Muzeul Dunării de Jos Călăraşi prezintă publicului, în luna decembrie, Icoana Praznicală Sf. Nicolae.
„Decembrie, prima lună a iernii și ultima din calendarul popular este încărcată de sfinți mucenici și mucenițe, sfinți făcători de minuni și începători ai preoției. Totul îmbracă o haină înmiresmată de sărbătoare și de mare bucurie. O bucurie sfântă care coboară din cer, învăluie întreg pământul și apoi urcă din nou la cer.
Doar sfinții au acest mare dar de a fi mijlocitori între Dumnezeu și om.
Sfântul Nicolae al Mirelor Lichiei, patronul spiritul al orașului nostru, numit cândva Lichirești, este un grabnic ajutător și făcător de minuni chiar și în zilele noastre.
De ajutorul și minunile săvârșite de Sfântul Ierarh Nicolae, s-au bucurat, de-a lungul timpului, copiii, cei care în fiecare an în cea de-a șasea zi a lunii decembrie primesc daruri, tineri și vârstnici deopotrivă, sărmani, orfani, pescari, obijduiți, credincioși și necredincioși.
Meșterii zugravi au pictat chipul sfântului Nicolae atât pe pereții bisericilor, alături de cetele sfinților și ale îngerilor, precum cât și pe bucăți de lemn ori sticlă sau pe pânză pe care le-au așezat cu cinste pe peretele de răsărit al casele lor și ale semenilor lor.
O astfel de icoană deține și Muzeul Dunării de Jos în colecțiile sale.
Icoana praznicală care-l înfățișează pe Sfântul Nicolae propovăduind Evanghelia a fost pictată pe suport de lemn, la începutul secolului al XIX-lea.
Icoana este extrem de prețioasă, chiar dacă dimensiunile acesteia nu sunt impresionante, este mai degrabă o iconiță care are lungimea de 13 cm și lățimea de 11 cm.
Este bine păstrată, iar starea de conservare este bună.
Icoana este înregistrată cu numărul de inventar 27246 și face parte din categoria obiectelor de cult”, transmite Muzeul Dunării de Jos Călărași, într-un comunicat de presă.