Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Călărași, Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ), Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Barbu Știrbei” și Centrul de Prevenire și Consiliere Antidrog Călărași au organizat, în data de 10 septembrie 2024, o conferință de presă comună, tema acesteia fiind prezentarea activităților ocazionate de începerea noului an școlar. Cu această ocazie, inspectorul șef al IPJ Călărași, comisar șef de poliție Marian Necula, a evidențiat că siguranța elevilor rămâne, pentru polițiști, o prioritate, astfel că, în perioada următoare, în școli și în zonele adiacente unităților de învățământ, care vor deveni elemente principale în itinerarrile de patrulare, vor fi desfășurate campanii preventiv-informative.
În perioada 01.07-31.08.2024, s-a derulat Campania de informare cu privire la evenimentele negative în care pot fi implicați elevii pe perioada vacanței de vară și de conștientizare a rolului grupului de prieteni în determinarea implicării în astfel de situații „Împreună pentru o vacanță în siguranță”, fiind desfășurate 20 de activități cu implicarea a 276 beneficiari, 5 activități în centrele de plasament la care au participat 95 beneficiari și o activitate de informare adresată părinților și cadrelor didactice, cu privire la prevenirea consumului de substanțe psihoactive în rândul elevilor.
71 de microbuze școlare au fost verificate (din totalul de 71), fără a fi constatate nereguli, Serviciul Rutier procedând și la o instruire a conducătorilor auto ai acestora.
290 de unități de învățământ au fost verificate pentru respectarea prevederilor HG nr. 301/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, 212 dintre acestea având implemente cerințele minimale de securitate (69 sunt prevăzute numai cu pază umană, 44 sunt dotate exclusiv cu sisteme tehnice de alarmare, iar 98 dispun concomitent de pază umană și sisteme tehnice de alarmare), în timp ce pentru 78 au fost efectuate demersuri către Unitățile Administrativ Teritoriale în vederea respectării prevederilor legale.
A fost întocmit Planul teritorial de combatere a violenței școlare, ocazie cu care s-a actualizat evidența infrastructurii unităților de învățământ preuniversitar pe anul școlar 2024-2025. Din numărul total de unități de învățământ (290) care funcționează la nivelul județului Călărași 101 au personalitate juridică, 189 sunt fără personalitate juridică, 79 unități de învătământ sunt în mediul urban și 211 unități de învățământ sunt în zona rurală.
Cu prilejul festivităților specifice începutului de an școlar polițiștii au fost prezenți la toate școlile din județ pentru a desfășura activități pentru menținerea ordinii și liniștii publice, dar și pe linie rutieră, la 91 dintre acestea asigurând prezența și pentru ceremonia de deschidere.
Pentru că siguranța elevilor reprezintă o prioritate, în următoarea perioadă, polițiștii vor desfășura campanii preventiv-informative, școlile și zonele adiacente unităților de învățământ vor deveni elemente principale în itinerariile de patrulare, iar măsurile de control ale microbuzelor școlare și conducătorilor acestora vor fi sporite.
Totodată, este necesară și responsabilizarea factorilor implicați în procesul educațional (elevi, cadre didactice și părinți), prin accentuarea acțiunilor desfășurate pentru dezvoltarea unei culturi de securitate în instituțiile de învățământ, care să conducă la formarea de comportamente și atitudini în spiritul respectării normelor de conviețuire socială, atât în școli cât și în afara acestora.
În medie, pentru siguranța elevilor și a cadrelor didactice, vor acționa zilnic aproximativ 100 de polițiști, jandarmi și polițiști locali.
De asemenea, cu ocazia Planului Național de Combatere a Violenței Școlare și a Campaniei Naționale „Vocea TA e soluția-Tăcerea e tot violență”, pentru stoparea violenței școlare, a traficului de persoane și de droguri, dar și pentru ca vocile tinerilor să fie auzite și luate în considerare, polițiștii au informat elevii, cadrele didactice și părinții cu privire la existența unui număr unic al copilului, 119, destinat semnalării situațiilor în care există risc asupra vieții copiilor sau le este pusă în pericol sănătatea și/sau integritatea fizică și psihică.
Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Călărași recomandă părinților:
- Comunicați cu copilul dumneavoastră! Acesta trebuie înțeles, iar personalitatea lui respectată;
- Fiți fermi cu copilul dar nu agresivi, violența nu rezolvă problema ci, mai degrabă o amplifică;
- Interesați-vă permanent de situația școlară a copilului dumneavoastră;
- Atunci când observați o schimbare negativă în comportamentul copilului dumneavoastră, motivați-l pentru rezolvarea în comun a problemei cu care se confruntă;
- Alegeți comunicarea, lipsa dialogului crează bariere greu de trecut.
De asemenea, polițiștii au câteva recomandări și pentru copii:
- Realizați că inacțiunea sau lipsa unei reacții reprezintă tot violență;
- Nu vă fie teamă să semnalați orice caz de bullying care se petrece atât în mediul școlar, cât și online;
- Nu răspundeți violenței cu violență;
- Evitați consumul de substanțe psihoactive sau alcoolice;
- Respectați regulile de circulație atunci când vă deplasați de acasă către școală sau pe drumul de întoarcere, respectiv: traversați prin locurile special amenajate după ce v-ați asigurat temeinic în prealabil, respectați culorile semaforului (traversând doar pe culoarea verde), nu alergați pe trecerile de pietoni și nu purtați căștile în urechi sau nu urmăriți ecranul telefonului;
- Aveți grijă și la grupurile de prieteni din care faceți parte, spuneți „NU” dacă primiți propuneri care vă pot afecta negativ (atât personal cât și pe cei din jur), nu cedați amenințărilor sau șantajului și transmiteți unui prieten ori unui adult dacă vi se întâmplă ceva.
„Noi, polițiștii călărășeni, suntem alături de elevi și vă asigurăm că vom desfășura activități pentru prevenirea evenimentelor nedorite și pentru menținerea unui climat optim de ordine și siguranță publică”, a transmis șeful IPJ Călărași, Marian Necula.