Social

Polițiștii au încurajat femeile să spună stop violenței domestice

În contextul sărbătoririi  Zilei Internaționale a Femeii, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași au adus în prim plan femeile.

Luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale au împărțit doamnelor și domnișoarelor flori cu mesaje împotriva violenței domestice.

Mesaje precum „Vorbește când el te lovește!”, „Stop violenței împotriva femeilor! ”, „Nu este normal să fie normal!”, „ Nu există scuză pentru violență!”, „Spune nu violenței domestice!”,  au fost atașate florilor cu scopul de a crește gradul de informare cu privire la dimensiunea, incidența și formele de manifestare ale violenței domestice.

De asemenea, femeile au fost încurajate să facă uz de drepturile legale în măsura în care se află într-o situație victimală, au primit informații cu privire la instituțiile implicate în gestionarea acestui fenomen, precum și cu privire la drepturile și măsurile prevăzute de lege pentru asigurarea protecției victimelor.

Violența domestică nu este reprezentată doar de manifestări/acte strict fizice, ci se poate manifesta și sub una dintre următoarele forme:

VIOLENȚA VERBALĂ  adresarea printr-un limbaj jignitor, brutal, precum utilizarea de insulte, amenințări, cuvinte și expresii degradante sau umilitoare.

VIOLENȚA PSIHOLOGICĂ  impunerea voinței sau a controlului personal, provocarea de stări de tensiune și de suferință psihică în orice mod și prin orice mijloace, violență demonstrativă asupra obiectelor și animalelor, prin amenințări verbale, controlul vieții personale, acte de gelozie, constrângeri de orice fel.

VIOLENȚA SEXUALĂ  agresiune sexuală, impunere de acte degradante, hârțuire, intimidare, manipulare, brutalitate în vederea întreținerii unor relații sexuale forțate, viol conjugal.

VIOLENȚA ECONOMICĂ  interzicerea activității profesionale, privare de mijloace economice, inclusiv lipsire de mijloace de existență primară, cum ar fi hrană, medicamente, obiecte de primă necesitate, acțiunea de sustragere intenționată a bunurilor persoanei, interzicerea dreptului de a poseda, folosi și dispune de bunurile comune, control inechitabil asupra bunurilor și resurselor comune, refuzul de a susține familia, impunerea de munci grele și nocive în detrimentul sănătății, inclusiv unui membru de familie minor, precum și alte acțiuni cu efect similar.

NU ESTE NORMAL SĂ FIE NORMAL, CERE AJUTOR!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *