Politică

Liberalii solicită demisia lui Iliuță din funcția de președinte al Consiliului Județean

Liberalii au votat, în cadrul Biroului Politic Județean din data de 13 februarie a.c., ca Vasile Iliuță să demisioneze din funcția de președinte al Consiliului Județean (CJ) Călărași. Aceștia i-au solicitat demisia de onoare celui care se află în fruntea CJ, până luni, 17 februarie 2020. Potrivit secretarului Organizației Județene PNL Călărași, Valentin Barbu, decizia a fost statutară.

“În Biroul Politic Județean de aseară (n.r. 13 februarie a.c.), deciziile au fost, de fapt, mai multe, dar prima dintre ele a fost solicitarea demisiei domnului Vasile Iliuță din funcția de președinte al Consiliului Județean, funcție pe care a obținut-o grație PNL. Din cei 35 de membri ai BPJ, au fost prezenți 24, deci mult peste 18, cât era statutar ca BPJ să își exprime votul, iar dintr-un număr de 75 de membri CDJ, au fost prezenți 50. Deci, ambele ședințe au fost absolut statutare. Iliuță nu a candidat uninominal, cum se va întâmpla anul acesta probabil. El a candidat pe listă de partid și a fost ales dintre consilierii județeni, evident, cu sprijinul politic al PNL. Urmare a faptului că este inculpat în dosarul pe care îl are cu foștii și actualii salariați, că ei s-au reîntors la serviciu, din cauza unor prevederi statutare, el nu mai poate candida din partea PNL, lucru pe care l-a anunțat în urmă cu o lună în ședința BPJ la care a fost prezent. A anunțat că va candida independent. Evident că nu putea să spună că va candida din partea PSD, pentru că era motiv ca de a doua zi să fie exclus din PNL. Noi știam că va candida din partea PSD, s-a confirmat vineri, la Ivănești, când a declarat în fața unor primari PSD și a unora dintre colegii noștri primari că va candida din partea PSD și îi cheamă să facă echipă comună. Am și spus aseară (n.r. 13 februari a.c.), înseamnă că devenim penibili dacă noi ne facem în continuare că nu vedem, nu auzim. Drept urmare, i-am solicitat ca până luni să își dea demisia, după care am aprobat procedurile de excludere din PNL. E adevărat, există cale de atac și în interiorul partidului, și în instanță, în ideea în care prefectul va emite ordin în sensul acesta. Dar, noi suntem obligați să facem aceste demersuri care, într-adevăr, vin foarte târziu, dar nu aveam cum să nu o facem. Probabil că unii nu au vrut, alții și-au dorit, eu mi-am asumat foarte clar acest lucru, să îi solicit demisia. Cărțile sunt puse pe masă deja, nu mai e timp. Spre surprinderea mea, CDJ a aprobat cu unanimitate de voturi, adică nu au fost voturi împotriva a ceea ce noi am supus votului. Majoritatea primarilor vor rămâne cu noi. Cei care vor pleca, sunt 4-5 primari care au niște relații mai vechi de prietenie cu Iliuță”, a precizat Barbu.

Valentin Barbu: „Dacă până luni nu își va depune demisia, excluderea lui se va face la următoarea ședință a BPJ”

Dacă până luni (n.r. 17 februarie a.c.) Vasile Iliuță nu își va depune demisia, excluderea acestuia din partid se va face la următoarea ședință a Biroului Politic Județean, potrivit spuselor lui Valentin Barbu.

“Nu are legătură cu Codul Administrativ pentru că instanțele partidului pot stabili încetarea calității de membru oricând. Încetându-i calitatea de membru, el nu mai poate fi consilier județean, deci, automat, el nu mai poate fi președintele Consiliului Județean. Pentru că e ales pe listă. Deci, e și firesc să fie așa, pentru că e o funcție politică. Toți mi-au spus despre Codul Administrativ, dar acesta se referă la faptul că în ultimele șase luni de mandat el nu mai poate fi înlăturat administrativ din funcția pe care o ocupă, însă, în interiorul partidului, o lege nu poate prevala asupra statutului unui partid. Există posibilitatea oricând să declanșezi aceste proceduri. Dacă va folosi toate căile de atac, este foarte posibil să ajungă până în luna aprilie, depinde când se vor organiza alegerile. Conform calendarului, candidaturile se vor depune undeva în luna mai, deci, el va prinde precampania în aprilie dacă va contesta decizia și sunt sigur că va face acest lucru. Dacă până luni (n.r. 17 februarie a.c.) nu își va depune demisia, excluderea lui se va face la următoarea ședință a BPJ, care probabil va fi cam peste 10 zile, pentru că mai trebuie să facem o procedură înainte de a convoca BPJ. Conform statutului nostru, orice persoană care este sancționată sau urmează a fi sancționată sau este supusă dezbaterii sancțiunii trebuie convocată cu cel puțin trei zile înainte de desfășurarea ședinței. Ori nefiind procedura aceasta făcută, am zis că nu avem cum să ne jucăm cu statutul și atunci, din cauza aceasta, am amânat un pic decizia”, a conchis Valentin Barbu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *