Administrație

Marius Dulce: “Am venit la primărie cu dorința de a face lucruri bune și trainice pentru Călărași”

Primarul municipiului Călărași, Marius Dulce, a acordat un interviu publicației noastre, în cadrul căruia a vorbit despre obiectivele sale și neconformitățile pe care le-a găsit la preluarea mandatului. Acesta a subliniat că are soluții pentru toate problemele existente în oraș.

Reporter: Domnule primar, aveți câteva luni de când ați preluat mandatul. Cum ați găsit Primăria Municipiului Călărași?

Marius Dulce: Primăria era așa cum mă așteptam. Am găsit neconformități pe Bulevardul Titulescu și pe strada Grivița. Trebuia să fac și un audit, dar o să vină cei de la Curtea de Conturi și o să verifice activitatea anului 2020. Am venit la primărie cu gândul de a face treabă și cu soluții. Nu îmi stă în caracter să mă plâng de reaua moștenire. Nu am de ce să mă plâng. Trebuie să am soluții. Dacă am o mie de probleme, trebuie să am 1.500 de soluții și asta fac, zi de zi.

Reporter: Referitor la aceste neconformități despre care vorbeați anterior, care sunt soluțiile pe care le-ați găsit?

Marius Dulce: În primul rând, am rezolvat problema pe strada Grivița. Dacă ne lăsa timpul, reușeam să o finalizăm. Am suspendat activitatea acolo, din cauza condițiilor meteorologice, pentru că am fi creat prea mult disconfort cetățenilor și am preferat să vină un timp mai bun în care să acționăm. Cel puțin, acum, am băgat piatră, sunt practicabile, chiar dacă nu am putut asfalta. Pe Titulescu am suspendat lucrările, de comun acord cu antreprenorul, pentru că există anumite neconformități pe pavele și mi-a justificat că nu găsește acest tip de pavele, deoarece s-a terminat lotul. Constructorul trebuie să vorbească cu producătorul și ne vom apuca de treabă, pentru că am găsit o parcare care nu era terminată, am constatat că s-au terminat pavelele exact în fața scării oamenilor, pe străzile Speranței, Oituz și astfel, le-am cerut să se conformeze și să închidă tot trotuarul acolo. La 10 Nivele, la fel, am decis să închidem tot trotuarul. Acestea sunt probleme tehnice pe care le-am rezolvat. Am rezolvat problema cea mai stringentă în cartierul Măgureni, unde, într-un an, constructorul executase 900 de metri de canalizare menajeră, în condițiile în care el mai avea încă 6 sau 7 luni din contract. Și, dacă nu mă înșel, acolo sunt peste 4 kilometri de rețea. Am găsit și aici o soluție. S-a lucrat, toată lumea a profitat de timpul bun, însă ieri a fost oprită lucrarea, pentru că a plouat. Dacă ne va permite timpul, se vor executa lucrări pentru canalizare, deoarece vrem să respectăm termenul din contract. Vrem să se finalizeze în termen lucrarea. Chiar dacă vom avea o depășire de o lună, nu va fi un capăt de țară, pentru că știu unde s-a început și îmi doresc, din bugetul de anul acesta, să fac SF-urile pentru a asfalta cartierul Măgureni. Anul acesta se va termina lucrarea de canalizare, undeva în iunie-iulie, cel târziu august. După acest an, vom avea timp să pregătim intrarea cu asfalt pe zona respectivă  și trebuie să găsim și finanțările necesare. Atât cartierul Măgureni, cât și Mircea-Vodă sunt asumate și trebuie să găsim soluțiile cu ajutorul cărora să rezolvăm aceste probleme.

Reporter: Pentru că tot vorbeați de Măgureni, în campania electorală ați colindat orașul în lung și-n lat, ați fost în toate cartierele cu probleme din municipiul Călărași. Ce planuri aveți pentru acestea?

Marius Dulce: Am fost unul dintre cei care au vorbit de aducerea normalității la ea acasă, asta însemnând că trebuie să aibă și călărășenii un trotuar și o șosea bune, pentru că toată lumea are mașină, a crescut mobilitatea și trebuie să ajungem repede într-un colț înalt. Drept pentru care, am terminat, imediat cum am venit la primărie, licitația pentru străzile Plevna, Grivița și Viitor, pentru asfaltarea trotuarului, carosabilului și pietonalului, plus peisagistică. Străzile respective au spațiile verzi pe care le-am reamenajat. În fiecare an o să facem câte o stradă, pentru că există un contract multianual. Anul acesta începem cu Plevna. Dacă vremea va ține cu noi, în câteva zile o să înceapă constructorul să lucreze, pentru că vreau ca  anul acesta să o finalizăm. În cartierul Ceremag, până să se strice timpul, am intervenit deja și am făcut două străzi: Bobâlna, care e foarte lată și duce până la biserică, și Câmpului, care este o stradă adiacentă. Acestea sunt asfaltate. Într-o lună și jumătate, am făcut 6 străzi. Vrem, pe fonduri proprii, prin cei de la Pavaje Spații Verzi, să asfaltăm cartierul Ceremag, pentru că sunt străzi foarte scurte, de peste 100 de metri și le putem lucra foarte bine. Vrem, de asemenea, să facem, tot prin fonduri proprii, și cartierul Farfuria, unde am finalizat o stradă și a ieșit foarte bine. După aceea, mai avem străzile Speranței, Oituz și Titulescu. O să vedeți că, prin proiectele care s-au semnat de către primărie, o să efectuăm lucrări și în Livadă. Acolo o să facem un centru de zi modern, o să asfaltăm și o stradă. La fel o să se întâmple și în Obor, o să găsim oportunitatea de a asfalta cel puțin o stradă sau două străzi și vom asigura utilitățile. Avem gânduri mari! Prioritatea mea zero este de a asfalta cât mai mult, pentru că orașul suferă din această cauză. Tot orașul este prioritar pentru mine! Avem contract încheiat și au început lucrările pe strada Zefirului, tronsonul dintre Panduri și Nufărului, până la Direcția Agricolă. Avem contract încheiat pe Luceafărului-Panduri-Belșugului, este pe Sicap. O să modernizăm Strada București. E ridicat pe Sicap pietonalul din Centrul Vechi. Colegii de la Consiliul Județean au terminat licitația pentru Palatul Administrativ și trebuie să gândim un parc demn de un palat, cu o anumită peisagistică. Sunt foarte multe lucruri pe care vrem să le facem.

Reporter: Despre strada Locomotivei ce ne puteți spune? Și acolo este necesară canalizarea. Ploile fac prăpăd acea zonă, din păcate.

Marius Dulce: Pe strada Locomotivei, dacă vorbim de tronsonul neasfaltat, deja se lucrează la canalizare. A mers foarte greu, nu știu de ce, constructorul a spus că sunt probleme cu terenul, dar am rezolvat și problema aceasta. Anul acesta o să bugetăm și racordurile pentru canalizarea respectivă. Poate reușim, spre sfârșitul anului acestuia, să și asfaltăm. Dar măcar băgăm piatră, preluăm apa și atunci se va schimba situația. Avem soluții și aici.

Reporter: Anul acesta, ați mutat comercianții din Piața Big în noua hală.

Marius Dulce: Aceasta a fost o promisiune electorală. Povestea aceasta stagna și a trebuit să impulsionăm un pic. Am avut discuții cu antreprenorul, el a înțeles urgența, s-a mobilizat și am reușit, până a dat frigul, să mutăm comercianții acolo.

Reporter: Totul este finalizat în această hală?

Marius Dulce: Nu. Pentru anotimpul acesta, condițiile sunt bune. S-a dat drumul la căldură, am înțeles că de zilele trecute funcționează și un ventilator de umiditate. Constructorul urmează să aducă acel chiller, în care să avem și răcoare pe timp de vară și va fi finalizată în întregime.

Reporter: De curând, au început lucrările și la Bazarul Big.

Marius Dulce: La bazar s-a semnat un contract de peste un an, cred că din noiembrie 2019. Răbdarea i-a fost pusă la încercare constructorului care a câștigat. După ce am preluat mandatul, acesta ne-a spus că ne va da în judecată pentru că nu dăm ordinul de începere a lucrărilor. Eu le-am promis comercianților că nu îi deranjez cu nimic până la data de 31 decembrie. M-au înțeles și constructorul, și comercianții. Dacă după termenul acesta nu ne apucam de treabă, riscam ca antreprenorul să ne ceară penalități de cel puțin 2.500 de lei pe zi. Și astfel, am dat ordinul de începere a lucrărilor. Avem autorizație de demolare. După demolare, putem începe construcția.

Reporter: Și i-ați mutat pe comercianți într-un spațiu provizoriu, deocamdată.

Marius Dulce: Pe această cale, îmi cer scuze celor din zona respectivă, de pe strada Trandafirilor. Este clar că, pentru cei care locuiesc acolo, o să fie un disconfort. O să fie deranjați de locurile de parcare, dar trebuie să înțelegem, cu toții, că nu ne putem dezvolta fără să deranjăm un pic. Pe de altă parte, nu puteam să îi las pe cei 80 de comercianți fără activitate. Trebuia să găsesc o soluție și pe strada Trandafirilor am înființat un bazar provizoriu.

Reporter: Ce aveți de gând să faceți cu Piața Centrală? Există un proiect și aici.

Marius Dulce: Piața Centrală trebuie să fie finalizată în 2022. Am purtat discuții și cu proiectantul, și cu constructorul, și le-am spus că vreau ca anul acesta să fie gata și această piață. Comercianții din hală stau, în acest moment, în corturi și nu mai vreau acest lucru. Îmi doresc ca ei să efectueze comerț civilizat în acea zonă. În fiecare săptămână, sunt prezent pe toate șantierele și forțez lucrurile să meargă. Se mișcau foarte încet, în perioada de campanie. După ce am preluat mandatul, am vorbit cu constructorul și deja am ajuns să turnăm prima placă. Zilele acestea o să facă o parte din acoperiș. Important este că am reușit să turnăm prima placă, pentru a feri construcția de ploaie. Deja au început să facă prima parte a acoperișului. Lucrările sunt în grafic. Scopul meu este să fac treabă. Sunt călărășean și îmi voi onora toate promisiunile.

Reporter: Tot în campania electorală spuneați că vreți să creați locuri de muncă în municipiu. La un moment dat, s-a discutat despre faptul că Makita va veni la Călărași. Despre acest aspect ce ne puteți spune?

Marius Dulce: Asta îmi doresc. Makita își dorește să se extindă. Am făcut rost de numărul de telefon al directorului general. O să avem o discuție. O să facem și o scrisoare de intenție, prin care dorim să îi anunțăm că suntem dornici să vină și la noi, în Călărași, prin care să le transmitem că o să le asigurăm tot ce trebuie, toată logistica și suportul necesare. 

Reporter: Există o locație pentru această firmă, în Călărași?

Marius Dulce: Sunt mai multe locuri în discuție. O să vedem la momentul respectiv, dacă se hotărăsc. Pe mine mă interesează orice investitor mai mare, deoarece călărășenii au nevoie de locuri de muncă și, dacă se poate, destul de bine plătite. Dacă aceștia vor avea locuri de muncă, vor veni să plătească și taxe și impozite, și o să avem cu ce să venim în întâmpinarea lor, iar aici mă refer la faptul că o să puteam face șosele, trotuare și ce mai este nevoie.

Reporter: Ce alte obiective mai aveți?

Marius Dulce: Vom face, în fiecare an, unul  sau două locuri de joacă, care vor avea module destul de complexe, cu covor de cauciuc de tip tartan. 

Reporter: La locurile actuale de joacă s-au făcut revizii, reparații?

Marius Dulce: Locurile de joacă din Parcul Speranței sunt rupte, în Cărămidari sunt rupte, în Parcul Năvodari nu mai avem nimic. S-a tot promis un tobogan acolo și a rămas doar o groapă de nisip. În Parcul Dumbrava, aparatele de fitness sunt cam deteriorate. Și au mai rămas locurile de joacă din Parcul Central și Parcul de la Farfuria. De aceea spun că în fiecare an vreau să investesc cel puțin 500.000 de lei pentru a face locuri de joacă pentru copii, în toate zonele. Anul acesta mi-am propus să modernizez locurile de joacă din Parcul Central și Parcul Năvodari.

Reporter: Ce mesaj doriți să transmiteți locuitorilor municipiului Călărași?

Marius Dulce: Le transmit călărășenilor să aibă încredere în mine! Îmi doresc să modernizăm orașul. Am venit aici cu aplomb, am venit la primărie cu dorința de a face lucruri bune și trainice pentru Călărași.

Reporter: Mulțumesc pentru interviul acordat!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *