Nu se mai oprește scandalul Ecoaqua dintre Consiliul Județean și Primăria Municipiului Călărași. Astăzi, 4 august a.c., la sediul primăriei, a avut loc o conferință de presă în care s-a dezbătut acest subiect ce pare că nu se va încheia curând. Însă, nu mai înțelegem nimic și nu știm ce să mai credem. De ce spunem asta? Pentru că atât acționarii și reprezentanții Ecoaqua, care au luat parte la întâlnirea cu presa călărășeană, cât și edilul municipiului, afirmă că funcția de director ar trebui să fie ocupată de Constantin Neacșu, doarece Tribunalul Călărași a suspendat decizia AGA EcoAqua prin care consiliul de administrație se revocă. Am aruncat o privire pe site-ul Curții de Apel București și am găsit dosarul cu nr. 545/116/2020, în care se arată că sentința despre care am pomenit anterior a fost anulată definitiv. Oare cei prezenți în conferința de astăzi nu știau nimic despre acest lucru? Greu de crezut.
Iată ce spune sentința: “Soluția pe scurt: Admite apelul. Anulează sentinţa civilă atacată. În rejudecare : admite excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei. Respinge cererea de ordonanţă preşedinţială ca fiind formulată de o persoană fără calitate procesuală activă. Restituie apelantei-pârâte cauţiunea achitată în cuantum de 1000 lei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi, 27.07.2020. Document: Hotarâre 987/2020 27.07.2020”.
Se pare că sentința civilă a fost anulată din cauză că reclamantul a fost municipiul Călărași, prin primar. De fapt, ca să nu fie suspendată sentința, ar fi trebuit ca cel care a intentat procesul să fie Consiliul Local, nu municipiul Călărași, deoarece acționar în ECOAQUA este Consiliul Local. Săptămâna trecută, pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local s-a aflat proiectul de hotărâre privind aprobarea cererii de chemare în judecată pe cale de ordonanţă preşedinţială precum şi a altor cereri ce vor fi formulate în litigiile cu S.C. ECOAQUA S.A., atât în faţa instanţelor de judecată de orice grad, cât şi în faţa altor instituţii, inclusiv cele cu autoritate administrativ – jurisdicţională, dar nu a fost aprobat. În schimb, hotărârea a fost aprobată într-o altă ședință, desfășurată în data de 3 august. Colac peste pupăză, acum a intervenit și problema unui proiect al Ecoaqua, în valoare de 260 de milioane de euro, al cărui contract ar fi trebuit semnat în data de 28 iulie, însă acest lucru nu s-a mai produs.
“În urma hotărârii judecătorești, dată în primă instanță, ceea ce s-a întâmplat cu consiliul de administrație este illegal. Consiliul de administrație ales, conform procedurilor legale, a emis o hotărâre. (…) Dânșii au luat o hotărâre prin care l-au numit interimar pe domnul Neacșu, care, conform prerogativelor pe care acest consiliu de administrație i le-a dat, poate să semneze orice fel de document și atunci când se va instala, va merge și cu documentele la Camera de Comerț. Dânsul este, în momentul de față, cel care poate să semneze, fără niciun fel de probleme, proiectul. (…) Ieri (n.r. 3 august a.c.), am avut ședință de consiliu, am transferat partea de responsabilitate din partea primăriei, în partea de consiliu local. Reintentăm proces”, declară Drăgulin.
Ecoaqua riscă să piardă o finanțare de 260 de milioane de euro
Ecoaqua Călărași riscă să piardă un proiect în valoare de 260 de milioane de euro, dacă nu se va semna contractul de finanțare.
“Vrem să tragem un semnal de alarmă, întrucât data de 28 iulie a trecut și contractul de aproximativ 260 de milioane de euro, care include investiții pentru 33 de localități din cele două județe (n.r. Călărași și Ialomița), nu a fost semnat. Pe această cale, vreau să le aduc la cunoștință, tuturor celor care doresc să afle adevărul, că acea acțiune, din punctul nostru de vedere și al mai multor persoane abilitate, este ilegală și iată că proiectul stagnează. Suntem în postura de a pierde cei 260 de milioane de euro pentru niște mofturi, ambiții ale unor oameni care vor cu orice preț să pună mâna pe putere. De asemenea, vreau să vă spun că, în continuare, la Ecoaqua, încasările sunt mult mai mici decât au fost înainte. Există tensiuni maxime în interiorul instituției, în interiorul societății. În momentul în care sunt tensiuni, când este frică, când este teamă, când sunt lucruri care nu îți dau posibilitatea să te desfășori la locul de muncă, automat, rezultatele sunt pe măsură. Știți foarte bine că în urma hotărârii judecătorești, CA-ul în drept s-a dus să își recapete postul și nu a fost lăsat în pace. Au fost niște reacții nedemne de funcționari publici, de oameni, în general, și mai ales de oameni care conduc instituții și societăți. Sper ca în cel mai scurt timp domnul Neacșu, care a fost nominalizat să fie director acolo, să meargă și să ocupe din nou postul de director, astfel încât să reintrăm pe un făgaș normal. Acest proiect de 260 de milioane de euro este un succes al administrației liberale, un succes care s-a vrut a fi călcat în picioare, un proiect prin care nu s-a ținut cont de ceea ce voiam să facem pentru cetățeni”, a precizat Drăgulin.
Sava Constantin: “Trebuie să facem tot posibilul să trecem peste acest impas și să putem semna contractul”
Primarul municipiului Urziceni, Sava Constantin, a afirmat, cu privire la proiectul de 260 de milioane de euro, următoarele: “(…) Referitor la acest proiect, cu ceva luni în urmă, când suma de 260 de milioane mi-a fost acceptată pentru POIM, să știți că a fost mare veselie în rândul UAT-urilor din județele Călărași și Ialomița. Am ajuns într-un impas foarte greu de trecut și nici nu vreau să mă gândesc că l-am putea pierde. Trebuie să facem tot posibilul să trecem peste acest impas și să putem semna contractul de aproximativ 260 de milioane de euro. L-aș completa pe domnul primar Drăgulin și aș spune în felul următor: consiliul de administrație a fost demis de patru oameni, nu de mai mulți, ilegal, aberant, este ceva de neimaginat. Vă rog să mă credeți că a fost peste puterile mele de a înțelege. Vreau să vă dau un detaliu precis care s-ar putea să ne încurce definitiv în accesarea proiectului. Când se merge la semnarea contractului pe acea sumă de 260 de milioane de euro, se pune o condiție primordială: aranjamentul instituțional. Se cere un certificat constatator de la Registrul Comerțului. Și te prezinți cu acest document. Dacă cereți un extras, o să vedeți că acolo apar directorul general Neagu Cezar și vechiul CA. Eu mă întreb, putem semna, în aceste condiții, contractul de finanțare? Vă spun sigur: nu. Întâmplător, pe președintele Consiliului Județean, Vasile Iliuță, îl cunosc de foarte multă vreme. Am avut nenumărate discuții cu el. Vă rog să mă credeți că am plecat, la 5 dimineața, de la Urziceni și m-am dus la el acasă, să stăm de vorbă, să liniștim lucrurile, pentru că eu nu am crezut niciodată că prioritatea nr. 1 a acestui operator și a asociației de dezvoltare este alta decât atragerea acestor fonduri străine nerambursabile de 260 de milioane de euro. Chiar i-am spus: hai să luăm banii, ne facem treaba și după aceea, ne mai facem și ambițiile politice, dacă putem, și uitați unde am ajuns. A venit vechiul CA, a dat în judecată pentru anularea sentinței și hotărârea din data de 13, dacă îmi aduc aminte, a fost suspendată. Ea trebuie pusă în aplicare, este cu executare directă.”
Valentin Barbu: „Ce s-a întâmplat la Ecoaqua e o încălcare brutală a legii”
Valentin Barbu, vicepreședintele Consiliului Județean Călărași, a menționat:
“Din păcate, ce s-a întâmplat începând cu 13 mai și continuă încă, pune în pericol cel mai mare proiect de infrastructură din județul Călărași, după ’90. 260 de milioane de euro este o sumă foarte mare pentru județul Călărași. Eu nu pot să înțeleg și nu o să înțeleg niciodată cum din pură ambiție, dintr-un orgoliu prostesc, nebunesc, pui în pericol un asemenea proiect. (…) Cert este că ce s-a întâmplat la Ecoaqua e o încălcare brutală a legii. Prețul apei ridicat, despre care s-a bătut atâta monedă, este o demagogie pur electorală, deoarece dacă exista posibilitatea a se scădea acest tarif cu un leu, cu doi lei, nu știu cât, probabil se și întâmpla. El doar a fost invocat pentru a fi un pretext pentru schimbarea domnului Cezar Neagu, unul dintre oamenii domnului Filipescu, să spunem așa. Dar proiectul nu este al domnului Filipescu, proiectul este al întregului județ. Sunt localități care au mari probleme în alimentarea cu apă în aceste zile, din cauza secetei. Nu înțeleg de ce există încă acest blocaj în instanță și ce rost are să continuăm situația aceasta. Din punct de vedere moral, dacă poziția în care sunt acum, de o zi două (n.r. președinte de consiliu județean) și dacă voi continua până la sfârșit, o să încercăm tot ce e posibil, legal, astfel încât Consiliul Județean, prin persoana mea, să încerce să repare aceste nereguli. Adică, poate în instanță, printr-o acțiune promovată de noi, să putem să ne întoarcem la starea de normalitate de dinainte. Nu sunt, în acest moment, din punct de vedere juridic, informat, dar dacă există această posibilitate, cu siguranță vom face rapid acest lucru”.