Sănătate

Spitalul Judeţean Călăraşi ar putea deveni centru regional? Ce spune Bogdan Mihai

Administratorul public al Județului Călărași, Bogdan Mihai, susține că, în fiecare zi, spitalele din județul Călărași se transformă constant, iar acest lucru se va vedea și pe viitor, deoarece, în prezent, există mai multe proiecte depuse în acest sens. Potrivit declarațiilor sale, prin toate aceste investiții care urmează a se realiza, spre exemplu, la nivelul Spitalului Județean de Urgență Călărași, instituția sanitară de pe malul Borcei ar putea deveni un centru regional.

“Spitalele din județul Călărași se transformă constant. Prin toate proiectele pe care noi le-am depus, o să ajungem, cumva, până la sfârșitul anului acesta, să avem, la Spitalul Județean de Urgență, lucrări în toate corpurile de clădire. Pentru noi va fi o provocare, din punct de vedere al asigurării fluxurilor și de îndeplinire a normelor sanitare. Predicția noastră este ca undeva la sfârșitul perioadei de 3-4 ani, după ce vom termina de implementat toate marile proiecte ale Spitalului Județean de Urgență Călărași, acesta să devină cumva un centru regional. Și va deveni”, a punctat Bogdan Mihai, în cadrul conferinței de presă a PSD Călărași, derulată la data de 19 ianuarie 2023.

Noul spital de stat de la Călăraşi, finalizat în anul 2024

Noul corp de clădire din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Pompei Samarian” Călărași s-ar putea finaliza în vara anului 2024.

“În ceea ce privește construcția corpului nou, termenul de finalizare, în urma discuțiilor avute săptămâna trecută cu constructorul Erbașu, se va duce undeva în 2024, vara. Atunci va fi dat în folosință, pentru că a mai intervenit o modificare. Am realizat un nou corp care face legătura între corpul nou și cel vechi, pentru că era o pasarelă dedesubt și am zis  să fie o corespondență pe toate cele 4 etaje. Inclusiv secția de ATI să aibă un respondent la același nivel, la etajul 4, cu secția nouă AT, ca să nu creăm niște discrepanțe”, a subliniat administratorul public al Județului Călărași.

Parcare suspendată, la Spitalul Judeţean Călăraşi

Pe lângă alte proiecte de interes, care vor fi implementate la nivelul Spitalului Județean de Urgență Călărași, unitatea medicală va beneficia și de o parcare suspendată, finanțată prin PNRR.

“Sunt mult mai multe proiecte pe care le-am depus. Pe unele le-ați aflat deja, unele urmează să fie făcute publice, în perioada următoare. Vorbim de reabilitarea istorică, aș putea spune, a corpurilor F,G,H, corpul acelea despre care toată lumea a făcut o mie de scenarii. Acum, s-a semnat finanțarea de către președintele Consiliului Județean, la Ministerul Dezvoltării, prin PNRR. Concomitent cu acesta a fost depus și aprobat proiectul cu aceeași parcare, tot istorică, despre care s-a tot discutat. Și acolo va fi o construcție cu cofinanțare proprie și cofinanțare prin PNRR, pentru extinderea Ambulatoriului. Practic, la parter va fi un ambulatoriu, iar la etaj și într-o parte va fi parcarea suspendată, aceea de care se tot vorbea. Am văzut, public, discuții legate de tot ce înseamnă faimosul aerodrom sau pista de elicopter. Adresa făcută de noi este una simplă. Investiția prin această pistă ar fi fost aproape la 1 milion de euro, pe o frecvență a plecării lor din Călărași, cu un risc destul de mare în ceea ce privește curentul de aer, în ceea ce privește disponibilitatea. Și atunci, am considerat că ne vom gândi la o pistă amplasată la nivelul solului, unde să asigurăm condiții de iluminare pe timp de noapte și am renunțat la acea idee interesantă, dar nu pentru ce avem noi la momentul acesta la nivelul asigurării medicinei de urgență în Călărași”, a precizat sursa citată. 

Secţii echipate cu instalaţii de fluide medicale

Tot pentru Spitalul Județean Călărași a fost depus un proiect privind echiparea tuturor secțiilor de la etajul 4 cu instalații de fluide medicale: “Tot la Spitalul Județean de Urgență avem depus un proiect pe ceea ce înseamnă fluide medicale. Vom echipa cu fluide medicale toate secțiile de la etajul 4, respectiv ATI, vom dezvolta și ortopedia. Vom merge și pe medicină internă și vom intra și pe zona de boli infecțioase. Acest proiect este venit în urma experienței avute în perioada Covid, unde am văzut ce înseamnă lipsa unei infrastructuri adecvate la acel moment.”  

Infrastructură digitalizată modernă, la toate cele trei spitale ale judeţului Călăraşi

Toate cele trei spitale din județ, respectiv Spitalul Județean de Urgență Călărași, Spitalul de Pneumoftiziologie și Spitalul de Psihiatrie Săpunari, vor beneficia de o infrastructură digitalizată modernă. Totodată, în acest moment, pe masa Ministerului Sănătății, se află un proiect care are ca scop prevenirea riscurilor nosocomiale.

“Pe digitalizare, vom aplica pe toate cele 3 proiecte, adică vom crea un sistem modern, inclusiv de supraveghere a nevoilor pacienților, de comunicare cu pacienții și de schimbare a infrastructurii digitalizate pe toate cele 3 spitale. Mai avem proiectul pe care noi l-am depus pe Spitalul Județean de Urgență, de prevenire a riscurilor nosocomiale, proiect care se află, în acest moment, la Ministerul Sănătății”, a adăugat Bogdan Mihai. 

Spitalul de Psihiatrie Săpunari va avea un nou corp de clădire

Urmează a se construi un nou corp de clădire al Spitalului Săpunari.

“La Spitalul Săpunari, un spital atipic, la momentul acesta, întrucât se află într-o clădire veche, avem două oportunități de finanțare pe care le calculăm și o vom alege pe cea mai rapidă. Vom avea de ales între CNI și PNRR. În contextul acesta, toate investițiile pe care le vom face în Spitalul Săpunari vor fi unele de tranzit,  astfel încât să nu fim în măsura să investim în infrastructură și ulterior să putem folosi acești bani doar pentru un an, doi, trei, cât va dura construcția noului spital”, a menționat interlocutorul. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *