Actualitate Administrație Politică

VIDEO| Promisiunea lui Vasile Iliuță către cetățeni: reducerea tarifului la apă

Președintele Consiliului Județean Călărași și al Organizației Județene a PSD, Vasile Iliuță, a făcut afirmații vizavi de starea de incompatibilitate a directorului S.C. Ecoaqua S.A. Călărași, Eduard Grama. Potrivit liderului social-democraților, din răspunsul formulat de Agenția Națională de Integritate către Consiliul Județean ar reieși că Grama nu mai poate deține nicio funcție, timp de trei ani, plătită de societăți cu capital majoritar sau integral de stat, explicând că Ecoaqua ar fi o întreprindere de stat, deoarece primăriile de municipiu, oraș și inclusiv Consiliul Județean fac parte din acționariatul companiei. 

„Nu e atributul meu (n.r. să ia o decizie, în acest sens), eu am delegat o persoană care să facă parte din forul de conducere al adunării generale, a făcut corespondență cu Agenția Națională de Integritate (n.r. ANI), ANI a dat un răspuns cum că nicio funcție nu poate să mai dețină, timp de trei ani de zile, plătită de societăți ale statului majoritar sau parțial majoritar, dacă au capital de stat. Conform răspunsului primit de la ANI, domnul Grama nu mai poate deține o funcție în cadrul unei societăți de stat cu capital majoritar sau integral de stat. Deci, din acționariat făcând parte primăriile de municipiu și de oraș, inclusiv Consiliul județean, este clar că e o întreprindere (n.r. Ecoaqua) de stat”, a subliniat Iliuță. 

„S-a marginalizat de unul singur”

Sursa citată a exprimat faptul că, deși s-ar afla în această situație, lui Eduard Grama nu i-ar fi fost afectată activitatea politică, acesta deținând, în continuare, funcția de vicepreședinte al formațiunii politice. Iliuță a explicat că, Grama s-ar fi marginalizat de colegii săi de partid, de bunăvoie și nesilit de nimeni, în contextul în care acesta nu și-a mai făcut apariția la evenimentele politice. Cel care conduce Consiliul Județean a precizat că activitatea directorului încă în funcție al operatorului regional de apă-canal va fi evaluată, însă nu acum, ci după campania electorală.

„Nu cred că a fost afectată (n.r. activiatea politică a lui Grama). La momentul acesta, domnul Grama este vicepreședinte al PSD. S-a marginalizat de unul singur. Domnia sa trebuie să vă dea aceste răspunsuri. Activitatea lui de la Ecoaqua va fi evaluată, dar nu acum, în campanie electorală, ci după. Noi vom face o analiză, Consiliul Județean va face o propunere. Asta, la momentul respectiv, când va fi momentul să ne gândim la un alt administrator al societății Ecoaqua”, a mai spus Vasile Iliuță. 

„Cetățeanul vrea reducerea prețului la apă. Asta se va face în mandatul 2024-2028”

Vasile Iliuță a spus că își dorește să reducă prețul la apă și că va căuta soluții, astfel încât acest lucru să se înfăptuiască.

„Aici este o discuție pe care o voi face, după alegeri, cu domnul primar Marius Dulce și cu primarii municipiilor care vor fi în funcție, pentru că putem reduce prețul la apă doar cu o singură condiție: să venim cu cotizație de la Consiliul Județean, de la municipalități, să putem reduce prețul la apă. Este o promisiune pe care trebuie să o fac cetățenilor județului Călărași: că voi veni cu o cotizație  mai mare la ADI Ecoaqua și ADI Ecoaqua va susține societatea, pentru a putea să subvenționăm prețul la apă, să îl putem reduce. Trebuie să facem ceea ce vor cetățenii, noi suntem pe viitoare scaune de administratori ai județului sau ai primăriilor, pentru a respecta votul cetățeanului. Cetățeanul vrea reducerea prețului la apă. Asta se va face în mandatul 2024-2028”, a conchis sursa citată, în conferința de presă a PSD Călărași, derulată la data de 30 mai 2024. 

Deși președintele PSD susține că tariful apei ar putea fi redus, amintim că, actualul director al S.C. Ecoaqua S.A., a declarat, recent, în studioul Radio Voces Campi, că nici măcar plafonarea prețului la apă nu are cum să fie realizată de către nimeni, deoarece investițiile operatorului regional de apă-canal generează costuri care se reflectă în prețul apei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *