În cadrul Proiectului „REPERE IDENTITARE. ATUNCI ȘI ACUM”, desfășurat în perioada martie-noiembrie 2024, Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu” din Călărași a fost partener al Fundației Culturale TerrArmonia, fundație condusă de prof. univ dr. IOAN BOCȘA, de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj, cunoscut interpret de muzică populară și de colinde. De-a lungul timpului, IOAN BOCȘA a întreprins cea mai vastă acțiune de culegere și de valorificare de colinde din istoria țării noastre. Împreună cu echipa domniei sale, IOAN BOCȘA a cules peste 7.500 de colinde autentice, majoritar din Transilvania. Mai mult, profesorul este și un însemnat teoretician, el analizând științific materialul folcloric cules în lucrări de referință, cum ar fi „Colinda în zona Mureșului mijlociu” sau „1484 de Colinde cu text și melodie”.
Proiectul „REPERE IDENTITARE. ATUNCI ȘI ACUM” face parte dintr-un vast program de valorificare a colindelor autentice din toate județele țării și de revigorare a colindului tradițional, a obiceiului colindatului. Să facem mențiunea că, din anul 2013, arată domnul profesor Constantin Lucian, colindatul în ceată bărbătească din România și din Republica Moldova, adică așa cum este el și în județul Călărași, a fost inclus în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO al Umanității. În aceste împrejurări, FUNDAȚIA CULTURALĂ TERRARMONIA, condusă de domnul prof. univ. dr. IOAN BOCȘA, a început, mai întâi, valorificarea colindelor din Transilvania, Maramureș, Crișana și Banat și acum a continuat cu culegerea și valorificarea colindelor autentice din Moldova și din Muntenia. Scopul acestui imens efort practic și teoretic este acela al păstrării și consolidării identității naționale românești. În acest sens, domnul profesor IOAN BOCȘA a susținut ca teză programatică, la care și noi aderăm cu convingere, ideea că „identitatea națională nu este un dat, primit odată pentru totdeauna. Ea trebuie descoperită, protejată și, nu în ultimul rând, afirmată”.
Mai concret, în Proiectul REPERE IDENTITARE. ATUNCI ȘI ACUM este vorba despre culegerea și valorificarea colindelor din șapte județe din S-E României, anume CĂLĂRAȘI, IALOMIȚA, CONSTANȚA, TULCEA, BRĂILA, BUZĂU și GALAȚI. Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu” din Călărași a fost inclusă ca partener în cadrul proiectului, alături de alte treisprezece prestigioase instituții de învățământ preuniversitar, din care amintim numai Liceul de arte „Dimitrie Cuclin”, din Galați sau Colegiul Național de Arte „Regina Maria” din Constanța.
În cadrul angajamentelor din proiect, prof. dr. Constantin Lucian, de la Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu” Călărași, a propus colindele care au reprezentat pe harta interactivă de pe site-ul Fundației TerrArmonia județele Ialomița și Călărași. În sprijinul propunerilor pe care le-a făcut, profesorul Constantin Lucian a argumentat temeinic și științific, susținând valoarea etnografică deosebită a acestor propuneri. De pildă, având în vedere distincția pe care specialiștii domeniului o fac între colinde creștine și colinde precreștine, cele două propuneri, în mod evident, fac parte din a doua categorie, fapt care vorbește de la sine despre vechimea lor. Astfel, ele sunt o dovadă concretă, spirituală a continuității populației autohtone la Dunărea de Jos. Cele două colinde sunt colindul LEUL, de la Cosâmbești, Ialomița și DE-UN CAL ȘI-UN OGAR ȘI-UN VÂNĂT ȘOIMEL, de la Unirea, Călărași. La fel ca și pentru celelalte județe incluse în proiect, după prezentarea înregistrărilor din teren, și aici, s-a procedat la interpretarea celor două colinde de către Ansamblul Profesionist „ICOANE MOLDAVE”, condus de domnul profesor IOAN BOCȘA, fapt care a scos în evidență frumusețea melodică și valoarea etnografică a celor două colinde. Ele pot fi accesate aici:
LEUL: https://youtu.be/p80x6X1ctNo?si=42xYRhSLAVML0g5B
DE-UN CAL ȘI-UN OGAR ȘI-UN VÂNĂT ȘOIMEL: https://youtu.be/gXB6hIXgYF4?si=1ShnVuoG1siZNf35
Tot în cadrul parteneriatului, Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu” a participat și la două concursuri de interpretare, respectiv la secțiunea „Colindă inedită”și la secțiunea „Colindă după model”. Pentru participare, s-a constituit o echipă alcătuită din prof. Constantin Lucian, în calitate de coordonator al activității, prof. Vieru-Burlescu Diana, ca instructor muzical al cetei de colindători, alături de profesoarele Băjenaru Elena, Crângașu Mady și Irimia Daniela. A fost o muncă de echipă în care meritul principal revine doamnei profesor VIERU-BURLESCU DIANA.
Ceata de colindători a școlii, alcătuită din elevii Bombardelli Bruna-Efrema, Vartic Andreea Roxana, Stoica Marius-Constantin, Borcșa Mario Lucian, Rușcăreanu David-Alexandru, Sprânceană Vlad-Ștefan, Topârceanu Rareș-Mihai, Pădurariu Ianis Bogdan, Enescu Eric-Ștefan, Dumitrache David-Andrei, Andrei David-Ionuț și Zărnescu David Andrei, la secțiunea „Colindă inedită”, a obținut Premiul I cu colindul CEASTĂ SEARĂ, colind cules de prof. dr. Constantin Lucian de la Oltina, județul Călărași, iar la secțiunea „Colindă după model”, a obținut Premiul al III-lea cu colindul DE-UN CAL ȘI-UN OGAR ȘI-UN VÂNĂT ȘOIMEL. Ele pot fi accesate la acest link: https://terrarmonia.ro/repere-identitare/rezultate-concurs-repere-identitate-atunci-si-acum-2024/.
Îi felicităm pe cei care au făcut cu putință aceste realizări ale Școlii Gimnaziale ”Nicolae Titulescu”, în primul rând pe copii, și adresăm mulțumiri domnului prof. univ. dr. IOAN BOCȘA pentru șansa pe care a oferit-o elevilor școlii de a participa la o activitate de o asemenea frumusețe și însemnătate!
Text asumat de Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu” din Călărași