Sport

AHC Dunărea Călărași a intrat în faliment

Consilierii județeni au aprobat, în cadrul ședinței ordinare din data de 24 martie a.c., proiectul de hotărâre privind intrarea în faliment/dizolvarea și lichidarea Asociației Handbal Club Dunărea Călărași 2014.

Prezent în ședință, Cristian Zanfir, cel care a preluat interimatul clubului de handbal în anul 2019, a declarat următoarele:

“Am preluat ca interimar clubul de handbal, la sfârșitul anului 2019, pentru că fostul președinte și-a dat demisia și un președinte interimar trebuia să fie membru al Consiliului Director. Ceilalți membri nu au dorit și pentru buna continuare am acceptat, pentru o perioadă scurtă, până se găsea un nou președinte. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat, iar eu am ajutat doar cu semnătura, fără a  fi remunerat niciodată. Începând cu luna august, jucătorii nu au mai fost plătiți și nici către stat nu a mai fost plătit nimic. Și atunci, datoriile au început să curgă. În luna decembrie, jucătorii și-au depus memorii și au putut să plece. Datoria clubului este de peste 3 milioane de lei.”

Consilierul județean al PRO România Călărași, Răzvan Meseșeanu, a precizat:

“Există un triumvirat la asociația aceasta de handbal: Consiliul Județean, Consiliul Local și Ecoaqua. Dacă fiecare și-a respectat părticica  de 33%, bănuiesc că or fi fost și sponsori, mă interesează ce s-a întâmplat de s-a ajuns la salarii restante, chirii neachitate față de sala sporturilor, o returnare de cotizație de la Ecoaqua și mă interesează cu atât mai mult cu cât sunt consumator de sport. Aș vrea, dacă se va mai repeta o asemenea asociere, dacă mai facem așa ceva, să nu repetăm greșelile. Personal, nu îmi doresc să se desființeze această asociație. Are deja un mic istoric, cu bune și cu rele. Relele să se ducă, bunele să se adune. Ce a determinat această situație? (…) Am citit ce este pe ordinea de zi a  Consiliului Local. Acolo se doreșe înființarea unei asociații de handbal. Nu știu dacă se va dori cooptarea și a județului în nebunia asta, dar desființăm asociația de handbal făcută în 2014, înființăm altă asociație, repetăm greșelile, nu le repetăm. Haideți să punem lucrurile la punct, să știm unde am greșit, în primul rând, și dacă știm unde am greșit, în mod normal, nu ar trebui să mai greșim”.

Fostul administrator public al municipiului Călărași, actual consilier județean al PNL, Valentin Deculescu, a punctat următoarele:

“La clubul de handbal, ca și la clubul de fotbal, nu se pot finanța exact toate cheltuielile la zi, pentru că atât primăria, cât și Consiliul Județean trebuie să facă niște contracte. Aceste contracte sunt în funcție de bugetele locale și județene, iar în septembrie, când noi am pierdut mandatul, contractele pentru finanțarea clubului de handbal erau deja semnate, numai că s-a opus următoarea administrație. Deci, din septembrie nu se mai plătesc salariile. Litigiul cu acel jucător este știut, asumat. Acel jucător a vrut să plece de la club. În același timp, vreau să spun că sunt contra intrării în faliment a acestei asociații, văzând că deja consiliul de administrație al clubului are o hotărâre prin care ei au hotărât să intre în faliment, fără ca reprezentantul Consiliului Județean să ne ceară nouă aprobarea. Din punctul meu de vedere, această hotărâre este tardivă. (…) Nu s-a plătit procesul pentru că nu erau bani în acel moment”.

Administratorul public al Primăriei Călărași, Eduard Grama, a menționat:

“În 2018, Ministerul Tineretului și Sportului a dat un ordin, iar finanțarea către aceste sporturi se face doar de către o singură administrație locală, respectiv s-a hotărât ca handbalul să fie finanțat printr-un singur contract către Primăria Călărași, iar fotbalul să rămână finanțat doar de Consiliul Județean Călărași. Două contracte nu puteau fi încheiate cu una dintre echipele de handbal sau de fotbal, pentru că încălcau acest ordin. Aceasta ar fi prima completare și domnul Deculescu ar trebui să știe. Bugetul alocat de Primăria Călărași a fost depășit prin semnarea acestor contracte, pentru că atât clubul de fotbal, cât și clubul de handbal pot suplimenta sumele alocate de către UAT-uri, în funcție de contribuțiile pe care le atrag de la diferiți sponsori. Deci, în Primăria Călărași s-a aprobat un buget, o sumă, iar contractele au depășit această sumă și de aici decalajul de plăți. Dânsul (n.r. Valentin Deculescu) știe destul de bine cum se făceau plățile către jucătorii de handbal în momentul în care înregistrau datorii la bugetul de stat. Pentru că în perioada respectivă, acele datorii erau reportate, pot să spun. Se reziliau contractele și, atenție mare, se repuneau sumele prin acte adiționale la noile contracte. Știți, domnule Deculescu, asta? Primăria nu avea voie să plătească, pentru că în alocarea primăriei pe Legea 350, destinația banilor nu era pentru acel litigiu sau pentru litigii, ci pentru salarii, cheltuieli cu deplasările, hrană și buget de stat, nicidecum aceste litigii. Iar contractele încheiate au depășit bugetul alocat de primărie”.

Potrivit referatului proiectului aprobat, “în ultimul an de activitate, Asociația Handbal Club Dunărea Călărași 2014 a avut un număr mediu de 3 salariați angajați cu contract de muncă și 20 cu contract activitate sportivă. La data de 15.02.2021, clubul nu mai are angajați, iar toate contractele de activitate sportivă au fost încetate. De asemenea începând cu data de 01.02.2021, Clubul a fost retras din Campionatul ”Liga Zimbrilor”. La data de 15.02.2021, clubul nu mai are disponibilități bănești. În urma litigiului cu jucătorul Pejovic Zarko, conturile clubului au fost blocate. Până la  data de 15.02.2021, societatea a înregistrat un volum de datorii în sumă de 3.137.935,41 lei, conform balanței de verificare. În privința situației contabile, în anul 2020, Asociația Handbal Club Dunărea Călărași 2014 a realizat venituri totale în sumă de 1.944.312,51 lei și a făcut cheltuieli totale în sumă de 5.053.580,93 lei, rezultând un deficit brut de 3.109.268,42 lei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *