Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu” din Călărași a obținut acreditare Erasmus în domeniul Educației Școlare, pe o perioadă de 5 ani, începând cu 1 martie 2021.
Acreditarea Erasmus reprezintă modalitatea prin care organizațiile și instituțiile pot participa într-un mod continuu în cadrul programului Erasmus+ 2021-2027, oferindu-le anual acces simplificat la finanțare pentru derularea unor activități de mobilitate în scopul învățării pentru elevi și pentru personalul școlar.
Acordarea acreditării Erasmus confirmă faptul că școala călărăşeană este capabilă să implementeze un plan de dezvoltare strategică pe termen mediu și lung, de punere în aplicare a unor activități de mobilitate de înaltă calitate, ca parte a unui efort organizațional amplu de dezvoltare instituțională.
Pe parcursul celor 5 ani sunt prevăzute 24 de mobilități ale cadrelor didactice și 40 de mobilități ale elevilor. În primul an de proiect, care se derulează în perioada 1 septembrie 2021-30 noiembrie 2022, au fost incluse numai cursuri de perfecționare pentru cadrele didactice (6 participanți la 2 cursuri). Mai multe informații se găsesc în site-ul https://acreditare.scoalanicolaetitulescu.ro.
Primul curs, cu titlul „ICT – Learning by doing”, a avut loc în Tenerife (Spania) în perioada 11-15 iulie 2022. Au participat 6 profesori din 5 țări: România (Adriana Olaru și Carmen Lăpădat), Cehia, Germania, Slovacia și Ungaria. Cursul a oferit profesorilor o gamă largă de instrumente tehnologice pentru a spori creativitatea, curiozitatea, implicarea, învățarea individuală și colaborativă și gândirea critică a elevilor. Activitățile au acoperit toate etapele implicate în predare: managementul clasei, pregătirea materialelor educaționale pentru lecții și livrarea lor către clasă, evaluare, sarcinile organizaționale ale școlii și comunicarea părinte-profesor.
Dascălii au experimentat diverse aplicații și resurse online pentru principalele tipuri de activități didactice:
- Pregătirea lecțiilor: realizarea de prezentări sugestive folosind Canva, Prezi și Book Creator; crearea de videoclipuri atractive cu Edpuzzle, Flipgrid și Nearpod;
- Utilizarea resurselor audio-video: Gonoodle, The Learning Station – Kids Songs and Nursery Rhymes, TED Ed, Lyrics Training;
- Crearea de lecții video: editarea videoclipurilor și crearea de colaje foto cu InShot; utilizarea platformei interactive Genially pentru crearea de infografice, ghiduri, prezentări digitale colorate, jocuri și teste distractive online;
- Managementul clasei: aplicația Class Dojo;
- Evaluare și feedback: crearea unei teme în Google Classroom, crearea și administrarea testelor cu Google Forms, Socrative și Kahoot.
Tenerife, supranumită „Insula eternei primăveri”, fascinează prin diversitatea peisajelor sale: oceanul cu ape învolburate, plajele cu nisip negru sau auriu, stânci vulcanice care ies din ocean, parcuri naționale, drumuri șerpuite care urcă în nori. Parcul Național Teide, înscris în Patrimoniul Mondial Unesco, are o suprafață de 18990 ha. Vulcanul Teide – simbolul insulei Tenerife, este cel mai înalt munte al Spaniei (3718 m) și al treilea cel mai înalt vulcan din lume.
Cel de-al doilea curs, „Microsoft for Education: powerful tools to create, share and inspire”, s-a desfășurat la Berlin în perioada 15-20 august 2022. Au fost 9 participanți din 6 țări: România, Cehia, Franța, Polonia și Spania. Din Școala „Nicolae Titulescu” au participat profesorii Adriana Olaru, Elena Stancu, Mirela Damian și Georgian Ungur. Cursul a avut ca scop prezentarea instrumentelor și tehnicilor platformei Microsoft Office 365 pe care profesorii le pot utiliza în activitatea didactică.
Trainerul Gabriele Cinti a creat participanților câte un cont pe platforma Microsoft Office 365 a organizației Europass Teacher Academy, care le-a permis să utilizeze aplicațiile prezentate la curs, să creeze și să stocheze în One Drive materialele realizate și să le partajeze cu ceilalți. Au fost selectate cele mai relevante dintre aplicațiile Microsoft, cu un mare potențial în activitatea didactică, explorând caracteristicile mai puțin utilizate și cele mai utile instrumente aplicabile în mediul de învățare:
- Excel: funcții aprofundate, automatizate cu macrocomenzi;
- Forms: crearea de teste cu itemi variați, administrarea testelor și interpretarea rezultatelor;
- One Note: elaborarea unui jurnal de învățare, inserarea de conținut media în pagini;
- Sway: crearea de prezentări captivante și interactive;
- Gestionarea clasei cu Teams;
- Teams și Stream: organizarea videoclipurilor și materialelor educaționale online și partajarea lor cu alți utilizatori (elevi, profesori sau părinți);
- Share Point: realizarea de pagini web cu o mulțime de posibilități interesante care fac munca profesorului mai ușoară și mai antrenantă.
„Săptămâna petrecută la Berlin a constituit un bun prilej pentru o incursiune în cultura și istoria Germaniei. Am vizitat Catedrala (Domul) și Galeria Națională de Artă din Insula Muzeelor; am urcat în impresionanta cupolă de sticlă a Reichstagului și am trecut pe sub Poarta Brandenburg – simbolul reunificării Germaniei. Am vizitat frumoasa piață Gendarmenmarkt cu cele 2 catedrale gemene: germană și franceză. Ne-am plimbat cu vaporașul pe râul Spree și am rătăcit pe aleile umbroase din Tiergarten, de unde se poate vedea Coloana Victoriei. Memorialul East Side Gallery – cea mai mare galerie de artă în aer liber, realizată pe 1316 m din Zidul Berlinului, ne-a evocat momente din istoria relativ recentă a celor două Germanii din perioada Cortinei de Fier. Am vizitat Palatul Charlottenburg și parcul palatului, amenajat în stil francez. În cea de-a șasea zi de curs, organizatorii ne-au oferit o excursie în Potsdam și parcul Sanssouci, supranumit „Versailles-ul Germaniei”. Aceste cursuri ne-au dezvoltat competențele de utilizare a noilor medii digitale pentru a actualiza modul de predare în funcție de noile tendințe și orientări în metodologia didactică. Am experimentat diverse forme de conținut digital (foto, video, audio) în vederea integrării lor în resursele educaționale create”, a declarat prof. Adriana Olaru, coordonator de proiecte europene.
Informaţiile prezentate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului articolului, iar Comisia Europeană şi Agenţia Naţională în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale nu sunt responsabile pentru felul în care este folosit conţinutul acestor informaţii.