Actualitate

Alexandru Drăgulin: “Se fac presiuni foarte mari pentru demiterea și înlăturarea mea”

Directorul Serviciului Public de Gestionare a Câinilor fără Stăpân (SPGCS) Călărași, Alexandru Drăgulin, a declarat, într-o conferință de presă, că administratorul public al Primăriei Municipiului Călărași, Eduard Grama, i-a cerut să demisioneze din funcția de conducere pe care o deține. Drăgulin susține că Grama îl hărțuiește prin controale și diverse adrese care au un termen de răspuns foarte scurt. Eduard Grama ne-a declarat că s-a autosesizat în momentul în care a văzut că sume extrem de mari au fost alocate către adăpostul de câini, luând hotărârea, împreună cu directorul economic al Primăriei Călărași, să trimită aceste adrese pentru a primi informații corecte și transparente cu privire la activitatea financiară a serviciului din subordinea unității administrativ-teritoriale.

Alexandru Drăgulin conduce SPGCS Călărași din luna februarie a anului 2012, de pe vremea când edilul municipiului era Nicolae Dragu, iar în conferința derulată în data de 29 ianuarie 2021 și-a prezentat activitatea din cei nouă ani în care a păstorit instituția.

Când domnul primar Nicolae Dragu m-a împuternicit să mă ocup de acest adăpost, era un adăpost neautorizat, nefuncțional, cu o singură clădire nefuncțională, în care aveam doar o singură masă de sterilizare fără instrumentar, fără absolut nimic, fără medic. Câinii erau hrăniți cu deșeuri de origine animală din abatoare, fără să îndeplinească condițiile legale de funcționare referitor la cuștile exterioare, obligatoriu podea din lemn, hrană adecvată, asistență medicală. Am reușit, în numai 6 luni, să construim prima parte a adăpostului și să autorizăm adăpostul. Am reușit, de-a lungul celor nouă ani, să aduc un adăpost la standarde europene, să plecăm de la capturarea din 2012 cu lemne și sârme și să ajungem la arme cu tranchilizante. Am reușit, în toți acești ani, să ajung de la activele preluate, de la 1,3 milioane lei, la 3,1 milioane de lei, asta însemnând 31 de miliarde de lei vechi, din care nu mai puțin de 9 miliarde (n.r. lei vechi) valori de patrimoniu pe care le las în urma mea au fost executate, în regie proprie, cu oamenii din cadrul serviciului. Am reușit, împreună cu un ONG, în septembrie, anul trecut, să oprim eutanasierea la Călărași. Am reușit, împreună cu echipa, să dezvoltăm acest adăpost, să plecăm de la 2 ‘Papuci’, mașinile de capturare, și să ajungem la mașini autorizate, inclusiv pe destinație lungă. Ne-am luptat pentru viața animalelor și vă spun că nu a fost ușor să aducem ONG-urile la Călărași, să dăm șansa animalelor la viață. Tot timpul au apărut probleme la care ne-am adaptat și pentru care am luat măsuri, așa cum este și incineratorul pe care îl avem în dotare, care ne-a sprijinit ori de câte ori cetățenii au avut nevoie atunci când le-au decedat un animal în curte. Să nu mai spun de pesta porcină africană, pe care eu am gestionat-o, un an, cu măsuri de combatere și eradicare, alături de DSVSA Călărași. Am venit și am muncit în sprijinul cetățeanului și al orașului. În ultimii doi ani, fosta administrație, împreună cu mine, am luat decizia de a ne ocupa și de alte activități în folosul orașului și al cetățenilor. Mă refer la campaniile de curățenie, unde aproape o treime din oraș a fost gestionată de oamenii adăpostului. De doi ani, oamenii adăpostului au făcut curățenie și au tuns iarba în orașul Călărași. Permanent, am avut dispecerat pentru a veni rapid în solicitarea cetățenilor. Pot spune că plec mândru din acest adăpost, pentru că prin el mi-au trecut 8.500 de câini și 800 de pisici de care ne-am ocupat cu drag, de care ne-am îngrijit și cărora le-am găsit o casă. Plec mândru că las în urma mea multe lucruri bune: un adăpost modern, adus la standarde europene, colaborări cu ONG-urile din străinătate, și nu în ultimul rând, aș dori să las în urma mea și să rămână o echipă tânără, pe care am format-o de-a lungul timpului, dar, după cum se pare, cred că nu vom avea această șansă”, a menționat Alexandru Drăgulin.

Alexandru Drăgulin: “Ca urmare a acestei hărțuiri, am luat decizia să mă retrag”

El a motivat și demisia sa, spunând că se fac presiuni foarte mari din partea administratorului public al municipiului, Eduard Grama, dar și din partea managerului Spitalului Județean de Urgență Călărași, Bogdan Mihai, cu privire la acest aspect.

O să motivez demisia. La preluarea mandatului, am purtat discuții cu domnul primar Dulce, împreună cu domnul viceprimar Dragu și cu domnul viceprimar Coman, care și-au dorit să continuăm această colaborare, deși mi-a exprimat domnul primar Dulce că, într-adevăr, se fac presiuni foarte mari din partea domnului Grama, din partea domnului Mihai Bogdan (n.r. managerul Spitalului Județean de Urgență Călărași), pentru demiterea și înlăturarea mea de la conducerea acestui serviciu. La începutul lunii decembrie (n.r. 2020), pe holurile primăriei, am fost abordat de către domnul Grama. Nu știam nici măcar calitatea dumnealui din primărie, la acea vreme, care mi-a solicitat clar să plec din cadrul acestui serviciu. Le-am explicat că nu am de ce și aș fi înțeles acest lucru, dacă mi-ar fi fost solicitat de către domnul primar Dulce sau de către unul dintre viceprimari. Nu aș fi avut nimic împotrivă să fac pasul înapoi, nu sunt de neînlocuit, sunt oameni care pot fi mai buni ca mine. Sper să fie mai buni și să dovedească lucrurile acestea. Ca urmare a discuției prin care am spus că nu pot să mă gândesc la această demisie, întrucât nu mi-a fost solicitată de către conducere, a început o hărțuire totală asupra mea, o hărțuire prin adrese, prin controale trimise de la primărie, adrese care aveau termen de răspuns o oră și jumătate, timp imposibil, adrese prin care mi se solicita contabilitatea pe patru ani. Toate mi se solicitau în copie xerox, în numai 5 zile, fără să se poarte măcar o discuție cu mine referitor la funcționarea adăpostului, ce înseamnă adăpostul, ce s-a făcut în adăpost, absolut nimic. Ca urmare a acestei hărțuiri, am luat decizia să mă retrag și să las echipa mea în urmă, o echipă bună, o echipă formată de-a lungul timpului. Deși mi-am dat demisia, a urmat, în continuare, hărțuirea altor oameni din interiorul serviciului. Se vede clar și s-a observat din partea acestui domn Grama o dorință de a elimina toate persoanele din acest adăpost”, a mai precizat sursa citată.

“Alexandru Drăgulin: “Mi s-a spus, clar, că domnul Grama refuză să ne alimenteze conturile pentru plata serviciilor”

Drăgulin spune că instituția pe care încă o mai conduce riscă să rămână fără autorizație de funcționare, din cauză că Eduard Grama ar refuza să alimenteze conturile pentru plata serviciilor necesare.

Ne chinuim, de trei săptămâni, să plătim medicul, să plătim hrana pentru animale, deși am făcut nenumărate cereri și am documentele doveditoare, mi s-a spus, clar, că domnul Grama refuză să ne alimenteze conturile pentru plata serviciilor. Riscăm să rămânem fără autorizație de funcționare, fără hrană. Deși ne-au promis că de luni ne vor alimenta contul, este început de lună și sigur nu se va putea face plata nici săptămâna viitoare. Voi lua decizia să mă retrag mai devreme decât termenul stabilit. 4 mai era termenul de plecare, dar o să revin asupra termenului, să plec mai repede. Nu știu cine va veni în locul meu. Se aud multe pe piață, dar nu pot să spun, pentru că nu știu. Probabil va fi un concurs, a conchis acesta.

Eduard Grama: Dacă familia Drăgulin consideră că nu poate fi verificată sau nu poate pune la dispoziție documente care să reflecte activitatea ei și, în speță, aceștia se simt hărțuiți, e problema lor”

L-am contactat pe administratorul public al Primăriei Municipiului Călărași, Eduard Grama, pentru a ne oferi punctul său de vedere în legătură cu afirmațiile lui Alexandru Drăgulin.

“Dumnealui este liber să spună ce vrea într-o conferință de presă. Alocarea bugetară se face de la Primăria Călărași. I-am trimis adrese pentru a-mi justifica, cu documente, pe ce a cheltuit banii. Prin adresele pe care eu le-am înaintat către Serviciul Public de Gestionare a Câinilor fără Stăpân, el are obligația să își justifice banii care au fost alocați. Dacă el confundă adăpostul de câini cu vreo societate comercială sau cu vreun SRL, se înșeală. El are obligația să ne pună la dispoziție documente. Poate printr-o coincidență îl cheamă tot Drăgulin, cum îl chema pe fostul primar, iar faptul că până acum nimeni nu i-a cerut nimic, e strict problema lor. Eu vreau să îmi justifice de ce bugete atât de mari pleacă către adăpostul de câini. El confundă serviciul cu proprietatea privată și cu SRL-ul lui. Acesta este adevărul. Adăpostul de câini funcționează și cu Alex Drăgulin și fără Alex Drăgulin, cu oricine. Nimeni nu este de neînlocuit. El poate spune ce vrea, dar are obligația să pună la dispoziția factorilor de decizie documente justificative. Nu e nimic adevărat, pentru că termenele scurte au fost date pe documente cu destinație facturi, adică lucruri care se pot, după o zi pe alta, pune la dispoziție, iar pe celelalte adrese, unde, într-adevăr, volumul de muncă era mult mai mare, s-au dat termene la nivel de o săptămână, două săptămâni. Personal, nu am fost niciodată la acest adăpost. Nu cunosc angajații de acolo, nu am avut nicio discuție cu angajații aflați în subordinea lui, eu doar am solicitat, în scris, către serviciul care se află în subordinea primăriei, documente. Atât. Dacă încearcă să fie victimă, e problema lui. Autosesizarea mea a venit în momentul în care am văzut sumele extrem de mari alocate către acest serviciu. Și atunci, împreună cu directorul economic din cadrul Primăriei Călărași, am încercat să primim o informație corectă și transparentă a ceea ce se întâmplă acolo. Dacă dânsul se simte hărțuit, pentru că trebuie să pună la dispoziție documente, este problema dumnealui. Întâi trebuie să ne pună la dispoziție documente, să justifice sumele enorme alocate către acest adăpost și după aceea să vină să solicite bani primăriei. Referitor la viitoarea conducere, nu am nicio informație și nu pot să vă spun nimic. Știu doar că dumnealui și-a dat demisia, din motive personale. După ce am început să înaintez documente către serviciul pe care îl păstorește de atâția ani, acesta și-a prezentat demisia. Dacă familia Drăgulin consideră că nu poate fi verificată sau nu poate pune la dispoziție documente care să reflecte activitatea ei și, în speță, aceștia se simt hărțuiți, e problema lor. Își pot da demisia toți. Primăria Călărași a fost privatizată de familia Drăgulin. A fost SRL-ul lor, prin oamenii, prin rudele pe care le au, în continuare, în cadrul serviciilor, în cadrul direcțiilor, în cadrul instituțiilor aflate în subordinea primăriei, iar municipiul Călărași nu a beneficiat de instituția primăriei”, a spus Eduard Grama.

Ne-am dorit să aflăm ce spune și managerul Spitalului Județean de Urgență Călărași, Bogdan Mihai, cu privire la acest subiect, însă nu a răspuns la telefon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *