Cultură

“Salonul de primăvară” a ajuns la ediția a șasea

Muzeul Dunării de Jos Călărași a găzduit, în data de 15 aprilie a.c., vernisajul expoziției “Salonul de primăvară”. Evenimentul a ajuns la ediția a șasea.

“Vernisăm, astăzi (n.r. 15 aprilie a.c.), un nou ‘Salon de primăvară’. Am ajuns la a șasea ediție desfășurată la Muzeul Dunării de Jos. Ne-am bucurat, de-a lungul acestor ani, de o prezență din ce în ce mai mare a artiștilor, atât călărășeni, cât și din județele limitrofe, chiar și din București, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici și nu numai, a precizat managerul instituției culturale, Valentin Parnic.

Artistul Victor Grigore a declarat: “‘Salonul de primăvară’, din întâmplare, are loc pe 15 aprilie, de Ziua Mondială a Artei. Pe 15 aprilie, s-a născut Leonardo da Vinci. Salonul din primăvara aceasta este unul foarte bogat în lucrări. Avem peste 60 de lucrări care aparțin unui număr de aproximativ 30 de artiști. Lucrările sunt realizate în tehnici diferite, de la pictura figurativă care pleacă de la o imagine reală, până la lucrări abstracte, lucrări de grafică, artă modernă. Le mulțumim artiștilor din București care au trimis lucrări, chiar dacă nu au venit la vernisaj, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici și invitaților din Slobozia”.

Criticul de artă, Ana Amelia Dincă, a punctat următoarele: „Astăzi este, într-adevăr, Ziua Artelor și ziua lui Leonardo da Vinci, dar astăzi s-a născut și Zamfir Dumitrescu, dispărut de curând, pe 6 februarie, unul dintre marii noștri artiști, vestitul profesor de perspectivă artistică al Academiei Naționale de Artă din București, cel care ne-a lăsat niște scrieri teoretice foarte importante despre perspectivă. Dintre ele aș dori să amintesc: ‘Ars perspectivae’, una dintre cele mai bune cărți ale domeniului, nu numai de la noi. ‘Salonul de primăvară 2021’ este o bucurie, din punct de vedere estetic, datorită faptului că simezele Muzeului Dunării de Jos adună artiști locali, dar și artiști de importanță națională. Inițial, acest salon a pornit de la o manifestare călărășeană și iată că, în acest moment, chiar artiști români din diaspora sunt în cadrul salonului nostru. Din ce în ce mai mulți artiști profesioniști se îndreaptă către manifestările plastice de la Călărași, iar Salonul de primăvară este o expoziție de grup importantă, care se înscrie în categoria manifestărilor naționale de anvergură. Anul acesta, observ că lucrările sunt de o înaltă ținută estetică, artiștii sunt din ce în ce mai selectivi, iar zona tehnicilor reprezintă fiecare identitate creatoare în parte. Ulei pe pânză, grafică, experimente care nu sunt percepute la o primă analiză. Observăm că, în acest moment, există un dialog între tânăra generație și artiștii mai experimentați, în zona aceasta nelipsind experimentul artistic. Așa cum se întâmplă de fiecare dată la expozițiile de grup, demersul figurativ și cel nonformal se alătură, dar întotdeauna am remarcat că la saloanele de la Călărași există un drum al filierei moderne a discursului artistic. Chiar dacă lucrările aparțin zonei non-figurative, drumurile pe care artiștii merg sunt cele ale modernismului și post-modernismului. Temele sunt foarte variate, de la interpretări care merg spre abstract până la mai vechile abordări care țin de zona portretului, peisajului, naturii statice, fiecare compoziție reprezentând viziunea artistului, opțiunea sa plastică și experiența pe care o are. Îi felicit pe toți artiștii care sunt prezenți în acest salon, în primul rând pentru perseverența lor, pentru dragostea și dorința de a fi împreună în puținele momente de peste an când se desfășoară manifestările de grup de la Muzeul Dunării de Jos”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *