Administrație

Primăria Călăraşi a recepţionat patru autobuze hibrid

Primăria Municipiului Călăraşi a recepţionat, în data de 16 decembrie a.c., patru autobuze  model Mercedes-Benz CITARO Hibrid, cu sistem de propulsie ecologică și echipamente de ticketing on-board. Acestea au fost achiziţionate în cadrul proiectului cu fonduri europene „Creşterea atractivităţii, siguranţei şi eficienţei transportului public în municipiul Călăraşi prin modernizarea acestui mod de transport”. Proiectul este implementat prin POR 2014-2020.

Edilul municipiului Călăraşi, Marius Dulce, estimează că autovehiculele vor circula de anul viitor, după luna martie.

„Ştiţi foarte bine că ne-am dorit acest proiect. Este un proiect de peste 13 milioane de lei, cu o cofinanţare de 2%, iar acest lucru a devenit un fapt, pentru că le avem aici. Autobuzele vor merge la cel care are delegat serviciul de transport public local.  (…) Vom avea şi staţii moderne în care o să existe afişaj electronic. Astfel, de fiecare dată când autobuzul ajunge în staţie, o să fie afişaje fixe electronice. Deci, intrăm într-un trend în care Călăraşiul se modernizează. Aceste autobuze vor începe să circule, cred eu că până în luna martie. Urmează procedurile de transfer, de înscriere în circulaţie. Dar important este că le avem şi ele cu siguranţă vor funcţiona bine, pentru că avem şi o garanţie extinsă, de 5 ani sau de 500.000 de km”, a subliniat Marius Dulce.

Primăria va mai achiziţiona 9 autobuze electrice, prin PNRR.

„Mai departe, am gândit, pe PNRR, să luăm încă 9 autobuze, pentru că avem nevoie de a extinde traseele, dar de a extinde şi în Cartierul de Tineri transportul în comun. Ne-am pregătit ca pe viitor această flotă să fie modernă şi să avem un transport local modern”, a mai spus edilul.

Aceste vehicule de transport public hibrid, de tip Mercedez-Benz CITARO, sunt dotate cu: computer de board, sistem de poziționare și comunicații radio cu dispeceratul, validator dual, sistem de informare a călătorilor din vehicule, cameră de supraveghere video în vehicule, DVR, switch, dispozitiv AVL mobil și sistem de comunicații radio cu automatele de trafic. De asemenea, sistemul de transport va avea următoarele componente: dispecerat, autobază, centru controlori, centru formatare cartele, casierie, centru vânzare/personalizare cartele, aplicații.

Directorul de vânzări al Mercedez-Benz Trucks and Buses România, Bogdan Aldea, a subliniat faptul că cele patru autobuze hibrid au o capacitate de transport de 80 de persoane în picioare şi 27 pe scaun. Acesta a oferit detalii tehnice, cu privire la automobilele ce vor fi folosite la transportul în comun.

„Aşa cum a menţionat şi domnul primar, e vorba de 4 autobuze, cu propulsie hibrid Diesel electric. Acest sistem oferă reducerea emisiilor, deci principalul avantaj este nu numai faptul că sunt noi, sunt performante, dar sunt şi maşini prietenoase cu mediul. Prin sistemul de propulsie Diesel electric, se asigură reducerea emisiilor de dioxid de carbon şi de poluare. Autovehiculele sunt de capacitate mare, sunt de 12 metri, echipate cu 3 uşi, cu o capacitate de transport de 80 de persoane în picioare şi 27 pe scaun, cu şofer. Sunt echipate cu tot felul de sisteme moderne, de management al flotei, sisteme de validare care vor fi integrate în sistemul actual al oraşului şi, aşa cum am menţionat, în afară de faptul că sunt vehicule puţin poluante, oferă şi confort, şi siguranţă pasagerilor. Sunt echipate cu sisteme de încărcat, cu prize USB de reîncărcat telefonul, încălzire, climatizare, acces facil prin cele 3 uşi duble, prevăzute cu sistem manual sau automat de deschidere. Fie se pot folosi în sistemul automat, în care doar pasagerul comandă deschiderea uşii, atât din interior, cât şi din exterior, un sistem foarte modern, fie cu sistemul clasic de deschidere, în fiecare staţie”, a punctat Bogdan Aldea.

Prezentul proiect are un caracter integrat şi complementar cu alte două proiecte prioritare finanţate din Obiectivul Specific 4.1, respectiv proiectul cu titlul „Reducerea emisiilor de carbon în municipiul Călăraşi prin modernizarea infrastructurii cailor de rulare a transportului public local” (str. Bucureşti) si respectiv proiectul cu titlul „Îmbunătăţirea transportului public de călători în municipiu Călăraşi şi creşterea performanţelor acestuia prin crearea unui sistem inteligent de management al traficului şi monitorizare video, bazat pe instrumente inovative şi eficiente”, activităţile acestor 3 proiecte abordând într-un mod integrat încurajarea transferului modal către sistemele de transport public de călători, dar şi către modurile nemotorizate de transport.

Valoarea totală a proiectului este de 13.276.454,13 lei, din care cofinanţarea locală este de 240.040,67 lei (2%). Valoarea contractului de furnizare cu servicii asociate (autobuze şi echipamente îmbarcate şi dotări) este de 9.676.551,64 lei, inclusiv TVA.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *