Educație

Evoluţie educaţională, la şcoala din Curcani. Elevii au un laborator modern de chimie şi fizică

Şcoala Gimnazială Nr. 1 Curcani are, din data de 26 septembrie 2023, un laborator destinat experimentelor de chimie şi fizică. Acest hub educaţional a fost inaugurat în prezenţa reprezentanţilor Asociaţiei ZI de BINE, inspectorului şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Călăraşi, Roxana Paţurcă, inspectorului şcolar general adjunct al ISJ, Nicuşor Călin, prefectului judeţului Călăraşi, Valentin Barbu.

Laboratorul se intitulează „Chimia Binelui” şi a fost realizat cu sprijinul Asociaţiei ZI de BINE, dar şi cu implicarea directorului unităţii şcolare, Viforel Dorobanţu. Acesta este dotat cu  mobilier modern, mese cu chiuvetă şi robineți anti acid, prize electrice, bancuri pentru elevi, dulapuri de depozitare pentru materialele didactice, halate de laborator pentru copii și profesori, kituri de eprubete și substanțe necesare experimentelor.

Laboratorul a fost amenajat rapid, lucrările acestuia demarând chiar la debutul noului an şcolar.

„(…) Azi (n.r. 26 septembrie a.c.), în prima lor zi cu mega-ultra-super laboratorul de experimente, copiii de la școala din Curcani au fost nu numai în zona de confort, ci și în cea de curiozitate maximă, și-n zona de entuziasm, și-n zona lor de relaxare. Una peste alta, în zona de învățare. În laboratorul de experimente de fizică și chimie, copiii din Curcani au absolut tot ce le trebuie, de la halate, echipamente și instrumente până la profesori senzaționali. Școala Gimnazială Nr. 1 din Curcani este, din anul școlar 2021-2022, școală-pilot, fiind prima școală din mediu rural unde întreg procesul de predare-învățare pentru clasa a V-a a fost personalizat pe propunerile de modificare a curriculumului la nivelul școlii. O transformare uriașă de conținut care a provocat echipa școlii să regândească complet modul în care lucrează, dar care a avut deja efecte extraordinare: în numai doi ani, rata absenteismului a scăzut de la 40% la 10%, procentul de corigenți la matematică, limba română, fizică, chimie, limbi străine s-a dus și el zdravăn în jos,  de la 30% la 15%. E 26 septembrie 2023 și vă dăm de veste, cu bucurie și recunoștință, c-am mai trecut în calendarul Zi de Bine o cauză dusă la bun sfârșit. Chimia BINELUI e ea”, au transmis reprezentanţii Asociaţiei ZI de BINE, pe Facebook.

„Prin acest laborator aducem știința, experimentul la vârful degetelor unor copii care până acum experimentau lucrul în grădină, alături de părinți. Aici, știința va coborî din cărți și se va așterne pe masa de experimente astfel încât să poată fi atinsă! Și copiii din mediul rural au nevoie să înțeleagă știința făcând, prin experiment! Ei acasă, în curte, folosesc, inconștient, principiile fizicii fără să realizeze acest lucru. Hai cu experimentarea! Gata cu toceala”, a afirmat directorul Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Curcani, Viforel Dorobanţu, pentru site-ul www.zidebine.ro.

Resursele materiale și financiare pentru laborator au fost asigurate de: Lidl România, Grupul E.ON România, UniCredit Bank și Leroy Merlin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *