Politică

Roxana Pațurcă: “Am reușit să aduc în atenția miniștrilor și a Guvernului problemele călărășenilor și ale administrației publice locale”

Senatoarea PSD, Roxana Natalia Pațurcă ne-a acordat un interviu în cadrul căruia a vorbit despre activitatea sa în Parlamentul României.

R: Sunteți mulțumită de activitatea dumneavoastră în Parlamentul României?

R.P.: Sunt parțial mulțumită și am să vă argumentez imediat. Ca activitate politică, ceea ce am făcut în principal a fost să susțin și să promovez, alături de colegii mei din Parlament, Programul de Guvernare al PSD. Numai anul trecut, așa cum am prezentat public în mass-media călărășeană, am înaintat, susținut sau prezentat de la tribuna Senatului, alături de colegii mei din Partidul Social Democrat, un număr de 99 de inițiative legislative, multe cu impact economic și social și pentru călărășeni.
Nemulțumirea mea constă în faptul că pe finalul anului trecut, din cauza pierderii guvernării, nu am mai putut atinge o parte din obiectivele fixate, și mă refer aici la întreg grupul politic al PSD din Senat. Din păcate, a intervenit acea moțiune de cenzură împotriva guvernului PSD și obiectivele politice ale grupului s-au schimbat.
Desigur, am continuat să susținem interesele românilor și după pierderea guvernării, și am să vă dau doar două exemple – PSD, aflat de această dată în Opoziție, a inițiat și a trecut în Parlament dublarea alocațiilor pentru copii, o măsură care vine în sprijinul familiilor cu copii din România. Din păcate, PNL a decis să amâne pe termen nelimitat aplicarea acestei prevederi.
Al doilea exemplu: am adoptat recent în Senat, ca for legislativ, modificările la Legea educației, care vor aduce o serie de avantaje elevilor și profesorilor din România. Pintre cele mai importante ar fi asigurarea gratuității transportului elevilor, dar și limitarea numărului de elevi dintr-o clasă.
Ca să revin la întrebarea dvs., sunt parțial mulțumită, dar nu răspunsul meu contează, ci cel al călărășenilor. Dacă aceștia au apreciat ceea ce am făcut pentru ei în Senat, atunci este tot ce contează. Aprecierea lor este importantă pentru noi, parlamentarii PSD.

R: Care este cea mai importantă realizare a dumneavoastră pentru Călărași, în calitate de senator?

R.P.: Nu pot vorbi despre o singură realizare, dar am să încerc să rezum într-o singură frază ceea ce consider că a fost cel mai important. Mă refer aici la faptul că, în cei 3 ani cât PSD a asigurat guvernarea, am reușit, în calitate de senator de Călărași, să aduc în atenția miniștrilor și a Guvernului problemele călărășenilor și ale administrației publice locale. Vă rog să rețineți că nu am făcut niciun fel de discriminare, ba dimpotrivă – am ajutat inclusiv administrația publică liberală, invitând în județul nostru miniștrii de resort. Am considerat că, dincolo de culoarea politică a edilului unei localități, importanți sunt oamenii.
Am putut să aduc problemele Călărașiului în atenția Guvernului, pe masa de lucru a Guvernului, printr-un dialog permanent cu miniștrii social-democrați și prin invitarea lor aici.
Călărașiul a fost astfel unul dintre județele de care guvernele PSD s-au ocupat îndeaproape. Aceasta este cea mai mare realizare a mea ca senator de Călărași, din perspectiva mea și cred că și din perspectiva călărășenilor.
În ceea ce privește cea mai mare realizare a mea ca parlamentar social-democrat, cred că aceasta este faptul că în perioada guvernării PSD s-a reușit eliminarea inechităților sociale, în mare parte. Fie că vorbim de nivelul de salarizare, fie că vorbim de creșterea punctului de pensie, românii au simțit, grație creșterii economice consecutive în cei trei ani de guvernare, că puterea lor de cumpărare a crescut, că pot să se bucure mai mult de veniturile lor și că nivelul lor de trai s-a îmbunătățit semnificativ. Acesta, cred eu, este cea mai mare realizare a tuturor parlamentarilor PSD – faptul că am contribuit, cu toții, la o perioadă extrem de bună pentru toți românii, mai ales dacă este să comparăm cu politica de austeritate pe care o doresc acum liberalii.

R: Care a fost cea mai mare provocare pentru dumneavoastră în calitate de senator?

R.P.: Cred că cea mai mare provocare a tuturor parlamentarilor PSD, nu numai a mea, a fost inițierea și trecerea în Parlament a moțiunii de cenzură împotriva guvernului PNL după numai 3 luni de la preluarea de către liberali a guvernării.
Trecerea acestei moțiuni în Parlament a însemnat un efort politic mai mare decât pare la prima vedere, iar scorul extrem de bun obținut poate induce în eroare. Am avut de luptat pentru a ajunge la acel scor.
Este un succes politic pe care încercăm să-l concretizăm în perioada următoare prin îndepărtarea PNL de la ”butoanele țării”, cum le place lor să se exprime.

R: Aveți nemulțumiri legate de activitatea senatorială? Daca da, care sunt acestea?

R.P.: Așa cum am precizat, sunt nemulțumită că nu am putut să susținem până la capăt în Parlament programul de guvernare al PSD.
Este un program de guvernare care a adus creștere economică în 3 ani consecutiv. Cum au venit liberalii la putere, au apărut și problemele. După o creștere economică constantă în ultimii 3 ani, deodată nu mai sunt bani pentru majorarea pensiilor, pentru majorarea salariilor, pentru majorarea alocațiilor, pentru investiții locale, pentru sprijinirea antreprenoriatului, nu mai sunt bani pentru nimic, deși în 3 luni ministrul de Finanțe a împrumutat România cât pentru un an întreg.
Aceasta este nemulțumirea cea mai mare și de aceea încercăm acum să îndreptăm răul pe care liberalii l-au făcut țării. Primul pas a fost făcut, prin demiterea guvernului PNL; acum ne aflăm într-un blocaj politic susținut artificial de liberali și de președintele Iohannis, blocaj pe care sperăm, pentru binele economiei românești, să-l depășim cât de curând.

R: În toată această perioadă, cum a decurs comunicarea cu locuitorii județului?

R.P.: De când sunt senator, și acest lucru îl știu toți călărășenii, ușa biroului meu senatorial a fost mereu deschisă oricui a dorit să sesizeze o situație, o problemă, o propunere de a îmbunătăți lucrurile la nivel local.
Desigur, interacționez cu călărășenii oriunde, nu numai în cadru oficial. Particip la fel de fel de întruniri, formale sau informale, merg alături de colegi în campanii electorale, merg alături de primarii noștri, sau chiar alături de primarii liberali, în mijlocul comunităților locale. Așa ajung să cunosc cu adevărat problemele călărășenilor și să găsesc împreună cu autoritățile locale sau împreună cu colegii mei din Senat sau din Parlament, soluții adecvate.

R: Cu ce probleme vin cetățenii la cabinetul dumneavoastră? Ați reușit să rezolvați aceste probleme sau o parte din ele?

R.P.: Cetățenii ajung la mine cu fel de fel de probleme. Unele privesc, de exemplu, anumite deficiențe pe care cetățenii le-au sesizat în comunicarea cu autoritățile locale sau despre care cred că s-ar rezolva dacă acele probleme, a căror rezolvare ține de autoritățile locale, ajung în atenția senatorului lor. Unele se pot rezolva, altele, ce-i drept, nu se pot rezolva sau nu se pot rezolva în condițiile pe care cetățenii le-ar dori.
Unele privesc, de exemplu, nemulțumiri legate de starea drumurilor sau a parcurilor. Iarăși, aici îi îndrum către administrația publică liberală, acolo unde se pare că mulți cetățeni nu găsesc răspunsuri, dar nici măcar nu găsesc ușa deschisă.
Alte probleme nu țin de calitatea mea de senator, iar oamenii pur și simplu vin să primească un sfat de la un semen de-al lor.
În toți acești ani am ascultat și probleme personale pe care efectiv oamenii nu aveau cu cine să le discute și de la cine să primească o părere, un sfat. Am încercat să le ofer mereu o soluție pentru rezolvarea respectivelor probleme, chiar dacă, repet, deja discutam cu cetățenii ca om și nu ca parlamentar.
Poate că aceasta este și diferența între modul în care social-democrația abordează relația cu cetățeanul, spre deosebire de liberali: PSD a fost și va fi mereu mai apropiat de oameni, va fi mai deschis în a le asculta necazurile, problemele. Astfel, știm mereu ce nemulțumiri au cetățenii și încercăm, prin politica social-democrată pe care o promovăm, să le rezolvăm.
Dacă îmi permiteți o comparație cu ce se întâmplă la liberali, să știți că la noi nu prea ne bat la ușă marile corporații. La noi vin cetățenii. Aici ei știu că găsesc mereu ușa deschisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *