Culoare, emoție, și creativitate. Acestea ar fi cuvintele care ar putea caracteriza evenimentul organizat de Școala Specială Profesională „Sfânta Maria” Călărași, respectiv Concursul național „Personaje din Căsuța cu Cărți”, aflat la cea de-a șaptea ediție. Această manifestare, desfășurată în sala de spectacole „Barbu Știrbei” Călărași, a adus bucurie și inspirație în sufletele a sute de copii și cadre didactice din mai multe județe ale țării. Peste 600 de elevi, din 60 de unități școlare, din județe precum Bihor, Prahova, Buzău, Constanța, Ialomița și, bineînțeles, Călărași, au participat la acest festival al imaginației. În foaierul Centrului Județean de Cultură și Creație, copiii au expus și picturi care au avut în centrul atenției personajele preferate din povești, iar scena a devenit locul în care acestea au prins viață.
Directoarea Școlii Speciale Profesionale „Sfânta Maria”, Dorina Petcu, ne-a vorbit cu emoție despre efortul din spatele acestui eveniment.
„Cu multă bucurie, organizăm a doua ediție cu prezentare fizică a Concursului regional ‘Personaje din Căsuța cu Cărți’. Avem bucuria să îi avem, alături de noi, pe colegii din județul Ialomița și Școala Profesională Specială din județul Ialomița, Slobozia, și unități din învățământul de masă, din județul Călărași. Copiii vor pune în scenă scenete din povești, surprinse în personaje din cărți. Va fi multă veselie și bucurie! Am muncit, cu drag și cu bucurie, la scenete. Copiilor le plac surprizele, le plac provocările, și o sa iasă un spectacol minunat. Toți copiii vor primi surprize și diplome, la finalul spectacolului, vor cânta și vor dansa împreună. Nu este greu să organizezi, este o provocare, este frumos și bucuriile sunt pe măsură. Este o provocare, pentru că, în fiecare an, numărul participanților este în creștere. În acest an școlar, avem 60 de unități scolare care participă la acest eveniment și 600 de elevi, din județe precum Bihor, Prahova, Buzău, Constanța, Ialomița, iar lucrările sunt expuse în foaierul Centrului Județean de Cultură și Creație. Știți de ce nu este greu? Pentru că întreaga activitate este bazată pe o muncă de echipă, este munca echipei Școlii Speciale, în care toți s-au implicat, toți au primit câte o sarcină și au dus-o la bun sfârșit. De aceea, nu este greu nimic. Nu poți face nimic de unul singur, ci doar împreună. Pentru asta, din nou, mulțumesc întregului colectiv de colegi. Munca de echipă a constat și într-o bună colaborare cu a mea colegă, Simona Stroescu, o colegă de suflet pe care m-am bazat la fiecare eveniment pe care îl organizăm. Acest concurs s-a organizat la inițiativa și sprijinul ei. Și, pentru că, așa cum știm, creativitatea este inteligența care se distrează, astăzi, cu toții ne vom distra”, a declarat, pentru publicația Opinia de Călărași, directoarea Școlii Speciale Călărași, Dorina Petcu.
Evenimentul a fost inițiat, în anul 2017, de Simona Stroescu, cadru didactic al școlii, care a visat la un concurs care să aducă literatura mai aproape de copii, indiferent de vârstă sau nevoi speciale.
„Concursul ‘Personaje din Căsuța cu Cărți’. Scânteia a apărut în 2017. A fost, inițial, un proiect gândit pentru nivel preșcolar și primar, de aceea se numește ‘Personaje din Căsuța cu Cărți’, numai că, pe parcursul anilor care au trecut, l-am dezvoltat și acum se desfășoară la nivel gimnazial și, poate, anul viitor, liceal, de ce nu? Este un proiect care a atras, încă de la început foarte multe cadre didactice, dornice să îi ajute pe copii să se exprime grafic, și nu numai, să fie creativi și să își dezvolte imaginația, prin lucrările pe care le-au coordonat și să le expună în cadrul expoziției concursului nostru. Astăzi, se desfășoară ediția a șaptea a concursului și vom deschide cortina, astfel încât toți cei care s-au înscris să prezinte momentele pregătite și, cu siguranță, vor fi apreciați, pentru că eu le-am văzut costumele, știu un pic din ce se va prezenta și cred că va fi foarte bine. Elevii noștri, atunci când se pregătesc pentru aceste scenete, sunt foarte deschiși și dornici să facă repetiții. În schimb, atunci când sunt pe scenă sunt foarte emoționați. (…)”, a afirmat coordonatoarea concursului regional, prof. Simona Stroescu.
Evenimentul a fost mai mult decât un concurs. A fost o sărbatoare a imaginației, a talentului și a puternicei legături dintre copii și dascălii lor. A fost dovada clară că, acolo unde există dăruire și solidaritate, se nasc proiecte care schimbă vieți.
Și, așa cum spune o vorbă dragă a directoarei Școlii Speciale Călărași, „creativitatea este inteligența care se distrează”, iar la Călărași, în ziua acestui eveniment, inteligența și imaginația au dansat împreună, în aplauzele celor care au simțit, pentru câteva ore, că lumea poveștilor este cât se poate de reală.