Muzeul Dunării de Jos Călărași a găzduit, în data de 14 ianuarie 2023, vernisajul expoziției de artă „Dialoguri pe șevalet”. Evenimentul a fost dedicat Zilei Culturii Naționale, sărbătorită anual, în România, pe 15 ianuarie, cu scopul de a promova cultura, arta și efortul academic. Tot cu această ocazie, duminică, 15 ianuarie a.c., toate secțiile muzeului au putut fi vizitate gratuit.
Expoziția este o incursiune în stilurile artiștilor din patrimoniul muzeului, fiind și un periplu asupra viziunilor plastice ale contemporanilor. Comunicarea dintre generații, pe o simeză cuprinzând școli naționale diferite, tendințe variate care punctează identitățile creatoare, arată preocuparea expozanților pentru formele figurative și pentru o cromatică foarte bogată și nuanțată stilistic, însă și notele moderne, interpretarea realității ori imaginația se află în atenția artiștilor consacrați sau în plină forță creatoare, această necesară alăturare între nume făcând parte din decenii distincte de manifestare a unor curente înnoitoare sau care persistă prin perpetuarea unor principii preluate din vremuri trecute, vorbește despre o deschidere culturală deosebită a artiștilor noștri, unii dispăruți, alții contemporani, semn că expresivitatea abordărilor acestora și imaginația mereu generatoare de idei, au făcut și fac aceste nume niște puncte de reper în fenomenul artistic național sau local.
Aceasta a fost manifestarea culturală care a deschis șirul evenimentelor ce urmează a fi desfășurate în cadrul instituției.
„A început un nou an muzeografic, de Ziua Culturii Naționale, ziua poetului național Mihai Eminescu. Cu această ocazie, noi am discutat între noi, cu colegii de la Artă, cu colega și prietena noastră, Ana Amelia Dincă și am considerat că ar fi bine să încercăm o paralelă între piesele artiștilor clasici călărășeni ai secolului XX și a celor contemporani cu noi. E o expoziție interesantă, care marchează bine momentul, pentru că alături de Tudor Lorman, de Tache Papatriandafil, de Niță Anghelescu, întâlnim și lucrările prietenilor noștri pe care încercăm să îi promovăm de fiecare dată. Practic, deschidem șirul evenimentelor pe care noi intenționăm să le organizăm în anul 2023 și după această expoziție va urma sărbătoarea din 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor, unde, din nou, încercăm să pregătim ceva nou alături de atelierele clasice ale muzeului (…)”, ne-a declarat managerul Muzeului Dunării de Jos Călărași, Valentin Parnic.
Criticul de artă, Ana Amelia Dincă, descrie această expoziție ca fiind un dialog între generațiile de artiști.
„Această expoziție omagiază Ziua Culturii Naționale și este un dialog nu numai pe șevalet, este un dialog între generații de artiști, un dialog între generații chiar de mari artiști, pentru că ideea acestei expoziții se coagulează în jurul a trei maeștri ai picturii românești, care fac parte din patrimoniul Muzeului Dunării de Jos: Niță Anghelescu, întemeietorul muzeului, Tache Papatriandafil și Tudor Lorman. Ultimii doi sunt născuți în județul Călărași, sunt artiști de mare anvergură, artiști care nu sunt exploatați suficient, și, așa cum am spus, pe lângă aceștia, avem prezenți plasticieni contemporani care să încununeze Ziua Culturii Naționale”, a subliniat curatorul expoziției, Ana Amelia Dincă.
Expoziția va rămâne toată luna ianuarie pe simezele Muzeului Dunării de Jos Călărași.