, Apelul de proiecte – “Creșterea incluziunii și abilitarea romilor”.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creşterea incluziunii şi abilitarea a aproximativ 630 de persoane de etnie romă, pe o perioadă de 20 de luni, prin servicii de educaţie, sănătate şi ocupare, adecvate nevoilor acestora, printr-o asistenţă socială proactivă, prin abilitarea şi împuternicirea tinerilor şi femeilor şi prin conştientizarea comunităţii privind non-discriminarea populaţiei de etnie romă în patru comunităţi din judeţul Călăraşi – Chirnogi, Șoldanu, Mânăstirea și Luica.

Proiectul se concentrează pe trei arii majore:

  • educaţia copiilor din ciclurile primar şi preşcolar, combinată cu un efort de dezvoltare personală şi profesională a mamelor/tutorilor legali ai copiilor şi pe împuternicirea acestora de a sprijini parcursul educaţional cât mai complet al copilului;
  • ocuparea tinerilor şi a femeilor, în special auto-ocupare şi împuternicire pentru accesul pe piaţa muncii ca angajat sau antreprenor;
  • sănătatea comunităţilor, prin servicii de sănătate şi educaţie pentru sănătate diferenţiate pentru copii şi adulţi, în funcţie de nevoile identificate.
În paralel, se urmărește stimularea dialogului între membrii comunităţii (etnici romi şi neromi).
În ceea ce privește activitatea de sănătate, în cele patru localități ale proiectului se vor organiza caravane medicale, astfel încât 450 de persoane de etnie romă și nu numai, din care circa 240 de copii, să beneficieze de controale stomatologice, oftalmologice și analize medicale-spirometrie, ecografii abdomino-pelvine, ECG + interpretare, măsurare tensiune arteriala + interpretare, măsurare greutate și indice masă corporală + interpretare.
Caravana are trei componente:
  • educațională (servicii de prevenție și educație pentru sănătate);
  • pentru copii (stomatologie+oftalmologie)
  • pentru adulți (analize de sânge, consultații diverse).

Se adresează unui număr de 450 de persoane, din care 270 de persoane mai beneficiază și de un alt serviciu (consiliere, formare profesională, educație), iar 180 de persoane beneficiază de servicii medicale.

„Ne preocupăm continuu să facilităm accesul călărășenilor la servicii medicale de calitate. Prevenția constituie un element esențial. Sănătatea este bunul cel mai de preț al omului și, de aceea, facem tot ce se poate, accesăm fonduri europene sau guvernamentale, alocăm bani din bugetul propriu pentru a asigura acces tuturor concetățenilor noștri la servicii medicale de calitate”, a declarat Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași.

„Sănătatea este o prioritate pentru noi. Înțelegând sistemul de sănătate din România, am văzut ceva foarte simplu. Există mulți oameni care nu ajung la medic. Decât prea târziu. Nici nu contează motivele. Că nu știu, că nu pot sau că nu au bani. Trist este faptul că nu ajung să prevină. Si ne-am dat seama că aici trebuie să intervenim noi. Cum putem si cât putem. Așa a fost și azi (n.r. 17 septembrie a.c.). Împreună cu președintele Vasile Iliuta am fost azi în comuna Mânăstirea, unde Consiliul Judetean Calarasi implementează un proiect în care există si o importantă componentă de sănătate. Astfel, pe lângă evaluarea sănătăţii copiilor (stomatologie oftalmologie), a adulților (analize de sânge, consultații diverse), încercăm să conștientizăm populația si cu privire la importanța serviciilor de prevenție și a educației pentru sănătate. Stând de vorbă cu coordonatorul echipei medicale din proiect, domnul doctor Ranete Mihai, ne-a surprins plăcut să aflăm că e la curent cu toate demersurile pe care le facem pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate la Călărași. Și chiar ne-a asigurat că ne va acorda sprijinul pentru ceea ce va fi cea mai mare caravană medicală pe care acum o construim la nivelul întregului județ. Camionul cu sănătate – Aleg să previn! Continuăm”, a afirmat administratorul public al Judeţului Călăraşi, Bogdan Mihai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *