La sediul central din municipiul Călărași al Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud Muntenia, într-o conferință de presă derulată în data de 16 februarie a.c., Liviu Gabriel Mușat, directorul general al ADR Sud Muntenia, a semnat două contracte de finanțare alături de Sandu Manea, primarul comunei Gurbănești și Costel Boitan, primarul comunei Valea Argovei, prin care infrastructura școlară din cele două unități administrativ – teritoriale primește finanțare din Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, în cadrul Axei prioritare 10 – „Îmbunătățirea infrastructurii educaționale”, Prioritatea de investiții 10.1 – „Investițiile în educație, și formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare”, Obiectiv specific 10.1 – „Creșterea gradului de participare la nivelul educației timpurii şi învățământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului”, Operațiunea B – „Învățământ obligatoriu”.
Administrația din Gurbănești, județul Călărași a obținut fonduri nerambursabile pentru proiectul „Reabilitare, modernizare, extindere (desființare corpuri C2 si C3), dotare Școala Gimnazială Nr. 1, sat Gurbănești – Comuna Gurbănești – Județul Călărași” ce va fi implementat în 93 de luni, în perioada 25 februarie 2016 – 30 octombrie 2023. Obiectivul general al proiectului îl constituie creșterea condițiilor din Școala Gimnazială nr. 1 din satul Gurbănești, în vederea îmbunătățirii performanțelor elevilor și reducerii ratei de abandon școlar din comună. Cei 90 de elevi, profesori și personal auxiliar vor beneficia de reabilitarea a cinci săli de clasă și trei laboratoare, complet utilate, extinderea cu o anexă care va cuprinde sală de sport, vestiare și grupuri sanitare până la o suprafață de 535,53 mp, necesară pentru buna desfășurare a orelor de educație fizică. Bugetul proiectului are o valoare totală de 6.553.057,77 lei, din care peste 2,73 milioane de lei reprezintă finanțarea nerambursabilă din FEDR, peste 418 mii de lei sunt fonduri de la Bugetul de Stat, iar contribuția beneficiarului se ridică la aproape 3,34 milioane de lei.
“Acest proiect ne aduce o mare bucurie și dumneavoastră (n.r. Consiliului Județean) o mare bătaie de cap pentru că partea de cofinanțare este de 33 de miliarde de lei vechi. Nu credeam vreodată că o să putem lua bani europeni. Faptul că am accesat acest proiect, mă face ca pe viitor să depun pentru orice Axă unde există posibilitatea de a aduce bani europeni în comuna Gurbănești, care este una dintre cele mai mici comune la nivel județean. Lucrurile s-au schimbat, în ultima perioadă, în Gurbănești, datorită sprijinului domnului președinte al Consiliului Județean, Vasile Iliuță, care nu a împărțit bani numai pentru comune mari, a avut grijă și de noi. La momentul acesta, comuna Gurbănești are 105-107 elevi la școală. Și dumnealor trebuie să învețe, chiar dacă sunt 100 și nu 500. Ei trebuie să învețe într-o școală cu toalete interioare, cu cabinete pentru materiile respective, cu sală de sport, teren de sport, ceea ce la momentul acesta nu există. Dacă am duce la capăt acest proiect, s-ar schimba cu mult fața comunei”, a declarat primarul comunei Gurbănești, Sandu Manea.
Comuna Valea Argovei din județul Călărași va beneficia de finanțare Regio pentru proiectul „Reabilitare, modernizare, extindere (prin desființare corp Anexa C2) și dotare Școala Gimnazială nr.1 – Comuna Valea Argovei (Corp A și Corp B) – Județul Călărași”, al cărui obiectiv general îl reprezintă îmbunătățirea condițiilor din unitatea de învățământ, în vederea creșterii performanțelor elevilor și a reducerii abandonului școlar, prin reabilitarea a trei săli de clasă și a două laboratoare complet utilate corpul de școală existent, ce va deservi peste 200 elevi din Valea Argovei. Corpul de școală va fi extins până la o suprafață de 677,50 mp, cu încăperi noi având funcțiuni de grupuri sanitare, cameră de depozitare pentru produse perisabile, spații cu destinație administrativă, centrală termică și magazie. Finalizarea investiției va conduce la scăderea ratei de abandon școlar în localitate, reducerea ratei de părăsire timpurie a școlii sub 10% și creșterea ratei de absolvire în vederea integrării pe piața muncii și diminuării ulterioare a indicelui sărăciei (IDUL). Proiectul, cu o durată de implementare de 91 de luni în perioada 1 martie 2016 – 30 septembrie 2023, are o valoare totală a bugetului de 4.909.824,82 lei, din care peste 3.8 milioane de lei reprezintă contribuția FEDR, peste 587 de mii de lei este finanțarea de la Bugetul de Stat și 480 de mii de lei este contribuția beneficiarului.
“Sunt onorat și, în același timp, mândru. Onorat pentru că sunt în compania dumneavoastră și mândru pentru că în timpul mandatelor mele de primar am realizat un asemenea proiect. Mai avem și alte proiecte, dar pentru viitorul copiilor din Valea Argovei, acesta mi se pare cel mai important. Și încă o dată s-a dovedit adevărat proverbul: ’Cu răbdarea treci și marea’. Am așteptat ceva, dar dacă așteptarea nu a fost în zadar, e extraordinar. Proiectul de la Valea Argovei constă în reabilitarea unui corp de școală, pentru că acolo avem 2 corpuri. Unul a fost reabilitat cu fonduri proprii, în anii anteriori și îl dotăm. Celălalt are o extindere cu grup sanitar, laborator de informatică, cabinet medical și o magazie de materiale. Bineînțeles că dotările vor fi la standarde europene, cu cataloage electronice. Părinții vor avea posibilitatea să își supravegheze copiii pe telefon și să fie mulțumiți sau nu de eforturile lor depuse. Am încercat, în timpul mandatelor mele de primar, să fac tot posibilul ca tânăra generație să fie într-adevăr educată. E adevărat că la cofinanțări, fiind comunități mai mici și cu posibilități financiare mai reduse, o să avem nevoie neapărat de Consiliul Județean. Acesta este singurul impediment al nostru în atragerea fondurilor europene, cofinanțările, și nu numai europene, chiar și cele guvernamentale. Mulțumim pentru tot sprijinul pe care ni l-ați acordat și sperăm să mai câștigăm și alte proiecte”, a precizat primarul comunei Valea Argovei, Costel Boitan.
Prezent la evenimentul semnării contractelor de finanțare, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a afirmat: “Ne vom dezvolta dacă vom înțelege că fondurile europene sunt singura soluție de schimbare a județului Călărași în bine.”