178 de filtre au fost efectuate, 2.321 de persoane au fost legitimate, 1.491 de autovehicule au fost verificate, 25 de infracțiuni au fost constatate, 588 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate și bunuri în valoare de 32.600 de lei au fost confiscate, în urma raziei organizate la nivelul județului Călărași, în perioada 28-29 septembrie a.c., în intervalele orare 06:00 – 12:00 și 18:00 – 02:00.
Inspectoratul de Poliție Județean Călărași a organizat și desfășurat o amplă acțiune de tip „RAZIE”, în județul Călărași, având ca scop menținerea climatului de ordine și siguranță publică, tragerea la răspundere a persoanelor care încalcă normele sociale, dar și prevenirea și combaterea infracționalității.
Astfel, au fost legitimate 2.321 de persoane și verificate 1.491 de autovehicule.
Polițiștii au efectuat 505 testări cu aparatele din dotare, în vederea depistării conducătorilor auto care au consumat băuturi alcoolice și/sau substanțe psihoactive.
Totodată, pentru abaterile constatate, polițiștii au aplicat 588 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 278.000 de lei.
Ca măsură complementară pentru comiterea unor fapte care atrag suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, polițiștii au reținut 14 permise de conducere și au retras 47 de certificate de înmatriculare.
Alături de polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași au acționat și jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Călărași, Gruparea Mobilă Constanța, polițiștii Serviciului Județean de Poliție Transporturi Călărași, Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Călărași, precum și pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” al județului Călărași.
Acțiunea face parte dintr-o serie de măsuri continue luate de Poliția Română pentru a asigura un climat de siguranță și a descuraja orice activitate infracțională, în continuare, polițiștii aflându-se la datorie.
Exemple:
La data de 28 septembrie a.c., ora 21:46, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au înregistrat cu aparatul Radar un autoturism care se deplasa pe DN 21 cu 146 km/h. Întrucât conducătorul auto nu a oprit la semnalul regulamentar, polițiștii au plecat în urmărirea acestuia, solicitând sprijinul mai multor echipaje de poliție. Imediat, echipajele de poliție aflate în apropiere au închis drumurile laterale pe traseul de deplasare al autoturismului vizat și au instalat sistemul de oprire forțată. S-a reușit imobilizarea autoturismului, șoferul a fost testat cu aparatele din dotare, rezultatele fiind negative. Totodată, față de acesta s-a luat măsura sancționării contravenționale cu 3.795 de lei și i-a fost suspendat dreptul de a conduce vehicule pentru 120 de zile.
La data de 28 septembrie a.c., ora 19:40, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au depistat pe DN 3B, un bărbat, de 54 de ani, sub influența băuturilor alcoolice. La testarea cu aparatul etilotest a rezultat o îmbibație alcoolică de 0,73 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, unde i-au fost prelevate mostre biologice. În cauză, a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe. De asemenea, în jurul orelor 00:15, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au depistat pe DN 3B, un bărbat, de 38 de ani, sub influența băuturilor alcoolice. La testarea cu aparatul etilotest a rezultat o îmbibație alcoolică de 1,03 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, unde i-au fost prelevate mostre biologice. În cauză, a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
Totodată, la data de 29 septembrie a.c., ora 00:06, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pe o strada din orașul Budești, un autoturism condus de un tânăr, de 25 de ani. În urma testării cu aparatul din dotare, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive. Persoana în cauză a fost condusă la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise, cercetările fiind continuate pentru stabilirea situației de fapt.
La data de 28 septembrie a.c., ora 22:20, polițiștii din cadrul Secției 7 Poliție Rurală Dor Mărunt au oprit pentru control în comuna Lehliu, județul Călărași, un bărbat, de 37 de ani, din municipiul Călărași. În urma controlului, conducătorul auto a prezentat un permis de conducere dobândit și emis de către autoritățile din Ucraina. Ulterior, în urma verificărilor amănunțite ale permisului de conducere, a fost stabilit faptul că nu întrunește elementele de siguranță și conformitate ale unui permis de conducere oficial emis de autoritățile din Ucraina. În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul pe drumurile publice fără permis de conducere și uz de fals.
La data de 28 septembrie a.c., ora 21:18, polițiștii din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Grădiștea au depistat pe DN 31, un bărbat, de 40 de ani, care pe fondul consumului de alcool a pierdut controlul asupra direcției de mers și a intrat în coliziune cu un cap de pod. Din impact au rezultat pagube materiale. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,82 mg/l alcool pur în aerul expirat și i-au fost recoltate mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.
La data de 29 septembrie a.c., ora 00:10, polițiștii din cadrul Secției 1 Politie Rurală Modelu, împreună cu o grupă din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Constanța, au depistat un tânăr, de 22 de ani, în timp ce conducea autoturismul, fără a deține permis de conducere. Totodată, în urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o alcoolemie de 0,56 mg/l alcool pur in aerul expirat. În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe. Ulterior, față de acesta a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore.
La data de 28 septembrie a.c., ora 11:30, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Transporturi Feroviare/Transporturi Navale Călărași și jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Călărași au depistat un bărbat, de 59 de ani, în timp ce transporta fără documente legale, cu ambarcațiunea, cantitatea de 187 de kg de pește, de diferite specii (somn, șalău, crap, morunaș, sânger, plătică), printre care și o bucată din specia cegă. Bărbatul a declarat verbal că peștele din specia cegă l-a capturat cu lanseta. Întreaga cantitate de pește și lanseta prevăzută cu mulinetă au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor. În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiuniilor de comercializarea fără documentele de provenienţă a peştelui şi a altor vieţuitoare acvatice obţinute din pescuit ori a produselor din peşte și pescuitul, deţinerea, transportul, comercializarea sturionilor capturaţi pe teritoriul României din habitatele piscicole naturale, precum şi a produselor şi subproduselor obţinute din aceştia, cu excepţia celor proveniţi din acvacultură, pentru care se face dovada originii prin documente şi marcaje justificative legale.
De asemenea, la data de 28 septembrie a.c, ora 23:15, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Transporturi Feroviare/Transporturi Navale Călărași au depistat doi bărbați, în timp ce pescuiau în scop comercial cu ajutorul a 7 unelte de pescuit, dintre care 4 unelte de pescuit tip „setcă” confecționate din plasă tip „monofilament” în lungime de aproximativ 120 de metri, 2 unelte de pescuit tip „setcă” din plasă multifilară, în lungime de aproximativ 60 de metri și un prostovol cu diametrul 2 metri, reușind să captureze 4 pești din specia „caras”. Aceștia nu dețineau permis/autorizație/licență de pescuit în scop comercial. Uneltele de pescuit în valoare de aproximativ 2.300 de lei au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor. Peștele capturat a fost redat mediului acvatic. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiuniilor de pescuitul comercial al resurselor acvatice vii, fără autorizație și licență și deținerea, utilizarea și/sau comercializarea uneltelor de plasă de tip monofilament, cu excepția setcilor folosite pentru pescuitul calcanului, cu mărimea ochiului de minimum 400 mm.