Politică

Prețul gazelor naturale s-ar putea tripla, în ianuarie 2022, susține deputatul Coarnă

Deputatul Dumitru Coarnă a declarat, în conferința de presă a PSD Călărași din data de 23 septembrie a.c., că prețul gazelor naturale s-ar putea tripla, în luna ianuarie 2022, dacă proiectul de lege privind plafonarea prețurilor, trimis de social-democrați către Parlament, nu va fi adoptat.

“La nivel national, aș puncta criza energetică pe care o traversăm, prin aceste majorări succesive de prețuri la energie electrică și la gaze. Sigur că PSD are soluții clare, care pot fi implementate mâine. Practic, e vorba de acea plafonare a prețului, o plafonare la nivelul lunii ianuarie 2021, pentru că nu e moral, legal, să plafonezi la nivelul lunii septembrie 2021, când prețurile s-au dublat, triplat. Dacă nu reușim lucrul acesta, prețul gazelor naturale, în noiembrie, se va dubla, iar în ianuarie se va tripla. Sunt lucruri extrem de tehnice, care afectează economia națională, nu doar acele persoane vulnerabile. Am reușit să punem pe ordinea de zi acea Lege a consumatorului vulnerabil, dar ea rezolvă o extrem de mică problemă. Fondul problemei este la punctul 0, la plafonare, pentru că toți agenții economici vor suferi în această perspectivă. Vor veni facturi duble, triple și atunci ce soluții o să găsească un agent privat? Ori o să majoreze prețul, ori o să îl diminueze, ori o să intre în faliment”, a punctat parlamentarul.

De asemenea, sursa citată a mai subliniat faptul că PSD va sprijini sindicatele în vederea majorării salariului de bază minim brut.

“O să sprijinim sindicatele pentru majorarea salariului de bază minim brut. Practic, vorbim, în ziua de azi, de creșteri majore de prețuri, înghețări de salarii și atunci avem o diminuare a puterii de cumpărare cu 12-15 procente. În opinia noastră, salariul de bază minim brut ar trebui să  crească undeva în echivalență cu rata scăderii puterii de cumpărare. Am văzut că guvernul și patronatele vin cu o soluție de 8%, dar e o soluție care nu satisface angajatorul din această perspectivă. Avem 1.600.000 de oameni, astăzi, în revisal, care sunt plătiți cu salariul de bază minim brut 1.386 de lei net”, a punctat demnitarul Coarnă.

Distribuie
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *