Administrație

Rețea inteligentă de gaze naturale, în comunele Unirea, Jegălia și Dichiseni

Primarul comunei Unirea, Ciprian Olteanu, a vorbit, la finele săptămânii trecute, într-o conferință de presă, despre cele mai importante proiecte din localitate. Potrivit acestuia, va exista un parteneriat între comunele Unirea, Jegălia și Dichiseni, în vederea înființării unei rețele inteligente de distribuție a gazelor naturale, cu finanțare europeană, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM). Deja contractul a fost semnat. Pentru că gazul stă la baza tuturor industriilor, tânărul edil susține că vor fi atrași investitori reali.

“Proiectul pe POIM obținut reprezintă un parteneriat între comunele Unirea, Jegălia și Dichiseni, acest proiect presupune înțeparea practic în magistrala de gaze București-Constanța, aflată în nordul A2 și se coboară pe drumul pietruit spre Iezeru și de acolo se face stânga dreapta pentru alimentarea celor trei localități. Valoarea proiectului este de 11 milioane de euro, cu un procent de cofinanțare de sub 3%. Evident că populația este mulțumită de performanța noastră, a fost un drum greu, în timpul procedurilor a decedat proiectantul și a trebuit să facem față unei serii lungi de clarificări, dar uitați că suntem câștigătorii unui proiect important, pentru că știm cu toții că gazul stă la baza tuturor industriilor, el aduce plus valoare în fiecare gospodărie, dar acum putem atrage investitori reali. Există deja un investitor care vrea să vină cu o fabrică de alcool pe raza localității Jegălia, în comuna Dichiseni se intenționează construcția unei fabrici de deshidratare lucernă care consumă foarte mult gaz”, a declarat Ciprian Olteanu.

Primăria Unirea a mai reușit să obțină finanțare, prin Programul Național de Investiții “Anghel Saligny”, pentru proiectul privind asfaltarea a 8 kilometri de străzi din comună. Valorea investiției se ridică la 16 milioane de lei. Totodată, sursa citată a menționat că așteaptă noi surse de finanțare pentru înlocuirea întregii rețele de apă și pentru modernizarea stației de tratare. Totodată, Ciprian Olteanu este interesat să păstreze în comună tinerii, așa că, în perioada următoare, primăria le va aloca locuri de case.

“Am reușit totodată să obținem finanțare pentru proiectul depus pe PNI Anghel Saligny, vorbim de asfaltarea tuturor străzilor din comună, cei 8 kilometri de drumuri rămase neasfaltate. Cei 16 milioane de lei sunt suficienți pentru această modernizare. Când am ajuns la primărie, am realizat și un proiect de apă, dar am reușit local să înlocuim un foraj care nu funcționa și prin acel foraj am adus un plus de debit în rețeaua locală. Dar nu renunțăm la acest proiect, așteptăm noi surse de finanțare, poate pe AFIR, să înlocuim întreaga rețea de apă și să modernizăm stația de tratare, astfel încât cetățeanul să beneficieze de cea mai curată apă posibil. Odată cu finalizarea PUG-ului, noi am alocat o suprafață de teren pentru locuințele tinerilor căsătoriți, și așteptăm să obținem cadastru pentru 3 locuri de casă a 1.700 de mp, urmând să mai alocăm, spre Iezeru, 25 de terenuri de casă pentru tineri căsătoriți”, a explicat primarul.

Tot în comuna Unirea sunt în derulare două proiecte pe Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR): unul pentru achiziția de microbuze electrice pentru transportul în comun, iar altul pentru extinderea rețelei de supraveghere video.

“În derulare avem două proiecte pe PNRR, achiziția de microbuze electrice pentru transportul în comun, la fel printr-un parteneriat, tot între Unirea-Jegălia Dichiseni, avem câte un microbuz pentru fiecare și am mai depus tot pe PNRR, un proiect de extindere a rețelei de supraveghere video, stații inteligente de autobuz și mobilier uban inteligent. Ieri (n.r. 15 iulie a.c.) s-a închis licitația pentru cadastrare, pentru că 80% din terenurile agricole deja le-am cadastrat pe Sistematic 7 și pentru că ar fi durat foarte mult să cadastrăm restul localității, am făcut un pas înainte și am scos la licitație absolut toate imobilele rămase necadastrate, intravilan și extravilan. Avem doi ofertanți, vedem care va fi câștigătorul, iar până la finalul anului vom avea toată comună cadastrată, finalizată, inclusiv intravilan, urmând ca apoi să ne recuperăm banii de la ANCPI”, a conchis Ciprian Olteanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *