Educație

UNICEF și Asociația Salvați Copiii, în vizită la Smart Lab Călărași

Laboratorul inteligent din cadrul Bibliotecii Județene “Alexandru Odobescu”  a avut oaspeți de seamă. În data de 16 iulie a.c., directorul general adjunct al UNICEF România, Gabriel Vockel și președinta Asociației Salvați Copiii, Gabriela Alexandrescu, au vizitat Smart Lab-ul creat de INACO, cu sprijinul Consiliului Județean (CJ) Călărași. Evenimentul a fost organizat de Compartimentul Promovare Județ din cadrul CJ, având ca obiectiv prezentarea tehnologiei de ultimă generație a laboratorului digital.

Directorul general adjunct al UNICEF România, Gabriel Vockel, a rămas plăcut impresionat de laboratorul inteligent. Acesta a afirmat că UNICEF este interesat de a descoperi noi metode prin care să îi aducă pe copii împreună în medii care să sprijine creativitatea și interacțiunea.

Scopul vizitei noasre este, în primul rând, să vedem, cu ochii noștri, cum arată un Smart Lab, dar și pentru că ne dorim să vedem noile inițiative pe care le putem aduce în educație. Din perspectiva educației, UNICEF este foarte interesat de dezvoltarea competențelor, dar și a abilităților socio-emoționale și de a vedea cum putem să aducem copiii împreună în astfel de medii care să sprijine creativitatea, dar și interacțiunea. Noi, la UNICEF, am lucrat, tot timpul, pentru sistemul de educație, pentru îmbunătățirea acestuia, dar la un alt nivel. Este prima dată când venim și vizităm un astfel de laborator și este meritul Andreei pentru ce a reușit să realizeze aici. Credem foarte mult că este necesară investiția în dezvoltarea de competențe care să fie aliniate secolului XXI și că tehnologia are un rol foarte important de jucat în a dezvolta aceste competențe și în a conecta copiii și în a face educație accesibilă pentru toți copiii, indiferent de mediul din care provine. Și pandemia a arătat cât de necesară este tehnologia și cum fiecare sistem de educație, fiecare școală, fiecare comunitate ar trebui să fie pregătite să integreze educația online sau educația la distanță, dincolo de contextul pandemiei. UNICEF, printre activitățile pe care le desfășoară, are și acest tip de abordare, de a modela proiecte și am avut un astfel de proiect la nivelul județului Bacău, unde a fost implementat pachetul minim de servicii pentru a asigura accesul la servicii de protecție socială, sănătate și educație. Proiectul a  fost implementat cu succes, a fost evaluat și în urma evaluării pozitive a fost amendată Legea asistenței sociale și acum acest tip de abordare ar trebui să fie replicat la nivelul înregii țări, inclusiv în județul Călărași. Prin această abordare, ne asigurăm că fiecare copil în parte are acces la aceste servicii de educație sau sănătate și protecție, a subliniat Gabriel Vockel.

Andreea Paul: În PNRR, am introdus 1.175 de laboratoare educaționale digitale inteligente, pe prototipul celui din Călărași

Andreea Paul, președinta INACO, a anunțat că a introdus în Planul Național de Redresare și Reziliență 1.175 de laboratoare educaționale inteligente. De asemenea, acesta a mai afirmat că se gândește să introducă în cadrul Smart Lab-ului de la Călărași un colț dedicat artelor și un perete dedicat agriculturii verticale.

Mulțumesc foarte mult pentru privilegiul de a vă avea astăzi (n.r. 16 iulie a.c.) invitații noștri în Smart Lab Călărași. Acest al cincilea Smart Lab din România, primul din bibliotecile naționale, nu ar fi fost posibil fără Consiliul Județean. Încă o dată, reiterez mulțumirile adresate parteneriatului pe care Asociația INACO l-a construit cu Consiliul Județean și cu Biblioteca Județeană, beneficiarul acestui proiect. Am o veste bună pentru călărășeni: în PNRR, am introdus 1.175 de laboratoare educaționale digitale inteligente, pe prototipul celui pe care l-ați vizitat în Călărași. Sigur că generațiile de copii vor avea de așteptat până prin 2026, când se va finaliza implementarea acestei acțiuni, dar nu vom sta să dormim pe o ureche, ci vom continua cu efortul de parteneriate cu autoritățile publice locale, cu companiile private, pentru a ridica aceste Smart Lab-uri în fiecare școală. Până în 2026, vom avea peste 25 de Smart Lab-uri finanțate prin PNRR, proiect deja agreat cu Comisia Europeană, pe componenta educațională, dar nu este suficient. La nivel național înseamnă doar una din cinci școli cu acces la un laborator digital educațional inteligent. Pentru restul, suntem chemați noi, societatea civilă, care, în parteneriat cu companiile private și autoritățile locale, să sprijinim accesul fiecărui copil din Călărași și România la educația digitală inteligentă. A doua veste pe care v-o dau este că următoarele două Smart Lab-uri le pilotăm în mediul rural și la un liceu tehnologic, în țară, care vor fundamenta următoarele laboratoare inteșigente la nivel național și acolo completăm cu două componente față de tot ceea ce cunoașteți deja aici în Călărași și poate gândim să upgradăm și Smart Lab Călărași cu un colț dedicat artelor și un perete dedicat agriculturii verticale, pentru că acest laborator ni-l dorim nu doar digital, ci și verde, în care să reușim să îmbinăm tehnologia cu artele. Gabriel Vockel este pentru prima dată în Călărași. E o mare onoare pentru noi că sunt, astăzi, aici. Au venit să ne cunoască, au venit să vadă ce lucruri minunate ați reușit să faceți aici, au venit să cunoască acești copii minunați care astăzi au privilegiul să folosească instrumentele tehnologice avansate și să învețe cu ajutorul lor, iar în perspectivă nu pot decât să vă promit că gândim variante de colaborare, a punctat fondatoarea laboratorului inteligent de la Călărași, Andreea Paul.

Mihăiță Beștea: „Întreg Consiliul Județean are ca prioritate zero educația

Educația este prioritatea zero a CJ Călărași, potrivit spuselor vicepreședintelui instituției, Mihăiță Beștea.

Vă asigur că întreg Consiliul Județean are ca prioritate zero educația. Motivul principal pentru care am ales ca acest Smart Lab să își desfășoare activitatea în biblioteca județeană este tocmai pentru a crea un acces cât mai larg tuturor copiilor din județul Călărași. Salut prezența reprezentanților UNICEF și Asociației Salvați Copiii în județul Călărași. Suntem convinși că nu va fi prima vizită. Cu siguranță se vor dezvolta parteneriate între UNICEF și Consiliul Județean, a menționat Beștea.

Laura Munteanu: Ne bucurăm de acest proiect. Copiii sunt îndrăgostiți de acest loc”

Copiii sunt îndrăgostiți de laboratorul digital, susține directoarea Bibliotecii Județene „Alexandru Odobescu”, Laura Munteanu: Ne bucurăm de acest proiect. Noi derulăm niște activități în cadrul bibliotecii. În acest moment, se desfășoară Bibliovacanța’. Copiii sunt îndrăgostiți de acest loc. La bibliotecă avem activități legate de dezvoltarea competențelor de lectură, de gândire critică, de dezvoltare personală, care să vină în sprijinul incluziunii și multe activități care dezvoltă creativitatea copiilor și imaginația”.

Gabriela Alexandrescu: „Copiii trebuie să învețe că prin tehnologie se poate face altfel agricultura, se poate mânca altfel, se pot produce anumite lucruri altfel”

Președinta Asociației Salvați Copiii, Gabriela Alexandrescu, este convinsă că astfel de laboratoare ar trebui să existe în fiecare școală, pentru a apropia educația și inovația copiilor din România de cea a copiilor din Vest.

În general, Salvați Copiii lucrează pentru copiii defavorizați, vulnerabili, dar trebuie să spun că astăzi am avut o revelație și cred că ar trebui evaluat acest impact al laboratorului smart asupra copiilor. Copiii ar trebui să ne dea un feedback, referitor la modul în care ei s-au apropiat de tehnologie cu ajutorul acestui laborator și sunt convinsă că ar trebui să existe în fiecare școală, trebuie să apropiem educația și inovația copiilor noștri de cea a copiilor din Vest. Și cred că ce fac ei cu tehnologia de aici poate să îi ajute foarte mult. Suntem deja departe, suntem în 2021, copiii trebuie să învețe că prin tehnologie se poate face altfel agricultura, se poate mânca altfel, se pot produce anumite lucruri altfel. Trebuie să avem grijă de mediu, trebuie să încorporăm tot ce are știința, mai nou, în tot ceea ce facem și cred că e cel mai bun exemplu de activitate pentru copiii români, care sunt la fel de deștepți sau poate mai deștepți decât copiii din Europa, pentru că învață, cu resurse mai puține, atât de bine. Mulțumesc pentru invitație și abia aștept să vedem cum putem pune umărul la construirea următorului Smart Lab și să ajutăm ca și la Călărași să putem upgrada acest laborator, care să îi ajute pe copii să vadă lumea mult mai inovativ, a conchis Gabriela Alexandrescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *