Administrație Educație

Laborator cu roboți și imprimante 3D, inaugurat la Călărași. Investiția se ridică la 100.000 de euro

Laboratorul inteligent din cadrul Bibliotecii Județene “Alexandru Odobescu” Călărași a fost inaugurat, în data de 17 noiembrie 2020. Smart Lab-ul este finanțat de Consiliul Județean Călărași, a costat 100.000 de euro și conține: 30 de laptopuri cu licențe și softuri de design grafic, o tablă interactivă, 30 de ochelari VR, 2 roboţi educaţionali multifuncţionali, 2 scannere 3D, 30 de creioane 3D, 6 imprimante 3D, din care una multicoloră și 5 monocolore. Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Asociația INACO-Inițiativă pentru Competitivitate.

Acesta este al doilea laborator digital din țară creat în afara școlilor și primul din Uniunea Europeană amenajat într-o bibliotecă.

“Asistăm, astăzi (n.r. 17 noiembrie a.c.), la inaugurarea laboratorului smart. Îi mulțumesc fostei colege din Camera Deputaților, Andreea Paul, președinta INACO, inițiatoarea acestui proiect care nu a fost simplu. Îi mulțumesc și Marinelei Enciu, pentru că a crezut în tehnologie și performanță și pentru că întregul colectiv al bibliotecii și-a dorit acest lucru. Pentru noi, pentru viitorul copiilor Călărașiului este foarte important acest pas uriaș pe care l-am făcut. Anul trecut, am inaugurat această minunată bibliotecă și astăzi, inaugurăm cel mai minunat proiect, al doilea la nivel național, la Călărași. Andreea, tu ai venit cu această inițiativă și noi am preluat-o, pentru binele copiilor din județul Călărași”, a declarat președintele CJ Călărași, Vasile Iliuță.

Aceasta este prima bibliotecă din România care găzduiește un laborator educațional digital inteligent. Este prima bibliotecă din Europa care este dotată cu tablă interactivă, roboți educaționali multifuncționali, creioane 3D, imprimante 3D, ochelari de realitate virtuală, laptopuri, mobilier inteligent, un spațiu nou de învățare care inspiră și motivează copiii noștri, tinerii noștri și adulții dornici de recalificare.  (…) Acest Smart Lab este al cincilea din România, dar este al doilea în afara spațiului școlar. Prima regiune din afara București-Ilfov este Călărași, gazda unui laborator atât de performant, care asigură tuturor călărășenilor accesul la alfabetizare digitală și tehnologică. (…) Nu este un proiect ieftin, dar nici scump. Mulți de pe piața de profil, când au auzit că acest proiect costă 100.000 de euro, la cheie, mi-au zis că nu este posibil. Ba da, este posibil. Este un proiect bazat pe costuri, nu pe profit. (…) Am agreat cu ISJ Călărași ca de luni să pornim sesiunile de instruire online cu profesorii care doresc să învețe utilizarea softului 3D pentru imprimantele 3D. Totul se va întâmpla online, în rețeaua pe care am creat-o în jurul celor 5 laboratoare smart active”, a precizat Andreea Paul, președintele INACO.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *